IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Advertisements

KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Business intelligence
Procesy Informační proces
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
ARCHITEKTURA IS KLASIFIKACE IS: TPS, MIS, EIS
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Geo-informační systémy
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
INFORMAČNÍ SYSTÉMY.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Systémy pro podporu managementu Executive Information Systems Informační systémy pro vrcholový management.
Stipendijní informační portál - Informační Strategie.
Předmět: Řízení podniku 1
Globální architektura IS/ICT
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Školní informační systémy
Marketingové prostředí
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Důležité adresy: Přístup z Internetu k přednáškám ve formátu .pdf:
Jako součást informačního systému podniku
Prosperita organizace
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 O čem budeme dnes hovořit: Management MSP Marketing MSP Tvorba cen.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: Personální řízení Téma 7: INFORMAČNÍ SYSTÉMY.
Business Inteligence 2. přednáška pro DS
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
Informační systémy v personálním řízení
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Manažerská nadstavba IS Milan Šorm.
Vysoká škole technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Metodika, vývojová klasifikace IS
Ekonomika malých a středních podniků
Informační Systémy
Ekonomika malých a středních podniků
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
IS FAČR II Osvěta.
Transkript prezentace:

IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán

IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly splněny požadavky uživatelů V dnešní době se většina středních a velkých podniků bez IS neobejde (jejich vliv a důležitost se zvyšuje). Mít kvalitní IS je velká konkurenční výhoda. Kdo je schopen rychleji a kvalitněji zpracovávat informace. K rozhodování může přispět i tabulkový procesor, nebo možnost pracovat s elektronickou poštou, ale současně existují i nástroje robustnější a daleko účinnější, které se dělí do několika skupin, podle toho, na jaké úrovni se používají.

S YSTÉMY PRO VRCHOLOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU, MODELY EIS Hierarchie IS v podniku: MIS = Manažerské Informační Systémy – IS pro operativní řízení podniku: běžné agendy: účetnictví, sklad, … DSS = Decision Support Systems – systémy pro podporu rozhodování - nástroje určené pro řešení neobvyklých situací (změna strategie, …), jsou postaveny nad podnikovou DB (MIS) a externí datovou základnou (legislativa, normy, …), jejich základem je použití operační a systémové analýzy (systémový přístup, modelové techniky) ES = expertní systémy EIS = Executive Information System – výkonné IS – slouží pro vrcholový management pro rozhodování. Jejich základem jsou různé analytické nástroje, které dokáží použít data podnikové databáze a vyvodit z nich určité závěry v reálném čase – DataMining

EIS EIS (Executive Information Systems) jsou aplikace IS/IT účelově orientované potřeby podpory vedení podniků a institucí. Využívají všech dostupných informačních zdrojů vytvářených na nižších úrovních informačního systému, tj. úlohami transakčního charakteru (TPS - Transaction Processing Systems), úlohami pro taktické a operativní řízení (MIS - Management Information Systems) a úlohami pro podporu rozhodování (DSS - Decision Support Systems).

Zabezpečují vrchol řídící pyramidy. Jde o efektivní propojení datového potencionálu provozního transakčního systému s řídícími mechanismy organizace a analytickými potřebami jednotlivých složek řízení. Slouží především vrcholovému vedení organizace, které se zajímá více o informace z okolí organizace (technické inovace, trh, banka, politická situace, konkurence apod.). EIS jsou navrhovány tak, aby jednak umožňovaly přístup k externím datům, jednak byly napojeny na informační systém organizace. Ze základních dat operativního charakteru vytváří přísně strukturovaná a vysoce agregovaná data s vysokou vypovídací hodnotou. Z takto agregovaných dat vystupují jejich charakteristické rysy, které může schopný manager přeměnit na informace, jež je možné využít ve prospěch organizace.

EIS MAJÍ K DISPOZICI ŘADU FUNKCÍ, KTERÉ JSOU ORIENTOVÁNY NA ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ VRCHOLOVÉHO STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ : plánování v dlouhodobém horizontu, ekonomická analýza celkového hospodaření firmy, hodnocení podnikatelských záměrů, příprava inovačních akcí, formulace strategických projektů metodami projektového řízení, podpora specifikace marketingové strategie firmy, managerské výkaznictví, rozbor situace na trhu apod.

Aplikace EIS jsou rovněž rozšiřovány o prostředky Reporting Tools, jejichž úkolem je transformace informací z EIS do prostředí automatizované kanceláře. Tyto systémy jsou charakteristické jednoduchým ovládáním (často intuitivním) a obsahují účinné prostředky pro přehlednou prezentaci dat (grafy, tabulky).