Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Číslo v digitálním archivu školy
České země za Václava IV.
POSLEDNÍ LUCEMBURKOVÉ
Český stát v době předhusitské
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_26 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluSmysly člověka 1. část Anotace Žáci pomocí prezentace.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.19 – SOPEČNÁ ČINNOST - prezentace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Václav IV
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Číslo v digitálním archivu školy
Jan Hus (asi1371 – 1415)
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D7_20 Sada DUMDějepis 7 PředmětDějepis Název materiáluKdo jsem? Anotace Prezentace formou soutěže prověří.
Mistr Jan Hus.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Vypravování o prázdninách
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím třetihor – přírodními podmínkami,
Autor: Bc. Lucie Čechová, ZŠ Lingua Universal
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Ilona Nováková
VY_32_INOVACE_PSYM23660ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_PSYM22860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_750_VYHLÁŠENÍ_ČESKOSLOVENSKA TÉMA: Vyhlášení.
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
7. ročník Pozdní středověk
Mistr Jan Hus.
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_D7_12 Sada DUM Dějepis 7 Předmět Dějepis Název materiálu Mistr Jan Hus, předhusitské Čechy Anotace Prezentace seznamuje žáky se situací v zemích Koruny české při převzetí vlády Václavem IV., objasňuje poměry v církvi a kritiku Husa. Autor Petra Sojková Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 27. 3. 2012 Očekávaný výstup Žáci kriticky posoudí situaci tehdejší církve a nutnost reformy, dokáží popsat obsah kázání Jana Husa. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Jan Hus, reforma, církev, odpustek, Zikmund Lucemburský, Václav IV., koncil, dekret Kutnohorský, Jan Nepomucký Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

Předhusitské Čechy

Předhusitské Čechy Karel IV. nechá korunovat svého syna Václava již ve dvou letech, ale na trůn nastupuje až v 18 letech Již od malička ho zapojuje do vladařských povinností=> Václav má k panování špatný vztah Václav IV. je oženěn v 9 letech s Johannou Bavorskou 29.11.1378 umírá Karel IV. a na trůn nastupuje jeho syn VÁCLAV IV. (matka Anna Svídnická) V Českém království je špatná situace:

Již na počátku své vlády jde do konfliktu s Janem z Jenštejna(pražským arcibiskupem) kvůli ustanovení biskupství v západních Čechách a kvůli zpovědnímu tajemství Václavovy manželky Žofie Zpovědníka Žofie Jana z Pomuku nechá utopit ve Vltavě za to, že nechtěl zpověď vyzradit Václav IV. je zajat tzv. „panskou jednotou“(= moravský markrabě Jan Jošt a vyšší šlechta) Nejvíce se jim nelíbilo, že Václav neřešil papežské schizma(= místo jednoho papeže jsou dva)

Umučení a vhození Jana z Pomuku do Vltavy

R. 1400 byl Václav sesazen z trůnu R. 1409 byl opět uznán králem, ale vlády se neujal R. 1410 se vlády ujal jeho bratr Zikmund Lucemburský Václav IV. Zpočátku podporuje Jana Husa, ale poté se od něj odklání

                                            

MISTR JAN HUS 1371-1415

*1371 Husinec u Prachatic Náboženský reformátor, duchovní a mistr Rektor Karlovy univerzity (1409) Zavedl diakritická znaménka =nabodeníčka Kazatel v Betlémské kapli

Jan HUS káže v Betlémské kapli

REFORMÁTOR Chtěl napravit církev dle ideálů bible „Káže vodu, pije víno!“ Viděl, jak se duchovenství stalo významným obchodním řemeslem, jak kněží, faráři, mniši i ostatní duchovní v kostelech, na pohřbech, při svatbách účtují si sazby za služby a úkony či poplatky za odpuštění hříchů Vystoupil proti odpustkům Toto jeho kázání se zprotivilo církvi, protože ukazovalo na jejich zkažený život

