Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Zdravá výživa je součástí zdravého životního stylu. Potravou je ovlivněna tělesná i duševní zdatnost lidského organismu. Důležitá je také hygiena při přípravě pokrmů. Vhodnou výživou lze posílit obranyschopnost organismu i proti negativním dopadům životního prostředí.
Základní pojmy ve stravování Poživatiny – vše, co slouží k výživě organismu Potraviny – mají výživovou hodnotu (maso,pečivo, zelenina, ovoce). Pochutiny – mají zanedbatelnou výživovou hodnotu, ale za to vynikají výraznou chutí a vůní (koření). Pokrm – kuchyňsky upravená potravina (polévka, salát atd.)
Jídlo – vhodná sestava pokrmů podávaná v určitou dobu – většinou to bývá: snídaně přesnídávka oběd svačina večeře Strava – sestava denních jídel Stravovací režim – množství a skladba přijímané potravy ze den.
Jídelníček - plán stravy na určité období Jídelní lístek – seznam připravených pokrmů, setkáváme se s ním většinou v restauracích. Biopotraviny - produkt ekologického zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO)
Anketa 1. Snídáš? Pokud ano, z čeho se skládá tvá snídaně? 2. Jíš ovoce a zeleninu? Kterou máš nejraději? 3. Jíš alespoň 5x denně? 4. Dodržuješ pitný režim? 5. Které nápoje převažují v tvém jídelníčku? 6. Jíš často sladkosti? 7. Piješ energetické nápoje? A proč? 8. Máš rád ryby? 9. Dáváš přednost bílému nebo tmavému pečivu?
Praktická příprava pokrmů 1. rybí pomazánka Ingredience: krabička libovolných sardinek , 1 tavený sýr nebo lučina, 2 vejce, 1 malá cibule, 1 malá majolka (100 g), sůl,pepř, citron Postup Sardinky vyndáme z plechovky do mísy, rozmačkáme je vidličkou. Přidáme natvrdo vařené vejce, lučinu, majolku, na jemno nakrájenou cibulku, osolíme, pokapeme citronovou šťávou. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.
2. Vajíčková pomazánka Ingredience 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3-5 stroužků česneku, cibule, plnotučná hořčice, pažitky Postup Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.
3. Šunková pomazánka s křenem Ingredience: 1 pomazánkové máslo s křenem, kousek másla, 1 lžička citrónové šťávy, 150g šunky, 1 lžička křenu, sůl, pepř Postup: Šunku nahrubo nastrouháme. Pomazánkové máslo a máslo utřeme do pěny, lehce vmícháme strouhaný křen a šunku. Osolíme, opepříme, a zakapeme citrónovou šťávou.