Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy , Olomouc Olomoucké vysoké školství partnerem moravského.
Spolupráce s mikroregiony
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy

Josef Bartoněk -předseda Sdružení místních samospráv České republiky - starosta městyse Osvětimany

Obsah: 1. Pozice venkovských samospráv v komplexu veřejné správy po reformě 2. Financování místních samospráv ze státního rozpočtu 3. Venkovské samosprávy a dotace

1. Pozice venkovských samospráv v komplexu veřejné správy obec okres ORP kraj Co přinesl vznik krajů - nedošlo ke snížení počtu úředníků - menší efektivita hospodaření - menší transparentnost - diferenciace správy území státu podle krajů v oblastech vnímaných jako státní - vznik nových politicko-mocenských center

Dopady reformy veřejné správy na venkovské obce - menší přehled krajů o potřebách území -nemožnost účinné kontroly z nižší samosprávné úrovně - nerovnoměrný rozvoj území kraje - politizace financování rozvoje území krajů a posílení pozic velkých měst na úkor obcí - posílení přerozdělovacích procesů na úkor obcí (dopravní obslužnost)

Labilní pozice samospráv z hlediska kompetencí státní správy - ministerstvo zemědělství x MMR - spojování problematiky venkovských samospráv se zemědělským podnikáním - nerovnoprávné postavení venkovských samospráv a měst z hlediska přístupu k financím

Venkov po roce 2013? - posílená nezávislost, zejména finanční, na kraji - kompetenčně ukotvený vztah kraje a místních samospráv - oddělení samosprávných služeb od nesouvisejících oblastí, zejména zemědělství

2. Financování místních samospráv ze státního rozpočtu (ze sdílených daní, zákon o RUD) - rozdělování 130 mld. Kč nesystémově, neodůvodněně

- násobek podílu na občana : ČR 4,5 EU 2- 2,5 (mobilita 1,2) -rozpor s Evropskou chartou místní samosprávy - stejné kompetence a povinnosti samospráv - dopady v období krize Důsledek: -nerovnoměrný rozvoj území -stěhování do velkých měst nebo do jejich blízkosti - vylidňování venkova

Venkov po roce 2013? - platí nový nediskriminační zákon o RUD, na základě analýzy činností, kompetencí a výdajů místních samospráv - jsou rozděleny krajské a místní kompetence Prahy - samosprávám je plně financována přenesená působnost výkonu státní správy - je uzákoněno finanční krytí nových zákonných povinností samospráv - platí nový zákon o dani z nemovitostí s možností diferenciace podle předmětu daně

3. Venkovské samosprávy a dotace Dotace - příčina nerovnoměrného rozvoje území: -osobní a politické zájmy koncentrují dotace do výběrových lokalit a oblastí - podpora privilegovaných projektů na úkor ostatních samospráv Dotace – příčina plýtvání, omezení kompetencí, svobody a nezávislosti místních samospráv - utrácí se ne podle potřeb, ale podle vyhlášených titulů - svévolné a netransparentní rozhodování o přidělování dotací je živnou půdou korupce - složitost administrace a nerovnoprávné postavení žadatelů komplikují přístup k dotacím, ohrožují ekonomiku samospráv a zvýhodňují větší samosprávy s administrativním zázemím

Krátké poznámky k dotačním programům: - PRV - ROP - přeshraniční spolupráce - Leader - další

Venkov po roce 2013? - zrušena podstatná část nenárokových dotací na ministerstvech a prostředky z nich jsou převedeny do RUD - tituly jsou vypisovány na základě průzkumu potřeb žadatelů - jsou maximálně zjednodušeny podmínky žádostí a čerpání dotací - jsou zveřejňovány veškeré dokumenty a informace o výběru projektů - u všech dotačních titulů je zavedeno průběžné financování projektů a krátké termíny jejich hodnocení a proplácení - došlo k zrovnoprávnění žadatelů a poskytovatelů dotací a jejich odpovědnosti

Děkuji za pozornost Kontakt:Josef Bartoněk -předseda Sdružení místních samospráv ČR -starosta městyse Osvětimany