Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Základní pojmy a souvislosti
Integrita bezúhonnost
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Etika v podnikání Business Ethics
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Osvícenství.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Východní náboženství Petr Machala.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Teologická etika pro praxi I.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Víra přivádějící k úžasu
Metaetika Shrnutí.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Náboženství a fanatismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Fundament a jeho strukturace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Morální teologie – etika následování

víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci těchto událostí. - dějiny spásy: člověkem interpretovaný a utvářený čas ve znamení víry - Bůh řídí dějiny skrze svobodnou sebedispozici člověka - vztah k Bohu jako konstitutivní prvek života křesťana

Ježíš Kristus - paradigma život Ježíše z Nazaretu je model ZDE začíná morálně-teologické myšlení, nikoliv v nějaké předem dané přirozenosti (Demmer, 67)

životní projekt mth není v první řadě normativní disciplína (žádný člověk neuvažuje o své mravnosti primárně na rovině normativity, nýbrž v souvislosti s životními projekty, s cíli jednání – to jsou pro něho stimuly, to jej inspiruje) proto pracuje mth s cílovými představami

narativní etika pokus o vystižení personálního charakteru mravnosti původcem mravního nároku není věc, nýbrž osoba personálně-teologický aspekt etiky i situace mravního rozhodování nese znaky narace (konfrontace s tradovanými dobry, společenský rozměr…)

fascinace životem Ježíše z Nazaretu korektura nekritického zacházení s konceptem blaženosti zdařilý život může být i ten, který je prožívaný v utrpění a ztroskotání dignita zvoleného antropologického ukotvení se projevuje právě ve schopnosti se s těmito mezními zkušenostmi vypořádat mth může do etického konceptu zdařilosti života přinést horizont spásy darované v Kristu

morální teologie – etika následování mravní pravda je pro morální teologii pravdou spásy v tomto smyslu je mth spjata se spirituální teologií, protože se sytí zkušeností víry