PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Autor: Mgr. Milena Široká Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Věková skupina: 5.třída Vytvořeno a.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
Drogová závislost Alena Šperlingová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Návykové látky, závislosti
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Drogy Výchova ke zdraví.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
..a co jste o nich nevěděli
Rizikového chování v dospívání
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping- látky zakázané
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Homeostáza a termoregulace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ZÁVISLOST Název: VY_32_INOVACE_16_Zavislost Škola: ZŠ a MŠ Komenského, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
O DROGÁCH Drogová závislost.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Transkript prezentace:

PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK EXTÁZE A LYSOHLÁVKA KOPINATÁ VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK

KOULE, EXTOŠKA, ÉČKO, PILULE, XTC EXTÁZE ÚČINNÁ LÁTKA: MDMA (3,4-methylendioxy-N-metylamfetamin).

Spolknutí tablety, šňupnutí rozdrcené tablety, vypití v nápoji. PŮVOD: Na začátku 20. Století byla vyvinuta jako přípravek pro zhubnutí. V polovině 80. let se s nástupem hnutí rave stala nejoblíbenější taneční drogou. ZPŮSOB UŽITÍ: Spolknutí tablety, šňupnutí rozdrcené tablety, vypití v nápoji.

CO TO DĚLÁ: RIZIKO ZÁVISLOSTI: zvyšuje fyzickou výdrž, prohlubuje laskavost, toleranci, pocit sounáležitosti a schopnost vcítit se do druhého člověka. Účinky odeznívají po několika hodinách v dojezdu únava, nespavost, nevolnost, špatná nálada. RIZIKO ZÁVISLOSTI: Chemická příbuznost s pervitinem, při dlouhodobém užívání existuje riziko závislosti s podobnými příznaky jako u ostatních stimulačních drog.

PŘÍZNAKY PŘEDÁVKOVÁNÍ: V klubech, kde se extáze většinou užívá, je dusné a nevětrané prostředí , které v kombinaci se zvýšenou tělesnou teplotou neúnavných extoškových tanečníků může vyvolat přehřátí a dehydrataci organismu s následkem bezvědomí nebo dokonce smrti. Samotné předávkování extází nebývá smrtelné a to ani po vysokých dávkách. Pokud je však kombinována s jinými drogami (alkohol, kofein, amfetamin), může dojít ke smrtelné otravě.

PRVNÍ POMOC PŘI PŘEDÁVKOVÁNÍ: V lehčích případech stačí předávkovaného hlídat v rozmezí dalších 4 až 5 hodin. Zařídit teplo, klid a dostatek tekutin (v klubech k tomu slouží chilloutová místnost). Při ztrátě vědomí je nutný lékař. ZDRAVONÍ RIZIKA: Poškození jater, ledvin, srdce a mozku. STATISTIKA: Na světě užívá extázi zhruba 9 miliónů lidí ve věku 15-35 let.V ČR ji nejméně jednou užilo 12,4% studentů do 16 let (výzkum z roku 2007, ESPAD) a dokonce až 20 % mladých lidí do 14 let.

HOUBIČKY, KLOBOUČKY, LYSOHLÁVKY, MUSHROOMS, ČESKÝ TRIP LYSOHLÁVKA KOPINATÁ ÚČINNÁ LÁTKA: Psylocibin, psylocin.

Konzumace sušených kloboučků. PŮVOD: Účinky jsou známy tisíce let, u nás znovuobjeveny příslušníky hippies na konci 60. Let minulého století. V současnosti nejrozšířenější přírodní halucinogen. ZPŮSOB UŽITÍ: Konzumace sušených kloboučků.

CO TO DĚLÁ: Halucinace, vnímání světa z jiného pohledu, euforické stavy. Při předávkování tělesné projevy typu třes, neklid, pocení, zimnice, zvýšený tlak a tep. Množství účinné látky v houbě nelze odhadnout, což přináší velké riziko. Dáte si tři houby a budete na tom stejně, jako by jste jich snědli deset.Kdybyste ale snědli deset hub, které by měly stejnou sílu těch tří, pak byste se z toho mohli zbláznit. Rozumíte? Nestrašíme vás, ale houby se prostě špatně kontrolují.

PŘÍZNAKY PŘEDÁVKOVÁNÍ: Úzkost, křeče, bezvědomí. Smrtelná dávka se pohybuje okolo 4 kg čerstvých hub, otrava s následkem smrti tedy není moc pravděpodobná. Rizikem je záměna lysohlávky za jiný (jedovatý) druh houby, nebo smrtelné úrazy a poranění (pády z oken, dopravní nehody apod.) RIZIKO ZÁVISLOSTI: stejně jako u LSD PŘÍZNAKY ZÁVISLOSTI: stejně jako u LSD

PRVNÍ POMOC: ZDRAVOTNÍ RIZIKA: STATISTIKA: V případě bezvědomí nutné volat ambulanci, v případě dlouhotrvajících účinků (více než 12 hodin) psychiatra. ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Vážná a nenávratná poškození jater a ledvin, vznik srdeční arytmie. STATISTIKA: Zkušenost s lysohlávkami ma podle výzkumu 15 % středoškoláků v ČR.

DĚKUJI ZA POZORNOST A NEBERTE DROGY!