Trávicí soustava II. Hltan (pharynx)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Číslo a název šablony klíčové aktivity
TLUSTÉ STŘEVO.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava II. Hltan (pharynx) - společný oddíl trávicí a dýchací soustavy - tvořen vazivem a svalovinou, vystlán sliznicí - má tři oddíly: → nosohltan (vyrovnává tlak středního ucha - Eustachova trubice, je zde lymfatická tkáň) → ústní část - nachází se zde krční mandle → hrtanová část - navazuje na jícen, začíná hrtanovou příklopkou (epiglottis)

- svalová trubice spojující hltan a žaludek, vystlán sliznicí Jícen (esophagus) - svalová trubice spojující hltan a žaludek, vystlán sliznicí - jeho průměr se mění podle velikosti sousta Přechod jícen - žaludek

Žaludek (gaster) - svalový vak umístěný převážně vlevo, objem 1-2 litry - na žaludku rozeznáváme česlo (vstup), klenbu (shromažďování plynů), tělo, vrátník (přechod do tenkého střeva) - stěna je čtyřvrstvá (vazivo, svalovina, sliznice) - sliznice vytváří podélné řasy - je nádrží potravy, probíhá zde mechanické a chemické trávení - mechanické trávení = stahy stěn žaludku a mělnění - chemické trávení = pomocí žaludeční šťávy (za den vyloučeno 2 - 3l)

Žaludeční šťávu tvoří: - voda - pepsin - štěpí bílkoviny - kyselina chlorovodíková (HCL) - vytváří kyselé pH, ničí choroboplodné zárodky, viry a bakterie, zabraňuje kvašení, usnadňuje trávení masa (rozpad svaloviny), brání znehodnocení některých vitamínů, aktivizuje pepsin, spouští otevírání vrátníku - mucin - chrání sliznici před natrávením vlastními šťávami - vyprázdnění žaludku probíhá pozvolna Tenké střevo - navazuje na vrátník - konečná fáze trávení a vstřebávání většiny živin - délka 4 - 5 m, Ø 3 - 3,5 cm - rozděleno na tři části: → dvanáctník (duodenum) → lačník (jejunum) → kyčelník (ileum)

- ve dvanáctníku je zásadité prostředí ovlivňující zavírání vrátníku, je zde společné vyústění slinivky a žlučovodu - lačník neznatelně přechází v kyčelník, obě části jsou volně zavěšeny v četných kličkách v dutině břišní Stavba stěny - stěna z vrstvy hladké svaloviny (podélné a kruhové), vaziva a sliznice - stěna tvoří příčné řasy, na jejich povrchu vybíhají klky - na povrchu klků je řasinkový vstřebávací epitel - uvnitř klků krevní a mízní cévy - mezi klky jsou krypty s buňkami produkujícími trávicí šťávy

Pohyby tenkého střeva - hnací → peristaltický = peristaltická vlna zasahuje úsek asi 5 cm, tlačí tráveninu vpřed a současně ji rozprostírá po sliznici. Trávenina projde střevem za 3 - 5 hodin. - promíchávací → kyvný = na několika místech současně dojde ke kontrakci, která rozdělí a odtlačí tráveninu na dvě strany. Po odeznění proběhne nová kontrakce o kousek posunutá. K promíchávání přispívají i řasy - rotace tráveniny

Tlusté střevo - délka asi 1,5 m, Ø 5 - 7 cm - vstřebávání zbylých vitamínů a minerálů, vstřebávání vody a zahušťování tráveniny, vyměšování Části: → slepé střevo - je pod vyústěním tenkého střeva do tlustého, vyústění je upraveno jako chlopeň (trávenina se nesmí vracet do tenkého střeva). Součástí je i červovitý přívěsek - apendix - kde je velké množství lymfatické tkáně. → tračník (colon) - dělí se na vzestupný t., příčný t. a sestupný t., na který navazuje esovitá klička. → konečník (rectum) - je opatřen svěračem, vyúsťuje řitním otvorem

Stěna tlustého střeva - vrstevnatá, z podélného a kruhového svalstva (hladké), vaziva a sliznice - po délce střeva jsou tři bělavé pruhy = ztluštělá podélná svalovina, mezi nimi vyklenutí a uvnitř poloměsíčité řasy - sliznice bledá, bez klků, s množstvím lymfatické tkáně a pohárkových buněk produkujících hlen Tlusté střevo je osídleno populací různých bakterií (střevní mikroflóra), které štěpí rostlinnou vlákninu, tvoří vitaminy K, B12, zamezují přemnožení patogenních bakterií. Produkují také střevní plyny složené z CO2, vodíku, sirovodíku a metanu. V trávenině zajišťují kvašení a hnití - zápach stolice. Pohyby tlustého střeva - peristaltický - kyvný - antiperistaltický - zpětný pohyb tráveniny pro lepší vstřebání vody - masový peristaltický - 1 - 2 x za 24 hod postihuje celý tračník a posunuje stolici ke konečníku

Vyprazdňování (defekace) - reflex řízený z míchy - zatlačením stolice do konečníku se podráždí nervová zakončení v jeho stěně → pocit nucení → při zadržení po několika minutách odezní a objeví se až při dalším posunu stolice (při častém zadržování se objeví chronická zácpa) - při defekaci se uplatní hluboký nádech a tlak břišního lisu Video: trávicí soustava Video: kolonoskopie

Zdroje obrázků: http://www.szs-tabor.cz/Projekt/projekt/som/Obrazovy_pruvodce/tema/t10/1003.jpg http://is.muni.cz/elportal/estud/lf/js08/atlas/pics/j_sliznice/410_001.jpg http://vladahadrava.xf.cz/pic/travici_soustava3.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0050000/00121.png http://www.yoursurgery.com/procedures/smbowel/images/SmBowelAnat.jpg http://www.nutritiopedia.com/wp-content/uploads/2011/09/small_intestine.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0050000/00259.jpg http://www.latinsky.estranky.cz/img/mid/312/slepe-strevo---appendix.png.jpg http://files.cistestrevo.cz/200000089-31642325e9/tlustestrevo.jpg Zdroje videí: http://www.novinky.cz/koktejl/259061-mikrokamera-natocila-jedinecne-zabery-lidskeho-zaludku-behem-traveni.html http://www.ulekare.cz/video/kolonoskopie-vysetreni-ktere-zachranuje-zivoty-8263 http://www.youtube.com/watch?v=b20VRR9C37Q