Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Český jazyk (sloh) – 8. ročník
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Vyvolám na Tvé tváři úsměv? Měla jsem trochu volného času, otevřela jsem svoji mailovou schránku, abych viděla, jestli jsem od Tebe něco dostala.
Dobrý den online příteli - přítelkyně!.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje zásady pro psaní dopisu. Vysvětluje rozdíly mezi dopisem osobním a úředním.V závěru je slohové.
VY_32_INOVACE_12_ Čtení slov s porozuměním 1 (SADA ČÍSLO 1)
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
SLOVNÍ ZÁSOBA – ČEŠTINA SPISOVNÁ A NESPISOVNÁ
PODZIM POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( VÝROBA DRAKA)
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ JAZYK
Hromadná korespondence OpenOffice.org 3. Potřebujeme více adresátům zaslat dopis Nejlehčí by bylo univerzálně napsaný dopis nastrkat do obálek …, kdo.
VY_32_INOVACE_12_Číslice 11 – 20 (SADA ČÍSLO 5)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05
Číslo v digitálním archivu školy
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Struktura obchodního dopisu
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Číslo v digitálním archivu školy
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM20 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Dopis – úřední Dopis - osobní
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty tázací VY_32_INOVACE_02 Sada 22 Základní škola T. G.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Obchodní korespondence
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Dopis 6. ročník Michaela Hantková. Charakteristika osobního dopisu Písemná zpráva osobě blízké Psán vlastní rukou Speciální papír – dopisní, obálka Odesílá.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jaroslava Kreisingerová Název: VY_32_INOVACE_14 IV Vyvození pádů Téma: J azyk a jazyková komunikace – Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Volné psaní na téma:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_4M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický.
Psaní pohlednice VY_32_INOVACE_1B_17
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NA JEDNÉ LODI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informační a komunikační technologie
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
VY_32_INOVACE_19 19 Vím, co čtu IV. autor: Mgr. Jana Kobylková
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
Zájmena.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník DOPIS Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

  „Dopisy, psaníčka, holoubci bělaví, jeden tě zarmoutí, druhý tě pobaví. Tajemné obálky, přileťte zdaleka, potěšte člověka.“  Jaký dopis člověka potěší?  Jaký dopis člověka zarmoutí?

Dopisy rozlišujeme OSOBNÍ ( soukromý) a ÚŘEDNÍ. V SOUKROMÉM DOPISE MŮŽEME POUŽÍT I SLOVA HOVOROVÁ A CITOVĚ ZABARVENÁ. Komu už jsi psal(a) dopis? Od koho jsi dostal(a) dopis? Píší lidé ještě dnes dopisy? Může dopis nahradit zpráva SMS?

Při psaní dopisu, bychom měli dodržovat některá pravidla: Píšeme na rovný a čistý papír. Můžeme vybrat také pěkný dopisní papír. Dbáme na úpravu dopisu – vpravo i vlevo vynecháme čisté okraje, píšeme čitelně a úhledně. Píšeme bez chyb a škrtanců!

Víš, kdo je ODESÍLATEL? Odesílatel je ten, kdo dopis odesílá. Víš, kdo je ADRESÁT? Adresát je ten, komu je dopis určen.

Přečti si dopis, správně doplňuj i/y a přemýšlej, co by nemělo v dopise chybět. Ve Špindlerově Mlýně 10.4. 2012 M__lý Zb__ňku, zdrav__m tě z prázdninového pob__tu ve Špindlerově Ml__ně. Jsem tu s rodič__ a s bratrem M__rkem. Každ__ den máme pestr__ program. Někd__ chod__me na v__cházky, jindy na houb__ nebo na v__lety. Když je pěkné počas__ , jdeme na bl__zké koupal__ště. Včera mě bolelo v krku a nemohl jsem pol__kat, a tak jsem zůstal v hotelu, p__l b__l__nkový čaj a četl si. Dnes už je m__ lépe a asi pojedu na v__let na kolech. Moc se těš__m, až se zase uv__díme! Ahoj. Mirek

Správné řešení: Ve Špindlerově Mlýně 10.4. 2012 Milý Zbyňku, zdravím tě z prázdninového pobytu ve Špindlerově Mlýně. Jsem tu s rodiči a s bratrem Mirkem. Každý den máme pestrý program. Někdy chodíme na vycházky, jindy na houby nebo na výlety. Když je pěkné počasí , jdeme na blízké koupaliště. Včera mě bolelo v krku a nemohl jsem polykat, a tak jsem zůstal v hotelu, pil bylinkový čaj a četl si. Dnes už je mi lépe a asi pojedu na výlet na kolech. Moc se těším, až se zase uvidíme! Ahoj. Mirek

 A co by nemělo v dopise chybět? Datum Oslovení (pozdrav) zakončíme čárkou nebo vykřičníkem Sdělení (přání nebo poděkování) Rozloučení a podpis (jméno)  Samostatný úkol do sešitu: Představ si, že jsi na dovolené na jakémkoliv místě na zeměkouli. Napiš domů dopis. Například: co tam děláš, jak to tam vypadá, co jíte, čím se přepravujete, jaké je tam počasí…….

A nakonec si přečteme všechny dopisy A nakonec si přečteme všechny dopisy. Ohodnoť svůj dopis – je napsaný čitelně? Je bez chyb? Nechybí datum, oslovení, rozloučení, pozdrav?

Rozšiřující učivo – náměty:  Napiš babičce dopis o tom, že přijedeš na víkend. Přijedeš vlakem, proto ať na tebe počká na nádraží. Napiš jí, že půjdete na houby, pomůžeš jí s prací na zahrádce. Napiš také, na co se těšíš. Píšeš neznámému klukovi nebo holce, s kterými si chceš dopisovat. Napiš jim něco o sobě podle osnovy: Datum a oslovení Představení se – jméno, věk, škola Záliby, koníčky, volný čas Základní údaje o městě, ve kterém žiješ Co se chceš od kamaráda dozvědět ty. Rozloučení Tvoje adresa

Prameny: Obrázky Klipart Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Žáček – Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Albatros 2002) http://www.obrazky.cz H. Muhlhauserová – Český jazyk 4 ( Nová škola Brno 2005)