Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYUŽITÍ 3D SENZORŮ V ERGOTERAPII

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYUŽITÍ 3D SENZORŮ V ERGOTERAPII"— Transkript prezentace:

1 VYUŽITÍ 3D SENZORŮ V ERGOTERAPII
Jan Hrdlička, Jiří Wild, Pavlína Oborná

2 Jak ergoterapie s 3D sensory funguje?
3D sensor snímá pacienta Přes PC nebo Xbox jeho pohyby přenášejí na zobrazovací zařízení (TV, data projector…) Pacient tedy svými pohyby ovládá program/hru

3 Výhody rehabilitací s 3D sensory
Větší motivace pro pravidelné cvičení – pacient hraje hru, může postupovat do dalších levelů. V případě ztráty motivace je možné hru vyměnit za jinou. Objektivizace: Pacientovu počínání můžeme přiřadit skóre, to může kontrolovat jak terapeut tak pacient. Pacient má okamžitou zpětnou vazbu. Může se sám částečně kontrolovat Dlouhodobá zpětná vazba. Po měsíčním cvičení může pacient porovnat své výsledky. Díky objektivizaci si uvědomuje, zda se zlepšuje.

4 3D sensory v rehabilitaci ve světě
O 3D sensory v rehabilitaci je ve světě čilý zájem Desítky malých firem vyvíjejí svoje produkty Hodně zahraničních univerzit má tým vyvíjející hry rehabilitaci s Kinect (University of Leeds, University of Southampton,  Chung Yuan Christian University in Taiwan …) I hry pro Xbox se používají v nemocnicích. Například komerční hry pro Xbox v Royal Brekshire Hospital, Reading.

5 Xbox vs PC K rehabilitaci se dá použít Xbox herní konzole s Kinectem. Takové hry mají lepší grafiku a jsou snadno dostupné, ale nejsou nastavitelné a neanalyzují pacienta. Naopak rehabilitační hry s 3D sensorem (Kinectem) pro PC jsou špatně dostupné (v ČR prakticky vůbec), ale v takových případech často spolupracují rehabilitační centra s vývojáři a ti hry upravují podle potřeb.

6 Nevýhody rehabilitace s 3D sensory
Rehabilitace s 3D sensory mají ale i omezení Některé cviky není 3D sensor schopen rozpoznat (zatím), například torzi končetiny Někteří pacienti mají averzi k IT technologiím Někteří pacienti se bojí “sledování” a zaznamenávání jejich pohybu.

7 Blízká budoucnost Pacienti budou částečně rehabilitovat doma – hrát hry. Terapeut bude přes internet kontrolovat výsledky a nastavovat obtížnosti pro domácí rehabilitaci. Pacient 1 Terapeut INTERNET Pacient 2

8

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "VYUŽITÍ 3D SENZORŮ V ERGOTERAPII"

Podobné prezentace


Reklamy Google