Kodex řízení evropské akvakultury FEAP
EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation of European Aquaculture Producers ) EAS – Evropská akvakulturní společnost –( European Aquaculture society )
Kodex řízení Základním cílem je podpora zodpovědného rozvoje a řízení životaschopného sektoru evropské akvakultury ve smyslu zajištění vysoké úrovně kvality produkce potravin při respektování potřeb životního prostředí a požadavků konzumentů. Účelem kodexu je prostřednictvím účinné samoregulace ustavit obecnou základnu odpovědnosti sektoru v rámci společnosti a dát najevo produkční představy sektoru směrem k odchovávaným rybám, prostředí i spotřebitelům.
Kodex řízení Odpovědná a udržitelná akvakultura Řídící principy Chovatelství a péče a ochrana ryb Prostředí Sociální a ekonomické vztahy Spotřebitel
Odpovědná a udržitelná akvakultura Akvakultura se stala významnou produkční činností na celém světě a jako taková musí převzít odpovědnost za svůj stav Akvakultura zajišťuje konzumentům výživnou potravu a ti, kdo ji řídí, by měli plánovat vést a udržovat její chod podle očekávaných předpokladů. Vztah kodexu k dalším předpisům Kodex řízení by měl být základem jednotlivých národních kodexů
Řídící principy Chovatel nese zodpovědnost za ryby, prostředí a spotřebitele Kodex ve 12 bodech vymezuje jednotlivé okruhy zodpovědnosti chovatelských subjektů
Chovatelství a péče a ochrana ryb Každý, kdo vlastní chované ryby nebo má chované ryby pod svou osobní kontrolou, a také každá osoba, dozorující chov ryb, musí podle své odpovědnosti zajistit, aby každý v provozu činěný krok vedle k zabezpečení zdraví a přispěl k ochraně a péči o ryby Okruhy: Voda, Obsádka ryb, Zdraví ryb, Potrava a krmení, Manipulace a přeprava, Predátoři, Hustota obsádky, Usmrcení před zpracováním, Monitoring a vedení záznamů
Prostředí Chovatelé by měli spolupracovat s ostatními uživateli vody, což povede k jejímu spravedlivému využívání a vzájemnému porozumění Použití a kvalita vody Výběr místa k chovu Řízení provozu místa s chovem ryb Úniky ryb Léčebná opatření
Sociální a ekonomické vztahy Akvakultura hraje významnou úlohu v naplnění požadavku na hledanou výživnou potravinu vysoké kvality Chovatelé ryb si musí být vědomi sociálního přínosu svého podnikatelského úsilí a musí usilovat o svou integraci do místního rozvoje společnosti Chov ryb musí být založen na technologii a vybavení, zajišťující bezpečnost pracovníků Sektor akvakultury zajišťuje odpovídající a stabilní pracovní místa Doplňování odborných znalostí všech, kteří v akvakultuře pracují
Spotřebitel Primárním cílem chovatelů ryb v Evropě je produkce výživných produktů nejvyšší spotřebitelské kvality Akvakultura je řízeným procesem, který dovoluje chovateli odchovat a slovit ryby, jež mají trvale dobrou kvalitu s následujícími parametry: 1.Zdravá ryba, odchovaná za nejlepších podmínek 2.Zdroj bílkovin vysoké dietetické kvality 3.Výživný zdroj potravin 4.Ryby jsou dosažitelné v průběhu celého roku 5.Neustále čerstvý produkt 6.Výborná chuť a vůně