DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Karviná – Nové Město, Komenského 614, příspěvková organizace Karviná – Nové Město Projekt finančně podpořený Fondem životního.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Spolupráce mezi členy NSS a složkami IZS
Projekt „Přeshraniční ekologická výchova v oblasti ochrany přírody a trvale udržitelného rozvoje v Českosaském Švýcarsku, Hornolužickém pohoří a Lužických.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Naučná stezka Českých Animátorů
Celorepubliková soutěž pro jednotky a sbory dobrovolných hasičů.
KULTURNÍ AKCE ŠKOLY Aleš Březina 3.A prosinec 2009.
Den Země – svátek planety
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Hamerníkova 12, Jihlava  , IČO: Český svaz ochránců.
Byl to týden plný zajímavých události,ne jen ze života Modré ústřice ale taky ze života Růžového šneka. Po roce se opět konal skvělý seminář v Divišově.
Hamerníkova 12, Jihlava  , IČO: Český svaz ochránců.
Internet - historie.
Reality show, ktorá našla brata Výsledky sledovanosti
DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA
DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
DRMS Forum září 2009 DRMS FORUM 2009 Brno 7. září 2009.
Benefitní program Odbory Plus. OBSAH 1. Představení - vize a fungování - lidé stojící za programem (Tým Odbory Plus) 2. Současná nabídka a úspěchy - slevy.
Základní informace Rozkládají se na obou březích Berounky. Rozkládají se na obou březích Berounky. Leží na trase Praha-Karlštejn asi 10 km od hradu.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Ing. František Knížek uvádí dokument Seminář ČSVZ „Bezpapírová - elektronická kancelář“
Martin Sládeček, Petr Suvorov, Denis Matthey, Rastislav Švec et al.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Projekt: „Pomáháme zvířátkům v přírodě“
Identifikátor materiálu: EU
JÍZDA ZA POKLADEM HANÉ aneb „HANÁCKÉ CESTOVATEL“
Média a my v dnešním světě Tony Duong, 8.B Projektový den 8. dubna 2009.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Chaloupky o.p.s. Štoky,
Víkend rodin dětí se syndromem Prader-Willi HOTEL PAVLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ
Ústecký parlament dětí a mládeže (ÚPDM). při DDM při DDM účast zástupců ze základních a středních škol účast zástupců ze základních a středních škol v.
SVÁTEK SENIORŮ Brno Náměstí Svobody ……. Ve bylo oficiální zahájení za účasti PŘEDSTAVITELŮ MĚSTA BRNA. Záštitu nad akcí měli JUDr. Michal.
Eko-info centrum Ostrava občanské sdružení založeno v roce 1999 Hlavní cíle v oblasti: ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje sociálního poradenství.
SPVD hledá nové posily do svého webmasterského týmu! Máte zájem? Potom je právě pro Vás určena tato prezentace!
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Plzeň Plzeň.
Krajina, která se nám stala domovem. Denně do ní otiskujeme své šlépěje a doufáme, že alespoň některé po nás zůstanou navždy. Pojďte s námi poodkrýt tajemství.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
Ochrana přírody Za předpokladu použití psacích potřeb a mapy České republiky.
M. Danihlíková E. Martinková. 1. třída Do první třídy jsme přišli jako malé, roztomilé a hlavně natěšené dětičky. Jenže jsme ještě netušili co nás čeká.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Botanické a zoologické zahrady
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Zoologické zahrady.
Krajská konference o environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě ve Zlínském kraji
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
Internet - historie.
Výchova k občanství Právní základy státu – státní občanství
Zahrádkáři na Kraví hoře
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Autor: Mgr. Radana Marelová
Právo sociálního zabezpečení
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice živočichů Plzeň Koncem roku 2012 tomu bude 20 let, co byl oficiálně založen Dobrovolný ekologický spolek ochrany ptactva. Jeho vzniku však předcházelo ještě několik let ochranářsko-ornitologické činnosti dvou tehdejších školáků z Plzně – Doubravky, bydlících v bytovce kousek od kostela sv. Jiří a soutoku řeky Mže s Úslavou. Pojďte se spolu s námi vrátit zpět do této doby, kdy komunikaci vévodila pevná linka, e-maily se daly posílat pouze vytištěné v obálce Českou poštou a na fotografie za 12,- Kčs z barevného Kinofilmu jsme běžně čekali týden. Do doby, kdy v Plzni vznikala Záchranná stanice ptactva (živočichů) a v Praze  poslanci hlasovali o novodobých zákonech ochrany přírody. Pojďte s námi zavzpomínat a najít i kus toho svého příběhu, života či skutku, který jste za těch X let našemu spolku, jeho činnosti a záchranné stanici dali. TENKRÁT NA ZÁPADĚ 7. díl (7. týden 2012) „RETRO příběhy DES OP“

