14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Živočichové rybníka Žahavci.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Říše : Živočichové - Animalia
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žahavci.
VÁNOČNÍ JARMARK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Dohnalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Abeceda VY_32_INOVACE_122, 7. sada, ČJ2 Český jazyk, 2. ročník ANOTACE
Živočišné houby.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
Puzzle – jehličnaté stromy
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Živočišné houby = Porifera
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Diblastica – dvoulistí
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Vločkovci (Placozoa) Živočišné houby (Porifera)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
HOUBY 28.září 2013 VY_52_INOVACE_210203
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_10_TEMA Houbovci TÉMA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu VY_32_INOVACE_bio_zoo02 Označení materiálu zoo02_houby_Porifera Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Získávání energie pro život
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 18.

OPAKOVÁNÍ - VYLUŠTĚTE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 8. 1. 4. 3. 6. 5. 7. 2.

ŘEŠENÍ 1. T O X P L A S M 2. K C I D E 3. R V N 4. B Č 5. F G U 6. 7. 8. CH Ř Jací živočichové se skrývají pod Porifera? Jsou to houby – pozor neplést s Fungi! 15.

Porifera – stavba těla Vakovité tělo bez souměrnosti 17. Vakovité tělo bez souměrnosti Larvy plovoucí, dospělci přisedlí Porifera obsahují řadu specializovaných buněk, ale netvoří specializované tělní soustavy Žijí ve vodě 19.

Porifera – stavba těla Jejich tělo tvoří pohárek s póry (ostie), které nasávají vodu do dutiny (spongocoel). Voda je pak vypuzována vyvrhovacím otvorem (osculum) umístěným na vrcholu těla. 24. Buňky jsou uspořádány do vrstvy ektodermu a entodermu spojených rosolovitou mezogleou.

Porifera – typy buněk jehlice 2. 4. 1. 8. 3. 7. 12. 1. pinakocyty: krycí a výstelkové buňky, tvoří ektoderm 2. choanocyty: límečkovité buňky s bičíkem, které vytvářejí vnitřní epitel entoderm 3. amoebocyty: doprava potravy a zplodin metabolismu 4. skleroblasty: vytváří sklerity = spikuly = jehlice z (SiO2, CaCO3) 5. spongoblasty: produkce sponginu (rohovitá pružná hmota podobná kolagenu) 6. archeocyty: jsou to regenerační buňky, ale i pohlavní buňky při pohlavním rozmnožování 7. pohlavní buňky oocyty: vznikají z archeocytů, ale i z jiných typů buněk včetně choanocytů 8. porocyty: vřetenovitě protáhlé buňky s funkcí svalových buněk jehlice 2. 4. 1. 8. 3. 7. 12.

Spikuly – jehlice hub 27.

Tělní typy hub – askonní typ Ascon je nejjednodušší typ. Kanálky, kterými nasává vodu, jsou v podstatě rovné a choanocyty se vyskytují jen ve spongocoelu (trávicí dutině). 11.

Tělní typy hub – sykonní typ U Syconu jsou choanocyty soustředěny v přívodních kanálcích, které bývají částečně rozšířeny i do komůrek. 10. 21.

Tělní typy hub – leukonní typ Leucon má mohutně zesílenou stěnu protkanou sítí kanálků spojujících mezi sebou komůrky vystlané choanocyty. 9.

Porifera – příjem potravy Potravu přijímají límečkovitými choanocyty (ty slouží i k mírnému pohybu Porifer). Potrava je dále zpracována a roznášena amoebocyty. Zbytky potravy a vody jsou vyvrženy osculem. 20. Houby se živí filtrováním drobných organismů z vody. Houba Leucandra takto denně přefiltruje více než 22 litrů vody!

Porifera – rozmnožování Porifera se rozmnožují pohlavně i nepohlavně. Nepohlavně je to pučením nového jedince z původního. Většinou takto pak vznikají kolonie a gemule (vnitřní pupeny). 28. 29.

Porifera – rozmnožování Pohlavní rozmnožování začínají archeocyty a oocyty. Houby mohou být hermafrodité i gonochoristé. Po splynutí pohlavních buněk vzniká zygota. Ze zygoty se vyvíjí obrvená larva, která plave, po čase přisedá a vzniká z ní nový dospělý jedinec. 30.

