Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
„EU peníze středním školám“
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z těstovin.
autor Mgr. Alena Marková
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Příprava Vánoční večeře
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Příprava stravy v rodině
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Strava při zánětu jater
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Štědrovečerní večeře.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Zdravé stravování KC3.
Omáčky.
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Děti, rodiče, učitelé, prarodiče z MŠ Olbrachtova
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Jednoduché pomazánky na večer- salámová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: Moderní škola
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Zdravá výživa je součástí zdravého životního stylu. Potravou je ovlivněna tělesná i duševní zdatnost lidského organismu. Důležitá je také hygiena při přípravě pokrmů. Vhodnou výživou lze posílit obranyschopnost organismu i proti negativním dopadům životního prostředí.

Základní pojmy ve stravování Poživatiny – vše, co slouží k výživě organismu Potraviny – mají výživovou hodnotu (maso,pečivo, zelenina, ovoce). Pochutiny – mají zanedbatelnou výživovou hodnotu, ale za to vynikají výraznou chutí a vůní (koření). Pokrm – kuchyňsky upravená potravina (polévka, salát atd.)

Jídlo – vhodná sestava pokrmů podávaná v určitou dobu – většinou to bývá: snídaně přesnídávka oběd svačina večeře Strava – sestava denních jídel Stravovací režim – množství a skladba přijímané potravy ze den.

Jídelníček - plán stravy na určité období Jídelní lístek – seznam připravených pokrmů, setkáváme se s ním většinou v restauracích. Biopotraviny - produkt ekologického zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO)

Anketa 1. Snídáš? Pokud ano, z čeho se skládá tvá snídaně? 2. Jíš ovoce a zeleninu? Kterou máš nejraději? 3. Jíš alespoň 5x denně? 4. Dodržuješ pitný režim? 5. Které nápoje převažují v tvém jídelníčku? 6. Jíš často sladkosti? 7. Piješ energetické nápoje? A proč? 8. Máš rád ryby? 9. Dáváš přednost bílému nebo tmavému pečivu?

Praktická příprava pokrmů 1. rybí pomazánka  Ingredience: krabička libovolných sardinek , 1 tavený sýr nebo lučina, 2 vejce, 1 malá cibule, 1 malá majolka (100 g), sůl,pepř, citron Postup Sardinky vyndáme z  plechovky do mísy, rozmačkáme je vidličkou. Přidáme natvrdo vařené vejce, lučinu, majolku, na jemno nakrájenou cibulku, osolíme, pokapeme citronovou šťávou. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.

2. Vajíčková pomazánka Ingredience 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3-5 stroužků česneku, cibule, plnotučná hořčice, pažitky Postup Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.

3. Šunková pomazánka s křenem Ingredience: 1 pomazánkové máslo s křenem, kousek másla, 1 lžička citrónové šťávy, 150g šunky, 1 lžička křenu, sůl, pepř Postup: Šunku nahrubo nastrouháme. Pomazánkové máslo a máslo utřeme do pěny, lehce vmícháme strouhaný křen a šunku. Osolíme, opepříme, a zakapeme citrónovou šťávou.