1410 pražský arcibiskup Zbyněk Zajíc dává spálit všechny knihy Johna Viklefa z jehož učení Hus vycházel Podílel se na Kutnohorském dekretu->omezil počet hlasů cizinců na KU vůči Čechům ( pokud se hlasovalo o důležitých věcech, měli Češi 3 hlasy a cizinci jen 1)

Dekret Kutnohorský

Arcibiskup Zbyněk Zajíc dává spálit knihy Jana Viklefa

1410 byla na Husa uvalena klatba, protože hájí učení Jana Viklefa Hus hájí viklefovo učení dál-> je prohlášen za kacíře a má zakázáno kázat v českých kostelech(arcibiskup hrozí uvalením interdiktu nad Prahou= zákaz kázání a všech církevních úkonů) 1412 kritizuje prodávání odpustků-> rozpor s králem Václavem IV. =>Hus odchází na Kozí Hrádek a později na Krakovec

Jan Hus na Kozím Hrádku

Husova nejvýznamnější díla Knížky o svatokupectví- zde kritizuje prodávání odpustků O církvi Dcerka Postila, tj. výklad svatých čtení nedělních.

KOSTNICKÝ KONCIL 1414 Svolal ho římský císař Zikmund Řešilo se tam tzv. TROJPAPEŽSTVÍ Zikmund pozval Jana Husa,aby zde hájil své učení a daroval mu „glejd“, který mu zaručoval ochranu Tento „glejd“ však Husa nechrání na církevní půdě=> je zatčen a uvězněn Je vyzván,aby odvolal své učení Hus své učení neodvolává

Jan Hus se obhajuje v Kostnici

Mistr Jan Hus v Kostnici

Mistr Jan Hus v Kostnickém vězení

Jeho popel byl rozprášen do řeky Rýn 6.7.1415 je upálen Jeho popel byl rozprášen do řeky Rýn

„Ktož sú boží bojovníci“ http://www.husitstvi.cz/archiv/Chorál Ktož jsú boží bojovníci (sample).mp3 „Ktož sú boží bojovníci“

Smrt Václava IV. Situace po upálení Jana Husa v českých zemích se zhoršuje a nastupuje husitství Tuto situaci Václav IV. Neunese a 16.8.1419 umírá na záchvat mrtvice

Prameny: http://www.google.cz/imgres?q=v%C3%A1clav+IV.&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=KqIOZWW1xDqESM:&imgrefurl=http://lide.gymcheb.cz/~pakucer/ctvrtakIIpol/vaclav%2520IV.html&docid=gsQopYjZA7MgCM&imgurl=http://lide.gymcheb.cz/~pakucer/ctvrtakIIpol/obrazky/kral-vaclav-IV.jpg&w=350&h=413&ei=5_XeT5vOKLDV4QT13Zy_Cg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=zikmund+lucembursk%C3%BD&hl=cs&sa=X&gbv=2&tbm=isch&tbnid=sk0ZFtLHU8ErXM:&imgrefurl=http://2apetras.webzdarma.cz/zikmund_lucembursky.htm&docid=N98MxzEt-aXykM&imgurl=http://2apetras.webzdarma.cz/images/zikluc.jpg&w=374&h=500&ei=DvbeT-DrBoSH4gSM3LSuCg&zoom=1&iact=hc&vpx=602&vpy=338&dur=437&hovh=260&hovw=194&tx=101&ty=244&sig=103848428593933986995&page=1&tbnh=158&tbnw=116&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:19,s:0,i:130&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=jan+z+pomuku&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=ctsPUX2ngF6BcM:&imgrefurl=http://malotridka.wz.cz/1-vlastiveda/historicke-obrazky-z-lucemburskeho-statu/&docid=QxjtQZPQFB8olM&imgurl=http://malotridka.wz.cz/gallery/historie79.jpg&w=1000&h=647&ei=x_beT4PGLemj4gSTzNm4Cg&zoom=1&iact=hc&vpx=716&vpy=169&dur=16&hovh=180&hovw=279&tx=109&ty=48&sig=103848428593933986995&page=1&tbnh=133&tbnw=205&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:4,s:0,i:83&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=dekret+kutnohorsk%C3%BD&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=z0Jhq6UPHeAXBM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Dekret_kutnohorsk%25C3%25BD&docid=jCRwHq1uuY7p2M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Dekret_kutnohorsk%2525C3%2525BD.jpg/220px-Dekret_kutnohorsk%2525C3%2525BD.jpg&w=220&h=280&ei=bvfeT8LDB_DP4QSd6P2DCg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=Jan+hus+na+koz%C3%ADm+hr%C3%A1dku&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=SF4NXOOiSNjveM:&imgrefurl=http://malotridka.ic.cz/pomucky/husite-a-husitske-valky-historicke-obrazky/&docid=yjoHKkdkvlA1JM&imgurl=http://malotridka.ic.cz/gallery/historie85.jpg&w=1000&h=638&ei=7fneT6GSGqWA4gS_iq2MCg&zoom=1&biw=1440&bih=717

