Šíření infekcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOŽNÍ SYSTÉM.
Advertisements

Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
„EU peníze středním školám“
P ř irozená obranyschopnost organismu. Naše tělo bojuje se škodlivými mikroby každý den Mikrobi se musí probojovat přes tři obranné úrovně našeho těla,
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Český název-Toxoplasmoza
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Alimentární onemocnění
Číslo v digitálním archivu školy
Listerióza a nutriční toxikologie
Klasická a sportovní masáž II
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Hygiena a bezpečnost při práci
Prvouka 3. ročník ZŠ „Pečujeme o své zdraví“
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nachlazení Kód VM:VY_52_INOVACE_23 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygiena rukou Kód VM:VY_52_INOVACE_04 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Alimentární onemocnění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bariérová ošetřovatelská péče
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_26.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
KŘÍŽOVKA VIRY.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Lymská borelióza.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
CHŘIPKA.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_předměty osobní hygieny
VIRY- „život“ bez buňky
Hygienické předpisy v gastronomii
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základy první pomoci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Věcné učení Zásady osobní hygieny
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

Šíření infekcí

Šíření infekcí Zdroj infekce Někdo nebo něco, co přenáší nebezpečné mikroby. Existuje řada různých zdrojů infekce. Nejčastějšími zdroji bývají: nakažení lidé zvířata špinavé povrchy (klika u dveří, toaleta, klávesnice, kapesník, atd.)

Šíření infekcí Vylučování mikrobů Nebezpeční mikrobi se nejprve potřebují dostat z nakaženého člověka či zvířete ven, aby mohli infikovat někoho dalšího. Mikrobi se z těla vylučují: kýcháním, kašláním, smrkáním tělesnými tekutinami

Šíření infekcí Šíření infekcí Nebezpeční mikrobi se potřebují šířit z člověka na člověka. Přímý přenos je možný: dotykem sexuální stykem

Šíření infekcí Vstupní brána infekce Aby mikrob mohl způsobit onemocnění, musí se nejprve dostat do našeho těla. Vstupní branou bývá: dutina ústní dýchací cesty rána, odřenina, porušená kůže drobná ranka po bodnutí komára nebo přisátí klíštěte

Šíření infekce Lidé více náchylní ke vzniku infekce Všichni jsme v riziku vzniku infekce. Ve zvýšeném riziku jsou: chronicky nemocní lidé velmi malé děti staří lidé

Zabránění šíření infekce Jak předcházet vzniku infekce

Zabránění šíření infekce Zdroj infekce izolovat/oddělit nemocné lidi dát si pozor při manipulaci se syrovým masem dbát také o hygienu zvířat (pravidelně je koupat, odčervovat, atd.) opatrně manipulovat s plenami a špinavými oděvy.

Zabránění šíření infekce Vylučování mikrobů Vyvarujte se toho, aby se povrch vašeho těla a vaše ruce dostaly do přímého styku s: výkaly, zvratky tělesnými tekutinami sekrety, které jsou vylučovány kašlem, kýcháním a rýmou druhých lidí

Zabránění šíření infekce mýt si důkladně a správným způsobem ruce překrývat rány a zhnisané vřídky používat vhodnou a důkladnou ochranu při sexuálním styku

Zabránění šíření infekce Vstupní brána infekce překrývat řezné rány a odřeniny náplastí odolnou vůči vodě vařit jídlo dostatečně (zejména maso a vejce) dbát na to, abychom pili vždy pouze nezávadnou a čistou vodu

Zabránění šíření infekce Lidé více náchylní ke vzniku infekce Všichni nechat se očkovat (je-li to možné) Lidé ve zvýšeném riziku držet se dál od lidí, kteří mají infekci zvláště dbát na čistotu dbát na čistotu při vaření a přípravě jídla