Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Jištění kvality technologických procesů
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Hodnocení škol a školských zařízení
Intenzivní odchov plůdku ryb
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ODPOVĚDNÉ DODAVATELSKO – ODBĚRATELSKÉ VZTAHY? ANO JUDr. Michaela Chaloupková, MBA Členka představenstva a ředitelka Divize nákup, Skupina ČEZ.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Vlastní hodnocení školy
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Systém managementu jakosti QMS
Společenská odpovědnost organizací
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Rodinné potřeby a ekonomika
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 10 Řízení vztahů se zákazníky (Customer Relationship Management)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Jištění kvality technologických procesů
Společenská odpovědnost a školy
Strategie regionu, obce
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Kodex řízení evropské akvakultury FEAP

EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation of European Aquaculture Producers ) EAS – Evropská akvakulturní společnost –( European Aquaculture society )

Kodex řízení Základním cílem je podpora zodpovědného rozvoje a řízení životaschopného sektoru evropské akvakultury ve smyslu zajištění vysoké úrovně kvality produkce potravin při respektování potřeb životního prostředí a požadavků konzumentů. Účelem kodexu je prostřednictvím účinné samoregulace ustavit obecnou základnu odpovědnosti sektoru v rámci společnosti a dát najevo produkční představy sektoru směrem k odchovávaným rybám, prostředí i spotřebitelům.

Kodex řízení Odpovědná a udržitelná akvakultura Řídící principy Chovatelství a péče a ochrana ryb Prostředí Sociální a ekonomické vztahy Spotřebitel

Odpovědná a udržitelná akvakultura Akvakultura se stala významnou produkční činností na celém světě a jako taková musí převzít odpovědnost za svůj stav Akvakultura zajišťuje konzumentům výživnou potravu a ti, kdo ji řídí, by měli plánovat vést a udržovat její chod podle očekávaných předpokladů. Vztah kodexu k dalším předpisům Kodex řízení by měl být základem jednotlivých národních kodexů

Řídící principy Chovatel nese zodpovědnost za ryby, prostředí a spotřebitele Kodex ve 12 bodech vymezuje jednotlivé okruhy zodpovědnosti chovatelských subjektů

Chovatelství a péče a ochrana ryb Každý, kdo vlastní chované ryby nebo má chované ryby pod svou osobní kontrolou, a také každá osoba, dozorující chov ryb, musí podle své odpovědnosti zajistit, aby každý v provozu činěný krok vedle k zabezpečení zdraví a přispěl k ochraně a péči o ryby Okruhy: Voda, Obsádka ryb, Zdraví ryb, Potrava a krmení, Manipulace a přeprava, Predátoři, Hustota obsádky, Usmrcení před zpracováním, Monitoring a vedení záznamů

Prostředí Chovatelé by měli spolupracovat s ostatními uživateli vody, což povede k jejímu spravedlivému využívání a vzájemnému porozumění Použití a kvalita vody Výběr místa k chovu Řízení provozu místa s chovem ryb Úniky ryb Léčebná opatření

Sociální a ekonomické vztahy Akvakultura hraje významnou úlohu v naplnění požadavku na hledanou výživnou potravinu vysoké kvality Chovatelé ryb si musí být vědomi sociálního přínosu svého podnikatelského úsilí a musí usilovat o svou integraci do místního rozvoje společnosti Chov ryb musí být založen na technologii a vybavení, zajišťující bezpečnost pracovníků Sektor akvakultury zajišťuje odpovídající a stabilní pracovní místa Doplňování odborných znalostí všech, kteří v akvakultuře pracují

Spotřebitel Primárním cílem chovatelů ryb v Evropě je produkce výživných produktů nejvyšší spotřebitelské kvality Akvakultura je řízeným procesem, který dovoluje chovateli odchovat a slovit ryby, jež mají trvale dobrou kvalitu s následujícími parametry: 1.Zdravá ryba, odchovaná za nejlepších podmínek 2.Zdroj bílkovin vysoké dietetické kvality 3.Výživný zdroj potravin 4.Ryby jsou dosažitelné v průběhu celého roku 5.Neustále čerstvý produkt 6.Výborná chuť a vůně