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=Jan+hus+v+kostnici&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=456t5J5aG2zKTM:&imgrefurl=http://malotridka.ic.cz/pomucky/husite-a-husitske-valky-historicke-obrazky/&docid=yjoHKkdkvlA1JM&imgurl=http://malotridka.ic.cz/gallery/historie86.jpg&w=1000&h=634&ei=M_reT8bJBenQ4QTe3p3eCg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=Jan+hus+v+kostnici&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=YmEON-NL_kxwUM:&imgrefurl=http://malotridka.ic.cz/pomucky/husite-a-husitske-valky-historicke-obrazky/&docid=yjoHKkdkvlA1JM&imgurl=http://malotridka.ic.cz/gallery/historie87.jpg&w=1000&h=679&ei=M_reT8bJBenQ4QTe3p3eCg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=Jan+hus+v+kostnici&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=1EnPTae-1NVpbM:&imgrefurl=http://www.svornost.com/%3Fp%3D2501&docid=cj53tosrL4ugKM&imgurl=http://svornost.com/wp-content/uploads/jan-hus-vezeni-kostnice.jpg&w=350&h=515&ei=M_reT8bJBenQ4QTe3p3eCg&zoom=1&iact=hc&vpx=768&vpy=124&dur=78&hovh=272&hovw=185&tx=127&ty=136&sig=103848428593933986995&page=1&tbnh=166&tbnw=113&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0,i:80&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=up%C3%A1len%C3%AD+jana+husa&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=8uAkKwNt7Nw4eM:&imgrefurl=http://santroch.blog.idnes.cz/c/145917/vzpominacek-6-cervence-upaleni-m-jana-husa.html&docid=EqQoLF0MZOwCaM&imgurl=http://blog.idnes.cz/blog/3911/145917/janhus.jpg&w=480&h=518&ei=efreT9CfG7HS4QTws6HPCg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=up%C3%A1len%C3%AD+jana+husa&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=8w9-ke4KXNE-RM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus&docid=loxt15XjEm191M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Muttich,_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg/220px-Muttich,_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg&w=220&h=310&ei=efreT9CfG7HS4QTws6HPCg&zoom=1&iact=hc&vpx=186&vpy=134&dur=156&hovh=248&hovw=176&tx=70&ty=136&sig=103848428593933986995&page=1&tbnh=162&tbnw=111&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0,i:71&biw=1440&bih=717 http://www.google.cz/imgres?q=jan+hus&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=z9Nwbvij2PWe6M:&imgrefurl=http://www.britannica.com/blogs/2011/07/luther-jan-hus-picture-day/&docid=PbK5va0nUT95FM&imgurl=http://media-2.web.britannica.com/eb-media//71/81671-004-E4F30A92.jpg&w=345&h=450&ei=xvreT4eQG8Hj4QSszKijCg&zoom=1&biw=1440&bih=717