Radiokomunikační sítě – RKS (referát)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Digitální reprezentace
TV, video.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální televizní příjem DVB – T Ing.Vítězslav Jeřábek, CSc
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
Elektrotechnika Přenosová technika
26.Bezdrátový přenos informací
Modulační metody Ing. Jindřich Korf.
Současný stav a výhledy digitálního
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Digitální televize 36ACS Lukáš Skřivánek 2006/2007.
Tato prezentace byla vytvořena
Vysílací síť DVB-T Nový rozsah a nová technologie pro spokojenost diváků a posluchačů v Praze, v Brně a v Ostravě 9. února 2006.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Základy mobilních systémů a GSM II
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
MODULAČNÍ RYCHLOST – ŠÍŘKA PÁSMA
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Digitální televize DVB
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Analogově digitální převodník
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
‹datum a čas›‹zápatí›Snímek ‹#› Digitální televizní multiplex 4 Telefónica O2 Czech republic, a.s. Prezentátor
Rozhlasové přijímače.
Modulace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-05_Modulace a Modulátory Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_11.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Multimédia Žlutířová Eva.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
0 Distribuce obrazu a videa. 1 Obsah analogové televizní přenosové systémy NTSC, PAL analogové televizní vysílání kompresní standardy JPEG, JPEG 2000.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Princip digitálního Princip digitálního.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Přijímače pro příjem FM signálu OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Lekce 3. Linkový kód ● linkový kód je způsob vyjádření digitálních dat (jedniček a nul) signálem vhodným pro přenos přenosovým kanálem: – optický kabel.
Základy datových komunikací Verze 0.1. Principy datových přenosů Signál Je časová funkce fyzikální veličiny − generovaná vysílačem a přijímaná přijímačem.
Hardware číslicové techniky
PB169 – Operační systémy a sítě
Digitální televize (DVB ) DVB (Digital Video Broadcasting),
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
6. Digitalizace televizního signálu
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
Transkript prezentace:

Radiokomunikační sítě – RKS (referát) Miroslav Kratochvíl

Co je to, když se řekne digitální vysílání (broadcasting) Co je to DVB–T (C,S) Digital Video Broadcasting - Terrestrial (Cable, Sattelite) Přechod z analogového na digitální vysílání vysoká odolnost vůči nelineárním zkreslením a rušivým signálům Možnost aplikace ef. nespojitých modulačních metod při vf. přenosu TV signálů Příjem digitálního signálu i v pohybujích se dopravních prostředcích (za předpokladu vhodné modulace) Možnost počítačové kompenzace prakticky všech druhů zkreslení obrazových signálů vzniklých v produkční i distribuční části TV přenosu

Co je to, když se řekne digitální vysílání (broadcasting) - Zvýšení kvality záznamu obrazových signálů Možnost automatizovaného počítačového zpracování signálu Možnost aplikace moderních kompresních algoritmů (ve spojení s účinnými moderními modulačními metodami umožňuje lepší využití kmitočtového spektra a tím i přenos většího počtu programů na stávajících kmitočtech) analogová TV: v jednom pásmu 1 program (ČR-48 kanálů) digitální TV: hypoteticky 4 prog. na 3 kanálech celostátně

Co je to, když se řekne digitální vysílání (broadcasting) Možnost volby kvality obrazu i zvuku (formát obrazu, rozlišovací schopnost) Využití datového toku (VoD), Home-banking, Teleshopping, distribuce software Interaktivní zpětný kanál - okamžitá reakce drátový přenos – modem, ISDN, A-DSL bezdrátový přenos - (GSM, GPRS, UMTS) Interaktivita Budování celosvětového standardu se podařilo jen v Evropě (NTSC, PAL ,PAL plus, SECAM, D-MAC,D2-MAC aj.)

