Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie
OBEZITA.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Domácí zvířata – druhy, chov
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Welfare koní inovativní postupy a technologie
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
KONSTITUCE.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Tělesné sebepojetí.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Psychologické aspekty zdraví
Chudoba jako sociální problém
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Definice, základní pojmy
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Filozofie ošetřovatelství
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Základní škola, Hradec Králové
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Náročné životní situace
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života”

– PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává, že pro výživu 6ti miliardové populace lidí je každoročně poráženo 50 miliard zvířat. Z toho je 44 miliard kuřat a více než 1 miliarda prasat. Průměrná spotřeba masa se pohybuje v USA ve výši 124 kg, v Evropě 89 kg/osobu a rok. Spotřeba masa neustále stoupá, FAO předpokládá, že v roce 2O2O vzroste celková spotřeba masa na 327 miliónů tun. – Produkce však není jednoznačným důsledkem a měřítkem životní pohody.

Bylo zjištěno, že chovy zaměřené na produkci nerespektují životní potřeby zvířat. Šetření ze druhé poloviny 20. století přinesly konkrétní výstup – v roce 1976 vznikla Evropská dohoda o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely. Ta stanovuje, že s těmito zvířaty se musí zacházet s respektem k jejich fyziologickým a etologickým potřebám. Česká republika k této dohodě přistoupila v roce 1999.

Důsledky: – potraviny jsou levné, ale: mohou být zatíženy rezidui léčiv, těžkých kovů atd. hrozí kalamitní šíření nákaz (ptačí chřipka, BSE) nadprodukce potravin má sociální důsledky v životě na venkově zvířata trpí

Příčiny utrpení v chovu zvířat: – Hlad, žízeň – Bolest – Strach a úzkost – Nemoc, vyčerpání, stres – Negativní prožitky, city (nuda, smutek, frustrace) – Vysoká hranice užitkovosti, často uměle geneticky vytvořená

Welfare zahrnuje mnohem víc než jen vyloučení utrpení.

Definice welfare: – „Welfare je stav dokonalého mentálního a fyzického zdraví, kdy zvíře žije v souladu se svým prostředím.” – „Pohoda zvířete je dána jeho schopností vyhnout se strádání a zachovat si zdatnost.” (J.Webster) – „Welfare zahrnuje jak fyzickou zdatnost, tak i pocit spokojenosti.” – „Životní pohoda zvířat je dána stavem jeho mysli a těla a projevuje se dobrou mentální i fyzickou kondicí.” – „Životní pohoda zvířat je stav naplnění všech materiálních i nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu, kdy je zvíře v souladu se svým životním prostředím.” (Hughes van Putten)

Welfare = „5 svobod” 1. Svoboda od hladu a žízně. :

2. Svoboda od nepohodlí.

3. Svoboda od bolesti, zranění a onemocnění (prevencí, rychlou diagnózou a léčením)

4. Svoboda od strachu a stresu.

5. Svoboda projevit přirozené chování.

+ 1 svoboda: Vykonávat svobodně a osobně kontrolu nad vlastní životní pohodou.

Cesta k welfare: – Výzkum: znát potřeby zvířat znát přirozené chování zvířat – Vzdělávání: odborné vzdělání chovatelů osvěta spotřebitelské veřejnosti – Zákonodárství: prosazení welfare ve střetu s volným trhem, sobectvím, lhostejností Nejdůležitější je však dobrý vztah člověka – chovatele ke svěřeným živým a cítícím bytostem – k hospodářským zvířatům.