UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Databáze Dotazy.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Pascal - příklady.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. SPŠ Teplice - 3.V PRACUJEME S SHELLEM.
Instalace ATLAS software 7.02 ● 5 – 10 minut ● 2 způsoby
Vytváření, použití dávkových souborů
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B20 Příkazový řádek: sítě PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníČerven 2013 Ročník / věková kategorie3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Hromadná korespondence, makro
postup tvorby prezentace
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Příkazový řádek CMD.
PHP – Základy programování
TEXTOVÝ EDITOR.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Textový editor.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
TRANSPOZICE TABULEK Zadání úkolu: Převeďte řádky buněk v tabulce na sloupce a naopak, tzn. otočte tabulku o 90 stupňů.
Grafická podoba ŠVP Platí pro: MS WORD OpenOffice.org v jakékoli verzi.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-09.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Použití Tvorba Příklady
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_1 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Operační systém GNU Linux
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Digitální učební materiál
Linux-příkazový řádek
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Základní příkazy OS UNIX (1)
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Transkript prezentace:

UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V

uname – základní informace o systému Syntaxe: uname -parametry SPŠ Teplice - 3.V

uptime – jak dlouho už systém běží? Syntaxe: uptime SPŠ Teplice - 3.V users – kdo se mi to šťourá v systému? Syntaxe: users

ping – základní nástroj pro testování sítě Syntaxe: ping –parametry cílový_uzel SPŠ Teplice - 3.V Nám postačí 1 parametr: c číslo – počet pingů Cílovým uzlem se rozumí buď jméno nebo IP-adresa vzdáleného síťového zařízení.

A teď vše najednou aneb náš první skript Jak na to? SPŠ Teplice - 3.V 1. V libovolném textovém editoru vytvoříme jednoduchý textový soubor se sledem příkazů (na každém řádku bude prozatím jeden). Protože píšeme skript pro bash, musí být první řádek #!/bin/bash, aby systém poznal, co se to vlastně spouští. 2. Pomocí příkazu chmod označíme soubor jako spustitelný 3. Zadáním příkazu do příkazové stránky spustíme skript

První krok – záludnosti textového souboru SPŠ Teplice - 3.V 1. Musí se jednat o obyčejný textový soubor. Jednoduše ho v Ubuntu vytvoříme třeba editorem gedit. 2. Doporučuje se používat režim unixových konců řádků (tj. pouze znak LF).

Druhý krok – skript musí být spustitelný soubor SPŠ Teplice - 3.V 1. Například příkazem chmod 711 skript.sh nastavíme spustitelnost souboru.

Třetí krok – spuštění skriptu SPŠ Teplice - 3.V Skript můžeme spustit ze stejného adresáře, ve kterém je uložen, jednoduše tak, že napíšeme jméno souboru včetně cesty. V našem případě buď./skript.sh nebo /home/houda/skript.sh Skript lze také umístit do adresáře, který je v proměnné PATH (vyhledávací cesta). Pak je možné jej spustit pouhým zadáním jména.