Vzdělání v zemích Evropské unie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Přijímací řízení.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
ECVET v Programu celoživotního učení
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 Evropské jazykové portfolio pro VŠ.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Vznik středověkých univerzit
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Středověká vzdělanost
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
FRANCIE Jazykové Pobyty | Workcampy | Letní brigády.
„Víme, že jazyky jsou užitečné, ale...“ Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
EURES – vaše práce v Evropě
Studentská PARDUBICE
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Evropské jazykové gymnázium s.r.o.
NEŽ VYRAZÍM ZA STUDIEM A CESTOVÁNÍM DO SVĚTA Tereza Ševčíková British Council Liberec.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
Click to add text Click to add text NEŽ VYRAZÍTE ZA STUDIEM Ivana Galetová.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Informační centrum DAAD v Praze c/o Goethe Institut Masarykovo nábř Praha 1 Tel.: Fax: Dr.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Co je program Mládež v akci?
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Vzdělání v zemích Evropské unie

Podle čeho si vybrat školu? Podle stanov EU, má každý student členské země právo studovat ve vybrané zemi za stejných podmínek, jako občan dané země Kvalita úrovně jednotlivých škol a fakult se může výrazně lišit Výše školného či lokace nutně nevypovídá o kvalitě výuky Školné platí student pouze v případě, že je vyžadováno i po studentech dané země Je dobré sledovat: Systém výběru studentů na školu Způsob ubytování pro studenty a jejich kvalita  Podle jazykových dovedností studenta

Jak začít? 11 - 14 měsíců před začátkem plánovaného studia: výběr konkrétní země, školy zjištění informací o vzdělávacích programech 10 - 12 měsíců před začátkem plánovaného studia: absolvování příslušných testů obdržení výsledků, v případě neúspěchu zopakování testů opatření všech potřebných podkladů a jejich odeslání   3 měsíce před začátkem plánovaného studia:  vyřízení studentských víz respektive povolení k pobytu (pokud je potřeba)

Zápis na univerZitu Co je třeba předložit při zápisu na univerzitu: maturitní vysvědčení a případné další doklady o ukončeném vzdělání  žádost o předběžný zápis složení potřebných jazykových zkoušek

Vzdělávací programy

Comenius Podporuje aktivity: zaměřen na školní vzdělávání pro mateřské, základní a střední školy cílem je rozvíjet porozumění mezi mladými lidmi z různých evropských zemí Podporuje aktivity: individuální mobility projekty partnerství škol multilaterální projekty tematické sítě

Erasmus Podporuje aktivity: zaměřen na vysokoškolské vzdělávání a odborné vzdělávání na vysokoškolské úrovni podporuje spolupráci vysokých škol Podporuje aktivity: mobilita studentů mobilita zaměstnanců intenzivní programy

Leonardo da Vinci program pro celoživotní vzdělávání zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného vzdělávání a odborné přípravy s výjimkou studentů VŠ

Jazykové certifikáty

Angličtina PET Preliminary English Test TOEFL Test of English as a Foreign Language IELTS International English Language Testing System TOEIC Test of English for International Communication PET Preliminary English Test FCE First Cambridge Certificate in English CAE Cambridge Advanced Examination CPE Cambridge Proficiency English

Němčina ÖSD Österreichisches Sprachdiplom ZDaF Zertifikat Deutsch als Fremdsprache ZMF Zentrale Mittelstufen-Prüfung KDS Grosses deutsches Sprachdiplom GDS Kleines deutsches Sprachdiplom

Francouzština DELF Diplome d'études en langue Francoise DALF Diplome approfondi de langue francaise

Stipendia The Danish Folk High School Grant Scheme grant určený pro studenty z 10 nových států EU, kteří budou navštěvovat kurzy neformálního vzdělávání (obory: historie, umění, hudba, filozofie,..)  www.ciriusonline.dk/Default.asp?ID=858  Dům zahraničních služeb MŠMT informace o stipendiích pro středoškoláky do různých koutů světa www.dzs.cz/scripts/detail.asp?id=598 Nadace Open Society Fund Praha stipendia na roční studium na soukromých středních školách ve Velké Británii www.osf.cz/cz/programove-oblasti/stipendia/

