Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Skalární součin Určení skalárního součinu
Výpočty z chemických rovnic
Interakce ionizujícího záření s látkou
Hloubka průniku pozitronů
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
CHEMIE
Atomová a jaderná fyzika
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Kinetická teorie látek
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Rozpadový zákon Radioaktivní látka se se rozpadá tak, že po uplynutí času 3 dny zbyde 87% radioaktivního materiálu. Jaký je poločas rozpadu této látky?
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
BRVKA Leonard Paul Euler (1707 – 1783). Pod označením INVERZNÍ proces chápeme opačný děj, takový, který probíhá opačným směrem, např. tání a tuhnutí.
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
2.2. Pravděpodobnost srážky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
„Svět se skládá z atomů“
Jaderná energie Jádra atomů.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
4. Úlohy z radiometrie Základy Geofyziky: cvičení, Brno podzim 2007 Úvodní problém – sestrojte graf vyjadřující závislost úbytku uranu N t /N 0 na čase.
Jaderná energie Radioaktivita.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
22. JADERNÁ FYZIKA.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
Pojem účinného průřezu
Charakteristiky Dolet R
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Ionizující záření v medicíně
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Neutronové účinné průřezy
Molární hmotnost, molární objem
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
VY_32_INOVACE_C3 – 13 Polotloušťka © Petr Špína 2012.
7 Jaderná a částicová fyzika
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
50. Jaderná fyzika II.
Základní pojmy.
Časový průběh radioaktivní přeměny
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Seminář z jaderné chemie 1
Kvantová fyzika.
podzim 2008, sedmá přednáška
Transkript prezentace:

Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí času t=2 hodin? Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí t=45 minut? Po uplynutí jaké doby zbyde 1/10 původního množství radioaktivního uhlíku?

Pravidla logaritmování

Rozpadový zákon Pravděpodobnost rozpadu kteréhokoliv atomu je nezávislá na ostatních atomech N(t)… počet jader přeměněných za krátký čas t mezi časy t,t+t N(t)… počet nerozpadlých jader v čase t … přeměnová konstanta N(t)/N0

Poločas rozpadu T Poločas rozpadu T udává čas, za který se rozpadne polovina radioaktivních jader

Poločas rozpadu T Poločas rozpadu T udává čas, za který se rozpadne polovina radioaktivních jader N(t)/N0

Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí času t=2 hodin?

Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí t=45 minut?

Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Po uplynutí jaké doby zbyde 1/10 původního množství radioaktivního uhlíku?

Rozpadový zákon Jaký je poločas rozpadu radioaktivní látky, jestliže se za 12 dní rozpadne 80% materiálu? Pozor, rozpadový zákon udává exponenciální úbytek radioaktivního materiálu, tj. nerozpadlého množství ! 80 % se rozpadne  20 % se nerozpadne !

Aktivita látky A(t) udává počet přeměn za jednotku času Aktivita je přímo úměrná počtu radioaktivních jader Aktivita klesá s časem stejně jako množství radioaktivního materiálu [A] = Bq, 1 Bq = 1 přeměna za sekundu 1 Ci = 3,7.1010 Bq

Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ? Látkové množství Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ? 1 mol ≡ 6,022.1023 částic= NA částic 1 mol 12C … 12 g 1 mol AX ≈ A g ≈ 2Z g pro lehké atomy s výjimkou 1H 1 mol 11C ≈ 11 g 5 mg 11C ≈ mol ≈ NA částic =

Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ? Látkové množství Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ? N ... počet částic n ... látkové množství [mol] NA… Avogadrova konstanta [mol-1] m … hmotnost vzorku [kg, g] M … molární hmotnost [kg/mol, g/mol] {M} v g/mol ≈ A ... nukleonové číslo Pokud dosadíme molární hmotnost A v gramech, musíme i hmotnost m dosadit v gramech ! Jednotka se v podílu vykrátí.

Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu? Látkové množství Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu? částic Kolik gramů 238U obsahuje 1020 atomů?

Jaká je aktivita 1g rádia 226Ra o poločasu rozpadu 1600 roků? Aktivita látky Jaká je aktivita 1g rádia 226Ra o poločasu rozpadu 1600 roků? 1 rok = 3,16.107 s (≈.107 s)

Aktivita látky Jaká je aktivita 30 mg metastabilního technecia 99Tc*, které přechází do základního stavu 99Tc s poločasem rozpadu 6,01 hod?

Absorpční zákon Vychází z předpokladu, že útlum (podíl pohlcených částic) na jednotku délky závisí pouze na materiálu absorbéru a druhu záření Zanedbává závislost útlumu na energii částice Nepodstatné, pokud se částice pohltí během několika srážek Nezanedbatelné, částice během absorpce výrazně mění energii – pohlcování těžkých částic ... lineární koeficient útlumu (absorpční koeficient) d... polotloušťka (polovrstva)

Absorpce záření  Lineární součinitel zeslabení 

Absorpční zákon Olověná stěna o síle 5 mm zeslabí intenzitu dopadajícího záření na 1/3. Jak silná stěna zeslabí intenzitu záření na ½ (tj. jaká je polovrstva olova)? Jaká část záření projde olověnou stěnou o síle 10 mm?

Absorpční zákon Olověná stěna o síle 5 mm zeslabí intenzitu dopadajícího záření na 1/3. Jak silná stěna zeslabí intenzitu záření na ½ (tj. jaká je polovrstva olova)?

Absorpční zákon Olověná stěna o síle 5 mm zeslabí intenzitu dopadajícího záření na 1/3. Jaká část záření projde olověnou stěnou o síle 10 mm?

Absorpční zákon Jaká je intenzita zdroje RTG záření, jestliže intenzita svazku prošlého třícentimetrovou vrstvou absorpčního materiálu o tloušťce polovrstvy 5 mm je 2,3 kBq? Poměr intenzity dopadajícího a prošlého záření je dán vztahem kde v tomto případě x=3 cm, d=5 mm=0,5 cm a prošlá intenzita I(x)=2,3.103 Bq. Hledaná intenzita zdroje I0 je rovna

Absorpční zákon Při použití jiného absorpčního materiálu zeslabí čtyřmilimetrová vrstva tohoto materiálu záření na 1/100. Jaká je polovrstva tohoto absorpčního materiálu? Hledáme polovrstvu d