Poznámky identifikaci SNP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Single Nucleotide Polymorphism
Advertisements

Studium lidského genomu
Michal Reichl. O programu Nástroj pro evidenci obchodních informací a plánování času Vyvíjen od roku 1993 firmou Systegra s.r.o. Možnost modifikace programu.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Polymorfismy DNA a jejich využití ve forenzní genetice
POPULAČNÍ GENETIKA 6 faktory narušující rovnováhu populací
Prof. Ing. Václav Řehout, CSc.
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
PROTEIN MASS FINGERPRINT. DNA/RNA MASS FINGERPRINT.
Real-time PCR - princip
SOUVISLOST POLYMORFISMŮ GENU MAdCAM-1 SE VZNIKEM KOMPLIKACÍ PO ALOGENNÍ TRANSPLANTACI KMENOVÝCH KRVETVORNÝCH BUNĚK Z. Ambrůzová1, F. Mrázek1, L. Raida2,
Imunologické, mikrosatelity, SSCP, SINE
PCR. Polymerase chain reaction PCR Je technika, která umožňuje v krátkém času namnožit daný kus DNA bez pomoci buněk užívá se, pokud je DNA velmi malé.
Určení rodičů (analýza paternity)
Polymorfizmy detekované speciálními metodami s vysokou rozlišovací schopností Stanovení jednonukleotidových polymorfizmů (Single Nucleotide Polymorphisms.
Využití v systematické biologii
Projekt HUGO – milníky - I
(genové mutace, otcovství, příbuznost orgánů při transplantacích) RNA
Sekvenování.
BLAST (basic local alignment search tool) Vyhledává podobné sekvence v databázích. Stal se nástrojem pro všechno. Určitou dobu kolektiv autorů držel krok.
rozdělení metod využitelnost jednotlivých metod náročnost metod používání metod perspektivy.
Polymorfismus lidské DNA.
MLPA MULTIPLEX LIGATION-DEPENDENT PROBE AMPLIFICATION
Cystická fibróza Autosomálně recesivní onemocnění (postiženi jsou homozygoti, heterozygoti jsou přenašeči) Frekvence přenašečů - etnická variabilita,
Vývoj mikrosatelitních markerů (SSR) KBO/125 Jiří Košnar, katedra botaniky PřF JU, 2012 Kurz byl financován z projektu FRVŠ 1904/2012.
Radim Farana Podklady pro výuku
Analýza mutace C282Y v genu pro hemochromatózu
DNA diagnostika.
Náplň praktik Izolace vlastní DNA PCR - namnožení genů CFTR a HFE
PCR Polymerase Chain Reaction
DNA diagnostika II..
„AFLP, amplified fragment length polymorphism“
Single nucleotide polymorphisms (SNPs)
SINE Mikrosatelity.
Detekce bodové mutace v genu pro LDL receptor
Detekce a odstraňování chyb Vývoj informačních systémů.
Praktikum z genetiky rostlin JS Genetické mapování mutace lycopodioformis Arabidopsis thaliana Genetické mapování genu odolnosti k padlí.
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Sekvencování DNA stanovení pořadí nukleotidů v molekule DNA (primární struktury)
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Mikročipy ..
SMAMII-8 Detekce polymorfismů v genomech. Metody molekulární diagnostiky Se zaměřují na vyhledávání rozdílů v sekvencích DNA a Identifikaci polymorfismů.
Ligázová řetězová reakce
SNPs Single Nucleotide Polymorphism Polymorfimus DNA, kdy se jedinci nebo druhy liší v jedné nukleotidové záměně AAGCCTA AAGCTTA V tomto případě mluvíme.
SEKVENOVÁNÍ DNA. Jedna z metod studia genů Využití v aplikovaných oblastech molekulární biologie – např. medicíně při diagnostice genetických chorob.
PRŮKAZ NUKLEOVÉ KYSELINY Lékařská mikrobiologie – cvičení, jarní semestr 2016 Mikrobiologický ústav LF MU
Projekt HAPMAP Popis haplotypů
Environmentální aplikace molekulární biologie
Sekvencování DNA stanovení pořadí nukleotidů v molekule DNA (primární struktury)
Exonové, intronové, promotorové mutace
Molekulárně-biologické databáze
Real-time PCR - princip
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
RT – PCR: návrh primerů.
Moderní metody analýzy genomu Čipové technologie I
Populační studie Kameyama Y. et al. (2001): Patterns and levels of gene flow in Rhododendron metternichii var. hondoense revealed by microsatellite analysis.
Užití fragmentové analýzy a multiplex PCR s vícebarevným fluorescenčním značením k detekci nejčastějších mutací u dědičných neuropatií (HMSN). P. Seeman,
„Next-Gen“ Sequencing
Metagenomika Úvod Petra Vídeňská, Ph.D..
Molekulární identifikace
Ivana Eštočinová, Pavla Fabulová, Markéta Formánková
Studium lidského genomu
Praktikum z genetiky rostlin
1. Regulace genové exprese:
18b-Metody studia nukleových kyselin
URČENÍ BAKTÉRIE RODU BORRELIA POMOCÍ DNA SEKVENACE
Jak získáváme znaky pomocí sekvenace unikátních lokusů
MiRNA
Multilocus DNA markery
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

Poznámky identifikaci SNP 1) Pomocí rs čísla – nejspolehlivější vyhledat rs číslo pro daný SNP (pubmed), nejlépe dvě nezávislé práce, př. MCP-1-2518 – rs1024611 2) Pomocí sekvencí používaných k detekci SNP- BLAST (PCR-SSP, TAQMAN, PCR-RFLP, sekvenování) - nejlépe dvě nezávislé práce 3) Pomocí pozice – krajně nespolehlivé – „detektivní práce“ - místo, od kterého se počítá (př. MCP-2518/-2578) - staré chybové sekvence

Poznámky k označení SNP MCP-1-2518 A/G ? MCP-1-2518 T/C ? Pravidlo ?: Je-li orientace genu souhlasná s orientací vlákna referenční sekvence (NT), zachováme označení nukleotidu v referenční sekvenci Je-li orientace genu „zpětná“ (komplementární) k orientaci vlákna ref. sekvence, použijeme označení komplementární k referenční sekvenci Pozor: alela (nukleotid) vzácnější v naší populaci může být uveden jako referenční v NT sekvenci

Poznámky k návrhu primerů Navrhujeme podle referenční (NT) sekvence Ruční návrh – 18-23 bází (C/G +4, A/T+2 - 58-62) Vector software Produkt nejlépe 150-400bp Produkt může obsahovat jiné SNPs uvnitř, ne však v oblasti primerů Primery pro genotypizaci SSP a sekvenaci – do ref. databáze Ověření BLAST – unikátní kombinace primerů !!! (hledáme, zda není více cílů také v NT sekvenci)

PCR-SSP – příklad detekce SNP MCP-1-2518 A/G Primer 1 specifický: 5´gTgggAggCAgACAgCTA Primer 2 specifický: 5´gTgggAggCAgACAgCTg Primer 3 konstantní: 5´TgAgTgTTCACATAggCTTC A G A G A G kontrolní produkt specifický produkt A,A A,G G,G homozygot heterozygot homozygot