Práce při studiu Stáže: Pracovat při studiu je možně pouze v případě, že to umožňuje země plánovaného studia Nejčastěji na poloviční úvazek Rizikem spojeným s nelegální prací při studiu je odebrání studijního stipendia, příp. doplacení již vyčerpané částky Stáže: Studijní stáže pro studenty středních a vysokých škol Pracovní stáže

Europass Europass tvoří pět dokumentů: soubor dokumentů, které usnadňují a zlepšují profesní a studijní mobilitu na evropském trhu Europass tvoří pět dokumentů: Europass – životopis Europass - jazykový pas Europass – mobilita Dodatek k diplomu Dodatek k osvědčení Proč si pořídit Europass ? Pro koho je Europass ? Kolik stojí Europass ? Kde je možné se s Europassem setkat ?

Prestižní univerzity

Univerzita Karlova Česká republika Je nejprestižnější a nejstarší univerzita ve střední Evropě. Byla založena roku 1348 Karlem IV. Skládá se ze 17 fakult sídlících především v Praze, dvě jsou v Hradci Králové a jedna v Plzni. Univerzitu v současnosti studuje kolem 42 000 studentů. V minulosti byla navštěvována veškerou dobovou inteligencí jako například Edvard Beneš nebo Nikola Tesla. www.cuni.cz

Jagellonská univerzita Polsko Jagellonská univerzita v Krakově se řadí mezi nejprestižnější univerzity v Evropě se 44 000 studenty na 15ti fakultách Založena 12. května 1364 Kazimírem III. www.uj.edu.pl

Universität Wien Rakousko Univerzita, založená roku 1365 je veřejnou univerzitou nacházející se v hlavním městě Rakouska Vídni. Studium je zde možné ve více jak 130 různých oborech. V současné době ji navštěvuje kolem 63 000 studentů. www.univie.ac.at

Universitá di Bologna Itálie Univerzita v Bologni patří mezi nejstarší univerzitu na světě a druhou největší v Itálii založenou roku 1088. Mezi významné osobnosti,které zde studovali, patří například Dante Alighieri nebo Francesco Petrarca. V současné době zde studuje asi 100 000 studentů na 23 fakultách. www.unibo.it

Sorbonne Francie Univerzita založená v druhé polovině 12. století, je situována v hlavním městě Francie v Paříži. Dnes známá jako La Sorbonne. Byla založena původně jako část univerzity v Paříži roku 1257. Později se dostala do názvu univerzity. Dnes jí navštěvuju několik desítek tisíc studentů z celého světa. www.sorbonne.fr

University of Oxford Velká Británie Tato univerzita jejíž kořeny sahají do 11. století , patří mezi nejstarší univerzitu v anglicky mluvících zemích. V dnešní době je považována za přední světovou akademickou instituci. V současné době zde studuje asi 40 00 studentů na 39 fakultách. Jazykovým požadavkem je složení zkoušek IELTS nebo CAE. www.ox.ac.uk

University of Cambridge Velká Británie Za nejprestižnější univerzitu na světě bývá považována právě Univerzita v Cambridge. Její založení se datuje na rok 1209. V současné době zde studuje kolem 50 000 studentů na 31 fakultách. Mezi nejznámější fakultní a kolejní budovu patří King´s Hall, založenou roku 1317. Na tuto univerzitu jsou opět nárokovány vysoké jazykové požadavky. www.cam.ac.uk

Universidad de Salamanca Španělsko Salamanca ležící západně od Madridu byla založena roku 1218 Alfonsem IX. Je také součástí seznamu prestižních univerzit v Evropě. Současný počet studentů je kolem 32 000. www.usal.es

Universidades de Coimbra Portugalsko Univerzita s nejvyšší vzdělávací úrovní a nejrozsáhlejším výzkumem v Portugalsku. Její kořeny sahají do roku 1290. Na univerzitě studuje asi 22 000 studentů na 25 fakultách. Univerzita je také součástí evropského výzkumu v rámci ostatních univerzit. www.uc.pt

Užitečné odkazy Ploteus Eurodesk Eurydice Informace o vzdělávání Určen pro zájemce o studium www.europa/eu/int/ploteus/portal/home.jsp Eurodesk Aktivity v zahraničí- studium, práce, cestování Informace o EU www.eurodesk.cz Eurydice Informace o vzdělávacích systémech v celé EU www.eurydice.org