Zátěž u chronických nefropatií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Advertisements

ÚNAVA A ZOTAVENÍ.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Fyziologické aspekty PA dětí
OBEZITA.
Indikace k celotělové densitometrii
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Myopatie u koní a jejich diferenciální diagnostika
Nemoci vylučovací soustavy
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
CIRKULAČNÍ ŠOK S TĚŽKOU LAKTÁTOVOU ACIDÓZOU: KAZUISTIKY
ZÁTĚŽOVÉ VYŠETŘENÍ Robergs a Roberts – EXERCISE PHYSIOLOGY.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Reakce a adaptace oběhového systému na fyzickou práci
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
Zásady tréninku pacientů v rekondičně rehabilitačním centru
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Akutní selhání ledvin Definice: náhlý pokles metabolické a exkreční funkce ledvin, které byly dosud zdravé nebo jen lehce poškozené.
Renální insuficience a její včasné rozpoznání v terénní praxi
Klinická propedeutika
Potravinové doplňky v současném sportu
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Žena a sport.
Poruchy mechanizmů imunity
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
CHRONICKÁ RENALNÍ INSUFICIENCE
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Farmako-ekonomické vztahy P. Géhin AstraZeneca. 12 milionů Francouzů má zvýšený cholesterol milionů Ostatní Fibráty 2 miliony Statiny 5 milionů.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Fyziologie zátěže CHR-test
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Fakulta tělesné kultury UP Rekreologie 4. a 5. ročník
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
Fyziologie sportovních disciplín
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Výživa běžců.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologické aspekty PA dětí
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Transkript prezentace:

Zátěž u chronických nefropatií Radvanský J, Procházka M Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK-2.LF a FN Motol

Zátěžové změny a zdravé ledviny I Pokles průtoku ledvinami - začíná okamžitě po začátku zátěže - na 30% klidových hodnot při těžké zátěži - odpovídá spíše intenzitě zátěže než jejímu trvání, nicméně i při relativně lehké zátěži trvající nad 1 hodinu POKRAČUJE i ve 2. hodině - přímo úměrný zvyšování zátěže - větší v horkém prostředí - návrat ke klidových hodnotám 30 minut po ukončení zátěže

Zátěžové změny a zdravé ledviny II GF - do 50% VO2max GFR nezměněna i při nižším průtoku ↑ filtrační frakce (až 2x v maximální zátěži) - nad 50% VO2max pokles GFR až na 60% klidových hodnot v maximální zátěži. Po intenzivní zátěži u dospělých 45 minut je izotopová nefrografie v původním obrazu až za 3 hodiny

Benigní hematurie + myoglobinurie vázané na sport Relativní renální ischémie u extrémně vytrvalostních zátěží, opakované nárazy na zadní stěnu močového měchýře u prudkých doskoků. Rhabdomyolýza po excentrické kontrakci (DORMS) – obvykle potíže až druhý den. Vzorky moči kontrolujte 3. den po intenzivní zátěži: to již musí být negativní. Nesteroidní antiflogistika vyvolají benigní hematurii až u poloviny sportovců.

Benigní hematurie+ myoglobinurie vázané na sport II Opakované nárazy na paty s nesprávným překlopením chodidla ( běh + tvrdý terén, špatná obuv při skocích) Je udávána i kombinace snížené osmotické rezistence při hypertermii + hyperosmolarita při dehydrataci (adaptovaný ztrácí více vody, značně hypoosmolární pot, více zvyšuje teplotu jádra bez subj. potíží a bez větší ztráty výkonnosti).

Pozátěžová proteinurie V první pozátěžové porci je pozitivní na proteinurii (papírkovou metodou) okolo 10 procent dětí. U těžších zátěží překračuje 24 hodinová proteinurie v den po závodu běžně 100 mg/m2. Koreluje s intenzitou zátěže, ne s její délkou a stoupá při vysoké laktacidémii nad 5 mmol/l Lysin v infuzi zvýší pozátěžovou proteinurii Obdobně jako u hematurie by 48 hod po zátěži měla být normální (retest se v písemnictví posunuje z 2. ke 3.dni)

Solitární ledvina a sport Není shody expertů jestli zakázat kontaktní sporty, jen dětští urologové v USA jsou většinově pro zákaz, riziko ztráty ledviny je ale dle expertů při kontaktním sportu jasně pod 1%. Mnohem rizikovější je např. jezdit na motorce. Nadpoloviční většina tělovýchovných lékařů v USA (54%) souhlasí, aby kontaktní sporty nebyly zakázány – pacient a rodina mají být seznámeny s riziky – ale své děti s 1 ledvinou by nechalo cvičit jen ne 54, ale jen 41% dotázaných…

Vliv chronického onemocnění ledvin na zátěžové parametry Tělesná zdatnost se s progresí chron. onemocnění ledvin snižuje nezávisle na příčině nemoci a toto snížení je výsledkem komplexní metabolické poruchy + nadstavby Limitujícími faktory jsou: Uremická myopatie a kortikoidy Periferní a autonomní neuropatie Renální osteopatie Renální anémie Metabolická acidóza Inaktivita primární i sekundární (z vyřazení z kolektivu)

Rizika a pozitiva pohybové aktivity pro děti s chronickými nefropatiemi - trauma: poškození dial. katétru či AV píštěle, fraktury při osteodystrofii, - elektrolytová dysbalance,dehydratace, hyponatrémie s hyperkalémií - hypertonická reakce na zátěž (arytmie?) Benefity: kostní hustota, zachování svalové hmoty, prevence vzniku metabolického syndromu, psychologický, zdatnost

Hypertonik s CHN a hypertenzí Pohybová terapie u dětí krevní tlak NESNIŽUJE ! (evidence: B) Dle našich zkušeností ovšem velmi záleží na správné motivaci dětí a na tom, zda se nesníží habituální (vedlejší, neřízená) aktivita dětí úměrně tomu, jak intenzivně se účastní organizované pohybové terapie Nebraňme dětem striktně v silovém tréninku: jeho varieta – odporový (resistance) trénink krevní tlak nezvyšuje

Hodnocení STK dle vzestupu STK proti klidu v rovnovážném stavu Z více zdrojů (Nordgreen et al., vlastní normy) TKs zátěžový = TKs klidový + (12 až 20) x W/kg Horní mez vzestupu systolického tlaku v zátěži (velmi tolerantní horní mez pro věk 10 – 35 let) TKs zátěžový = TKs klidový + 30 * W/kg

Cvičení zaměřené na zvýšení kostní hustoty Není jasné, nakolik je účinné během terapie kortikosteroidy U velmi hubených (což nebývá typický pacient s CHN) nutno přidávat závaží – 5 kg u dospělého Cvičení má produkovat silové impulzy ve vertikální ose (skoky, švihadlo, schody, stepper) Na rozdíl od kardiovaskulární prevence na kostní hustotou stačí cvičit 2x 15 minut denně s přestávkou alespoň 8 hodin (zvyšuje to účinnost téměř o polovinu proti jednomu cvičení 30 minut)