Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zpracování půdy na zahradě
Advertisements

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Povětrnostní podmínky
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Škůdci, neznámější druhy
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Péče o vlasy
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Porod Kód VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Péče o pleť Kód VM:VY_52_INOVACE_08 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Okrasné rostliny Kód VM:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Pravidla soužití ve třídě Kód VM:VY_52_INOVACE_28 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Vztahy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Průjem Kód VM:VY_52_INOVACE_27 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Ošetřování během vegetace
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Péče o nehty Kód VM:VY_52_INOVACE_05 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Pohybová aktivita a sport Kód VM:VY_52_INOVACE_14 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Výsadba a rozmnožování sadby
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Otužování
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygiena chrupu Kód VM:VY_52_INOVACE_06 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hnojiva anorganická Kód VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Horečka Kód VM:VY_52_INOVACE_21 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Bronchitida Kód VM:VY_52_INOVACE_25 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Relaxace Kód VM:VY_52_INOVACE_17 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Přílohy k hlavním pokrmům Číslo DUM: VY_52_INOVACE_118_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Chřipka Kód VM:VY_52_INOVACE_24 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Angína
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hnojiva organická Kód VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygienické návyky Kód VM:VY_52_INOVACE_03 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Péče o nářadí a bezpečnost při údržbě nářadí Kód VM:VY_52_INOVACE_37_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nachlazení Kód VM:VY_52_INOVACE_23 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Manželství Číslo DUM: VY_52_INOVACE_72_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Hygiena rukou Kód VM:VY_52_INOVACE_04 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_126_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Rýma Kód VM:VY_52_INOVACE_22 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nástroje a nářadí – základní sortiment Kód VM:VY_52_INOVACE_36_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Pokojové rostliny Kód VM:
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Transkript prezentace:

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM: VY_52_INOVACE_55_64 Vzdělávací předmět: Pěstování rostlin Tematická oblast: Zelenina a hospodářské rostliny Autorka: Alžběta Rylková Anotace: Pomocí textu a pracovního listu se žáci seznámí jak sklízet a uskladňovat zeleninu na zimu. Klíčová slova: Metodické pokyny: Metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná pracovním listem Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák praktické školy dvouleté, II. ročník Datum vzniku VM: 25.8.2013 VM je součástí:  -- Soubory: Přístupné na www.skolasd.eu Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín

Sklizeň a uskladnění Zelenina se sklízí buď postupně, nebo jednorázově. Při postupné sklizni se vybírají rostliny vhodné pro rychlou spotřebu. Současně se vytvoří prostor pro dorůstání zbylých rostlin a u plodové zeleniny pro tvorbu dalších plodů. Postupně se vytrhává např. raná mrkev, sklízejí hlávky salátu, plody okurek, rajčat apod. Jednorázově se sklízejí hlavně druhy zeleniny určené pro uskladnění a konzervaci. Sklízí se tak kořenová zelenina pro uskladnění, pozdní zelí, brukev, mrkev, cibule, apod. Doba sklizně závisí na pěstované zelenině, na záměrech pěstitele a způsobu pěstování. Technika sklizně se liší podle dané plodiny a určujeme ji podle zkušeností a úvahy, jak co nejšetrněji a nejúsporněji získat konzumní části rostlin. Zelenina se často konzervuje sušením, nakládáním do octa, soli, sterilováním v různých nálevech, mléčným kvašením a hlavně zmrazováním.

Nejvhodnějším nářadím pro sklizeň zeleniny jsou rycí vidle Nejvhodnějším nářadím pro sklizeň zeleniny jsou rycí vidle. I při největší opatrnost se některé kořeny poškodí a ty je třeba pečlivě vytřídit. Nať není dobré uřezávat, ale rozhodně se vyplatí její ukroucení, jinak začnou vršky mrkví během skladování poměrně brzy zahnívat. Vytříděné zdravé kořeny skladujeme v chladnu, v bezmrazém ale vlhkém prostředí. Proto se doporučuje nahrubo očištěné kořeny navrstvit společně s vlhkou rašelinou v nádobách nepřístupným myším..

Pracovní list Jak uskladňujeme a konzervujeme zeleninu?