Koncem roku 1993 byla zahájena výstavba Záchranné stanice ptactva v Plzni Doubravce. Do spolku přišly nové tváře a rok 1994 byl už od prvních lednových dní plný zásadních událostí a změn. Jednou takovou událostí byl můj nástup do Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Nastupoval jsem ještě za pana ředitele Ing. Františka Sládka a to díky MVDr. Zdeňku Rampichovi, který mě nejen na volné místo ošetřovatele upozornil, ale do jisté míry i doporučil tehdejšímu vedení ZOO. Tímto krokem jsem si splnil svůj další dětský sen a není pochyb o tom, že jsem prostě dítě štěstěny  Foto Pavel Pecháček Nastoupil jsem hned 3.1. 1994 a má ošetřovatelská kariéra trvala pouze rok a půl do 30.6. 1995, kdy jsem pak využil nabídky nastoupit na Odbor životního prostředí Magistrátu města Plzně.

V ZOO získávám další cennou praxi a poznávám mnoho zajímavých lidí V ZOO získávám další cennou praxi a poznávám mnoho zajímavých lidí. Mezi ně patří i Ivonna Doležalová, tehdejší tisková mluvčí ZOO a BZ. Ta mě postupně seznamuje s novináři, redaktory a lidmi kolem propagace či ekologické výchovy, přičemž, aniž by to tušila, začíná raketovým způsobem startovat moji i spolkovou mediální dráhu. Počátkem roku 1994 se zároveň Ivonna Doležalová stává členkou našeho spolku, její manžel Zdeněk Doležal nám překresluje logo (které užíváme dodnes) a DESOP začíná realizovat i první projekty ekologické výchovy a osvěty.

Přičemž první akce ekologické výchovy se začínají realizovat a konat právě v ZOO. Dobové fotografie jsou tuším z dětského dne a na snímcích lze vidět i další lidi, kteří se dříve nebo později stali členy DES OP (Bohuslav Ježdík, Eva Šmůlová, Jiří Guziur, Eva Honzíková a další)

Díky cílené propagaci činnosti spolku jsme v roce 1994 také přijali nejvíce nových členů. Mezi první a zároveň nejvýraznější patřil Václav Kural st. (únor), Ondřej Lukavský (květen) a Bohuslav Ježdík (říjen). Přičemž Václav a Bohouš jsou členy spolku dodnes. Bohuslav Ježdík (na fotografii vpravo) s Václavem Boškem, při kroužkování datlů černých. Václav Kural st. (na fotografii vlevo) s Dr. Stanislavem Benedou při kroužkování puštíků obecných.

Samozřejmě, že už od prvních jarních dnů roku 1994 běžela o víkendech, svátcích a v odpoledních hodinách výstavba léčebného zázemí Záchranné stanice ptactva. Minimálně 80% prací jsme odvedli svépomocí a to i přes to, že většina z nás byla spíše ornitology než řemeslníky s praxí 

A jelikož jsem při pátrání v archivu našel i snímky, o které bych Vás nechtěl ochudit, přikládám tento „bonus“ zejména fotografií od Pavla Pecháčka z mého působení v ZOO Plzeň, plus fotografii Ondřeje Lukavského, v tu dobu nejmladšího člena DES OP, která se mi na stránku nově přijatých členů v roce 1994 nevešla. Ondřej Lukavský