Thalés z Milétu Petr Földeš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Užití podobnosti Změna délky úsečky v daném poměru
Úhly v kružnici.
Množiny bodů dané vlastnosti
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Kružnice opsaná trojúhelníku
PLANIMETRIE.
Konstrukce obecného čtyřúhelníku - Thaletova kružnice
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Druhy trojúhelníků VY_32_INOVACE_31
Matematika Lichoběžník.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty
Matematika – 8.ročník Thaletova kružnice
VY_42_INOVACE_113_SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
IV/ Úhly příslušné k oblouku kružnice
Planimetrie ÚHLY.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
THALETOVA VĚTA.
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Pythagorova věta – historie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Množina bodů dané vlastnosti
POZNÁMKY ve formátu PDF
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
ZÁKLADNÍ GEOMETRICKÉ KONSTRUKCE
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
III. část – Vzájemná poloha přímky
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Matematický rychlokvíz 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Rovnoběžníky, lichoběžníky. Rovnoběžník Rovnoběžník je čtyřúhelník, který má dvě protější strany rovnoběžné. Protější strany mají stejnou délku.
VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Planimetrie ÚHLY.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Množina bodů dané vlastnosti
Autor: Ing. Jitka Michálková
Množina bodů roviny daných vlastností
Sestrojení úhlu o velikosti 60° pomocí kružítka.
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
III. část – Vzájemná poloha přímky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

Thalés z Milétu Petr Földeš

Rekonstrukce Milétu Vzdělání a život Milétos starověký řecký učenec žil v letech 624 – 543 př.n.l. matematik, astronom, filozof, politik, obchodník, všestranný přírodovědec oprostil filozofii od mytologických prvků definoval a objevil řadu matematických zákonitostí narodil se pravděpodobně v maloasijském Milétu v roce 624/630 př.n.l. Milétos

Všechny obvodové úhly sestrojené nad průměrem kružnice jsou pravé. Nejhlubší vědomosti v oboru astronomie a získal ve starověku od babylonských hvězdářů. Jejich pozorování však bylo omezeno technickými možnostmi i hranicemi lidské představivosti. Thaletovy znalosti z oboru astronomie dokazují, že čerpal z babylonských zdrojů nebo dokonce v Babylonu studoval. narýsujme kružnici k (S; r ) o průměru AB na kružnici k zvolme body X1, X2, X3 sestrojme úhly AX1B, AX2B, AX3B změřme sestrojené úhly všechny úhly měří 90°! B PLATÍ THALETOVA VĚTA: Všechny obvodové úhly sestrojené nad průměrem kružnice jsou pravé. Thales, stejně jako Babyloňané, si představoval Zemi jako nízký válec plující na vodě, který je obklopen nebeskou klenbou. Sféru nebe rozdělil na 5 pásem. Přestože hvězdy v antarktickém pásmu nebyly od Středozemního moře viditelné, předpokládal jejich existenci.

Další jeho objevy 45° Thales vypočítal, že ve chvíli, kdy postava vrhá na zem svůj stejně dlouhý stín, dopadají na Zemi sluneční paprsky pod úhlem 45°. Postava a stín tak vytvářejí rovnoramenný trojúhelník. Stejně lze určit např. výšku pyramid. Také dokázal předpovědět zatmění Slunce. Průměr dělí kruh na dvě poloviny V rovnoramenném trojúhelníku jsou úhly při základně shodné. a b α β α´ β´ Velikosti úhlů mezi dvěma protínajícími se přímkami jsou si rovny.