Digitalizace spojitý (obrazový, zvukový či jiný signál) v základním kmitočtovém pásmu -A/D převodník - vzorkování (velkého počtu kratičkých signálových vzorků, jimž je přiřazena procesem kvantování číselná hodnota (obvykle v binárním tvaru) – pro zpětnou obnovu pův. signálu musí mít kmitočet jistou min. hodnotu - fvz (Shannon-Kotelnikův) teorém - signál se přemění na posloupnost vzorků vyjádřených číselnými hodnotami (datový tok) přenos buď v základním kmitočtovém pásmu nebo pomocí vhodné nespojité modulace ve VF pásmu určeném pro určitý typ přenosu – přijímač – demodulace D/A převodník - zpětný převod do analogové formy zobrazení nebo reprodukce

Digitalizace - pokračování Digitální obrazový signál zabírá z principu podstatně širší kmitočtové spektrum ve srovnání s původním zdrojovým analogovým signálem a jeho přenos by kladl mimořádně vysoké nároky na šířku kmitočtového pásma přenosového kanálu- komprese datového toku - složité kompresní algoritmy a výpočetní technika (MPEG-2 aj.) Při těchto automatizovaných výpočetních operacích, se vypouštějí nadbytečné (redundantní) a nepodstatné (irelevantní) informace - zachování požadované kvality obrazu či zvuku. Vzhledem k významné geometrické i časové korelaci (zjednodušeně - podobnosti) obrazového signálu, může být tato komprese velmi účinná a její pomocí lze snížit objem či rychlost datového toku (a jemu úměrnou šířku kmitočtového pásma přenosového kanálu) dle požadované kvality obrazu velmi výrazně (deset a vícekrát)

Analogové vysílání velký vysílací výkon – dohled ze strany ČTÚ a RRTV- přiděluje kmitočty a odpovídající vyzářený výkon s ohledem na pokrytí a zabránění rušení jiných vysílačů vyčerpání kmitočtů vliv rušení, především vliv odrazů způsobujících tzv. vícenásobný příjem (známé “duchy” v obraze)

Digitální vysílání použití modulace OFDM - ortogonálně kmitočtově dělený multiplex - tok digitálních dat je rozdělen do mnoha paralelních toků s podstatně delší bitovou periodou a ty jsou přenášeny prostřednictvím velkého počtu (až několika tisíc) nosných signálů přesně definovaných kmitočtů SFN (Single Frequency Network) intenzity signálů se sčítají Spíše celulární systém

Současnost a výhledy digitálního televizního a rozhlasového vysílání v ČR ČRa 12.5.2000 – experimentální pozemní vysílání ve standardu DVB-T (kanál 25) ČT1, ČT2,TV Nova, ČRo1, ČRo2 (Praha město – 1kW a Praha – Cukrák -250W odzkoušení pozemního vysílání DTV v sousedství stávajících analogových vysílačů (kanály 24 a 26) různé varianty kódování,digitálních modulací a odpovídající kvality obrazu a zvuku (spolupráce s ČT) Další fáze experimentálního vysílání – přenos datových služeb

EXPERIMENTÁLNÍ VYSÍLÁNÍ DVB-T

MAPA POKRYTÍ OKOLÍ PRAHY SIGNÁLEM DVB-T Mělník Nymburk Kladno PRAHA Benešov Příbram

Současnost a výhledy digitálního televizního a rozhlasového vysílání v ČR CDG 31.8.2000 46,kanál – 3 digitální vysílače (Rodhe - Schwarz) pro Prahu a blízké okolí

Služby Pro koupi STB musí DVB-T nabídnout kromě zlepšení kvality a poskytování dalších služeb, zejména rozšířenou nabídku placených, ale i volných TV programů

MULTIPLEX 1. veřejnoprávní MUX (ČT1, ČT2,…) 2. komerční MUX (TV NOVA, Prima TV, TV3, TV regiony) Provozovatel MUXu??? (ČT, NOVA, ČTc)

PRINCIP KÓDOVÁNÍ V DIGITÁLNÍ TELEVIZI

Budoucí vývoj Etapa - Experimentální projekty Etapa - Pilotní projekty Etapa - Pravidelné vysílání DVB-T (souběžný provoz A-D v letech 2003 až 2005) Etapa - Postupné omezování analogového vysílání Etapa – Definitivní zrušení anal. vysílání

Otázky na závěr Bude zájem veřejnosti? Jaký bude zájem provozovatelů dnešních médií? Co bude hlavním motorem změn? Pasivní sledování nabídky Tv programů Nové interaktivní služby Kdo by měl hrát hlavní roli v procesu digitalizace?