Edward Jenner se narodil v Anglii roku 1749. Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zase je tu nemoc šílených krav
Advertisements

ADOPCE PANENEK Adoptuj panenku a zachráníš dítě. Cíl projektu •Cílem projektu PANENKA je získat finanční prostředky pro celosvětovou očkovací kampaň UNICEF,
ČÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ.
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
1. Víš, kdo na nebi slunce rozsvítil,
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Libuši VY_32_INOVACE_15 Sada 9
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Kolja 9.
Irské štěstí.
Nemoci a poškození kůže
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
David Livingstone.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Antoine Henri Becquerel
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
TAJEMSTVÍ CIBULE.
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
Richard, vévoda z Gloucestru roznesl po městě falešné věštby, které se dostaly až ke králi Edwardovi IV.(jeho bratrovi), že královský rod vyvraždí královská.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
ANTONÍN DVOŘÁK.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Aids HIV.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
TETANUS.
HIV testy. Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS.
Nic není tak snadné ale zároveň tak nedůstojné člověka jako klamat v lásce.
Mírov Mírov.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Základy imunologie.
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
Marie Curie Sklodowska
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_07
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Fyzici a fyzikální jevy
První pomoc VY_52_INOVACE_26
TAJEMSTVÍ CIBULE.
TAJEMSTVÍ CIBULE.
Teorie spiknutí.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TAJEMSTVÍ CIBULE.
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
Pohár mléka Endless love. way H.P..
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
VŠE O PENĚZÍCH..
Transkript prezentace:

Edward Jenner se narodil v Anglii roku Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin. V roce 1770, když mu bylo 21 let, začal v Londýně studovat lékařskou fakultu. O dva roky později si zařídil lékařskou praxi ve svém rodném městě Berkeley v hrabství Gloucestershire.

V té době byli lidé na celém světě často sužováni nebezpečnou nemocí, která se jmenuje pravé nebo také černé neštovice. Lidem, kteří se nakazili touto nemocí, se objevily po celém těle bolestivé puchýřky (neštovice), po kterých na kůži zůstávaly hluboké jizvy. Velké množství lidí na tuto nemoc také umíralo. Edward Jenner slyšel od svých pacientů z venkova vyprávět o neštovicích. Tito lidé věřili, že když se někdo nakazí takzvanými kravskými neštovicemi (nemoc dobytka s podobnými příznaky, která se může přenést na člověka), už nikdy černé neštovice nedostane

Jenner se rozhodl udělat pokus neboli experiment, který by ukázal, zda mají lidé z venkova pravdu či ne. V roce 1796 za ním přišla dojička mléka Sára Nelmesová, která měla na svých rukou vyrážku způsobenou kravskými neštovicemi. Jenner odebral z jejích puchýřků vzorky hnisu, které pak přenesl na ruku osmiletého Jamese Phippse, který byl synem Jennerova zahradníka. James onemocněl kravskými neštovicemi, ale v velice brzy se bez jakýchkoliv následků uzdravil.

Jenner poté na Jamesovu ruku přenesl hnis, který získal od člověka, jenž onemocněl černými neštovicemi. Jamesovi se udělalo na rukou několik stroupků, ale neštovicemi neonemocněl. Jenner tak dokázal, že se lze před neštovicemi chránit. Jennerův objev dostal pojmenování VAKCINACE (česky očkování) podle latinského výrazu pro krávu: vacca. Jenner začal očkovat kravskými neštovicemi všechny místní děti a tím zabránil tomu, aby onemocněly smrtelně nebezpečnými černými neštovicemi.