Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

Kohonenovy samoorganizující se mapy a možnosti jejich aplikace
Skupinové kurzy snižování nadváhy
Inovační kurz pro sanitáře
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Tomáš Polák.
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
Zaměstnání mladistvých
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MUDr. M. Tichá, MUDr. M. Janatová, Ing. A. Bohunčák
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Psychiatrická klinika VFN
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
VYUŽITÍ 3D SENZORŮ V ERGOTERAPII
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Rehabilitace spastické parézy
Komunikace mezi generacemi
Rizikového chování v dospívání
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
Diabetes v těhotenství
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Struktura přednášky Neuropsychologická diagnostika
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Harmonogram letního semestru 2014/2015 Fyzika pro terapii – A6M02FPT ALDEBARAN.FELD.CVUT.CZ FYZIKA PRO TERAPII.
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Neglect syndrom Marie Vávrová. neglect syndromem (syndromem opomíjení) selektivní poruchu uvědomování si podnětů z poloviny prostoru kontralaterálně k.
Zdravotně postižení – příspěvek na péči Příspěvek z praxe odborného lékaře MUDr. Petr Krawczyk Ortopedicko-protetická společnost ČLS JEP.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
DMO dětská mozková obrna
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Kohonenovy samoorganizující se mapy a možnosti jejich aplikace
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci MUDr. Bc. Petra Sládková Mgr. Pavlína Oborná Klinika rehabilitačního lékařství 1.LF UK a VFN v Praze Společné pracoviště 1.LF UK a FBMI ČVUT v Praze pavlina.oborna@gmail.com

Úvod Obnova fyziologického pohybového vzorce HK Poškození mozku → patologický pohybový vzorec Obnova fyziologického pohybového vzorce HK Cvičení Monitoring aktivity horních končetin

Rehabilitace funkce ruky Pravidelná Repetitivní Diferencovaná Cílená Motivující

Monitoring pomocí akcelerometru SW i HW akcelerometru - náramku je prototyp vytvořený ve spolupráci Kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze s techniky firmy Princip, a.s. v rámci projektu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR

Metodika Výběr 30 pacientů po poškození mozku s centrální hemiparézou zařazených do programu denního stacionáře Kliniky rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze od roku 2010 do 2012 Výběr odpovídal stanoveným vstupním kritériím

Vstupní kritéria Získané poškození mozku (minimálně 6 měsíců od vzniku onemocnění, úrazu) Porucha pohybového vzorce horní končetiny na straně hemiparézy Věk minimálně 18 let Mentální stav podložený bodovým skóre MMSE (Mini - Mental State Examination) s hodnotou více než 24 bodů Kognitivní i fyzická schopnost manipulace s náramky (připevnění, připojení k počítači,... ) manipulace s počítačem (vyčtení dat z náramků, nabíjení baterie, odeslání dat, …)

Vstupní kritéria Schopnost porozumět všem pokynům na základě psychologického a logopedického vyšetření Schopnost stabilního samostatného sedu, možné i s pomůckou Podepsaný informovaný souhlas schválený Etickou komisí VFN

Metodika Pohlaví probandů Typ hemiparézy

Metodika Etiologie postižení CNS Pracovní začlenění

Způsob měření Inerciální senzor v podobě „náramku“ Připevnění - suchý zip, spona Sada tří náramků Číselná identifikace jednotlivých náramků i sady Komunikace pomocí LED diody (červená, modrá, oranžová) Umístění – identické, bez ohledu na lateralizaci poškození HKK Zápěstí LHK Zápěstí PHK Opasek levého boku (odfiltrování nechtěných dat)

Metodika Časový harmonogram využití akcelerometru pondělí až pátek od 9.00 do 20.00 hodin první a čtvrtý týden denního stacionáře Doba a frekvence rehabilitace - 4 týdny (5x týdně) 1. 3x denně 10 min provádění jednotné cvičební sestavy 2. 1x denně 60 min fyzioterapie 3. 1x denně 60 min ergoterapie 11

Sestava cviků

Statistika WMSAPP (Wrist Motion Sensor APPlication software) – vlastní aplikační a vyhodnocovací software pro WMS Rozdíl mezi činností zdravé a postižené HK (%) Celková aktivity pacienta v domácím prostředí Porovnání pohybové aktivity HK před a po Wilcoxonův test neparametrický párový test pro 2 závislé výběry (odlišnost výsledků testů na začátku a na konci programu)

Výsledky - akcelerometr

Závěr Akcelerometr možnost zpětné vazby (vizuálního feedbacku) pro pacienty – pozitivní vliv na motivaci objektivní monitoring poruchy pohybového vzorce HK u pacientů po poškození mozku aktivnější přístup pacientů, lepší dodržování doporučených zásad, intenzity cvičení

Děkuji za pozornost