Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. SPŠ Teplice - 3.V PRACUJEME S SHELLEM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. SPŠ Teplice - 3.V PRACUJEME S SHELLEM."— Transkript prezentace:

1 Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. SPŠ Teplice - 3.V PRACUJEME S SHELLEM

2 Název je akronym pro B ourne a gain sh ell, což poukazuje na jeho základ v dříve nejpoužívanějším unixovém shellu Bourne shell (sh). Někdy se tento název také uvádí jako slovní hříčka odkazující na křesťanské znovuzrození (anglicky born again) nebo jako stlučení (anglicky bashing) všech výhod sh, csh and ksh. SPŠ Teplice - 3.V Trocha nudné teorie.

3 První čím nás shell po přihlášení přivítá je skupina znaků, za kterou bliká kurzor. Nazývá se výzva nebo anglicky prompt. V našem případě je to přihlášený_uživatel@jméno_počítače:~$ SPŠ Teplice - 3.V Prompt (Výzva) Prompt může vypadat různě, je upravitelný. Jak to udělat se dovíme o par snímků dále.

4 Nejjednodušeji asi výpisem systémové proměnné SHELL: echo $SHELL SPŠ Teplice - 3.V Jak zjistím, že používám BASH? Já vím, opět předbíháme, ale jak příkaz echo, tak proměnné už brzy přijdou. Pozor! Linux je „case sensitive“, tzn. že shell není to samé jako SHELL!

5 SPŠ Teplice - 3.V Elementární doplňování BASHe? Kouzelná klávesa TAB Ovšem to platí pouze pokud je část názvu jednoznačná. V opačném případě se nestane nic. Po opakovaném stisku klávesy TAB shell vypíše návrhy možných příkazů (souborů …) Bash za nás umí doplnit název příkazu, adresáře a dokonce i názvu souboru, pokud napíšeme jeho začátek a stiskneme klávesu TAB. Např.: Místo příkazu výpisu domovského adresáře uživatele host ls /home/host zadáme ls /hTAB /hTAB

6 SPŠ Teplice - 3.V Finty aneb jak ovládat BASH BASH netrpí ztrátou paměti! ESC b - posun o jedno slovo zpět ESC f - posun o jedno slovo vzad ESC d - smazání následujícího slova CTRL+Y - vložení naposledy smazané položky CTRL+K - smazání textu do konce řádku CTRL+R - postupné vyhledávání v historii příkazů ESC < - posun na první řádek historie příkazů TAB - pokus o obecné doplnění textu TAB TAB - jestliže existuje více možností doplnění, vypíše je ESC ~ - pokus o doplnění jména uživatele CTRL+X ~ - vypíše možné alternativy doplnění jména uživatele CTRL+X $ - vypíše možné alternativy doplnění jména proměnné CTRL+X @ - vypíše možné alternativy doplnění jména počítače ESC TAB - pokusí se doplnit text z předchozích příkazů v historii BASH si totiž pamatuje vámi zadané příkazy a to i po vypnutí počítače. Stačí stisknout šipku nahoru (poté i dolů) a to i opakovaně. BASH lze ovládat klávesovými zkratkami. Následuje stručný přehled. Ve skutečnosti je jich mnohem více.

7 SPŠ Teplice - 3.V Echo je nejen ozvěna, ale i příkaz shellu – echo. Ale echo může být pouhou ozvěnou: Příkaz echo Halooooo nevypíše nic jiného než Halooooo. Syntaxe: echo argument popř. echo “argument” popř. echo ’argument’ Vyzkoušejte: echo -E "Kernel\tVerze\nLinux\t2.6.8" echo -e "Kernel\tVerze\nLinux\t2.6.8" echo -e Kernel\tVerze\nLinux\t2.6.8 Rozdíl mezi uvozovkami a apostrofem uvidíme později. Přepínače a argumenty. Přepínač –e způsobí, že echo bude rozumět skupinám speciálních znaků, naopak přepínač –E způsoví přesný opak.

8 Echo – skupiny speciálních znaků \a - výstraha (zvonek) \b - zpětné mazání \c - potlačit přebývající konec řádku \e - znak escape \f - nová stránka (FF) \n - nový řádek \r - návrat vozíku (CR) \t - horizontální tab \v - vertikální tab \\ - obrácené lomítko \0nnn - znak zadaný osmibitovou hodnotou nnn v osmičkové soustavě (nula až tři osmičkové číslice) \xHH - znak zadaný osmibitovou hodnotou HH v šestnáctkové soustavě (jedna nebo dvě šestnáctkové číslice) I echo má různé verze, pokud něco nefunguje navštivte manuál: man echo.

9 SPŠ Teplice - 3.V Proměnné Deklarace V bashi se proměnná deklaruje snadno. V podstatě se deklaruje použitím. Příklady MOJEPROMENNA = 5 MOJEPROMENNA2 = Nazdar Usus Názvy proměnných jsou většinou tvořeny velkými písmeny bez diakritiky. Ale můžete použit i malá písmena. Pozor i proměnné jsou case sensitivní. PROMENNA ≠ Promenna

10 SPŠ Teplice - 3.V Proměnné Výpis obsahu proměnné Použijeme příkaz echo. Proměnnou je třeba psát s $ na začátku. Příklad echo $PROMENNA

11 SPŠ Teplice - 3.V Systémové proměnné BASH_VERSION = verze interpretru Bash BASH_VERSION = verze interpretru Bash GROUPS = seznam skupin, jichž je současný uživatel členem GROUPS = seznam skupin, jichž je současný uživatel členem HISTSIZE = počet zadaných příkazů, které si Bash pamatuje HISTSIZE = počet zadaných příkazů, které si Bash pamatuje HOME = domovský adresář HOME = domovský adresář HOSTNAME = jméno počítače HOSTNAME = jméno počítače HOSTTYPE = typ počítače HOSTTYPE = typ počítače MAIL = soubor s lokální schránkou MAIL = soubor s lokální schránkou OLDPWD = předchozí pracovní adresář OLDPWD = předchozí pracovní adresář OSTYPE = typ operačního systému OSTYPE = typ operačního systému PWD = aktuální pracovní adresář PWD = aktuální pracovní adresář PATH = vyhledávací cesta pro příkazy bez adresáře PATH = vyhledávací cesta pro příkazy bez adresáře RANDOM = náhodné číslo do 0 do 32767 RANDOM = náhodné číslo do 0 do 32767 SECONDS = počet sekund od startu shellu SECONDS = počet sekund od startu shellu SHELL = určuje výchozí interpretr SHELL = určuje výchozí interpretr TMP = dočasný adresář TMP = dočasný adresář USER = jméno uživatele USER = jméno uživatele

12 SPŠ Teplice - 3.V Podle slibu zpátky k promptu aneb systémová proměnná PS 1 Příklad: PS 1 =“Zadej Prikaz:“ Příklad 2: PS 1 ="\d, \A \u@\h \w > " Tato změna je dočasná, abyste změnili prompt „natrvalo“ musíte jej upravit v souboru.bashrc, který najdete ve svém domovském adresáři. Ale o tom příště při povídání o souborovém systému.

13 SPŠ Teplice - 3.V A TO JE PRO DNEŠEK KONEC!


Stáhnout ppt "Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. SPŠ Teplice - 3.V PRACUJEME S SHELLEM."

Podobné prezentace


Reklamy Google