Porifera – systém = houby křemité = houby rohovité = houby vápenaté 16.

Porifera – systém Houby křemité jsou velmi rozšířené v mořích. Mají křemičitou tělní kostru, často s ozdobnými prvky. Příkladem je houba pletená (Euplectella) nebo-li Venušin pohár. 32. 33. 31.

Porifera – systém Houby rohovité mají tělo vyztuženo sponginem s velkým množstvím komůrek, které jsou schopné absorpce vody. Příkladem je houba mycí (Euspongia officianalis). 34.

Porifera – systém Z hub rohovitých žije v moři i jeden metr vysoká houba pohárová (Poterion neptuni = Neptunův pohár). V našich vodách se objevuje houba rybniční (Spongilla lacustris) a houba říční. 26. Houba rybniční tvoří nárosty na ponořených kamenech a větvích. Žije v symbióze se zelenými řasami, které jí dodávají zelenou barvu. Vyskytuje se v čistých stojatých vodách.

Porifera - zástupci 23. 22.

Opakování: přiřaďte typy BUNĚK u porifer Entoderm     Choanocyty     Pinakocyty     Spongoblasty     Oocyty     Amoebocyty     Skleroblasty     Porocyty     Mezoglea     Spikuly (jehlice)     Průtok vody     Ektoderm 25.

Řešení: Pinakocyty – žlutá Spongoblasty – růžová Oocyty – tm. zelená Entoderm     Choanocyty – červená     Pinakocyty – žlutá     Spongoblasty – růžová     Oocyty – tm. zelená     Amoebocyty – zelená     Skleroblasty – modrá     Porocyty – oranžová     Mezoglea – sv. šedá     Spikuly (jehlice) – šedá     Průtok vody – šipky     Ektoderm 25.

Opakování: popište tělní typy u porifer 13.

opakování 21. Najděte na obrázku: osculum, ostie a choanocyty. Popište jejich funkci. Čím se Porifera živí a jak probíhá příjem potravy? Jak se Porifera rozmnožují?

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14.00 a 23.00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS SMRŽ, J.; HORÁČEK, I.; ŠVÁTORA, M. Biologie živočichů. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 8071689092. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toxoplasma_gondii_tachy.jpg> 1. toxoplazma Joel Mills. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coccidia.JPG> 2. kokcidie [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plasmodium_malariae_01.png> 3. krvinkovka [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trichomonas_Giemsa_DPDx.JPG> 4. bičenka Kohidai, L. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flagellum-beating.svg> 5. bičík HonzaXJ. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trapka_velka_Paramecium_caudatum.jpg> 6. trepka Hgrobe. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radiolaria_hg.jpg> 7. dírkonošci [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Entodinium.jpg> 8. bachořec

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leukon.jpg> 9. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sykon.jpg> 10. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Askon.jpg> 11. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asconoide-it.svg> 12. tkáně Philcha. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porifera_body_structures_01.png> 13. tělo Panda3. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Free Art License na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nice_Sponge.jpg> 14. houby [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SpongeColorCorrect.jpg> 15. houby Wlodzimierz. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poriferan_phylogeny.PNG> 16. fylogeneze Albert Kok. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spons.jpg> 17. houby

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Apokryltaros. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaveliksia_velikanovi.jpg> 18. Emőke Dénes. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Szi_-_Hippospongia_equina_1.jpg> 19. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esponjas_alimentacion.jpg> 20. potrava [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sikon_anatomy.jpg> 21. sikon Icelight. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Purple_Cup_Sponges.jpg> 22. Neno69. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Tube_Sponge.jpg> 23. Philcha. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porifera_calcifying_01.png> 24. Philcha. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porifera_cell_types_01.png> 25. typ buněk Kirt L. Onthank. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spongilla_lacustris.jpg> 26. h. rybniční

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MicroscopicSpiculesfromPachastrellidSpo nge.jpg> 27. spikuly [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sponge_(PSF).png> 28. kolonie Matthieu Sontag. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Unidentified_blue_Porifera_in_Red_Sea.j pg> 29. kolonie Emőke Dénes. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Szi_-_Xestospongia_testudinaria_1.jpg> 30. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Euplectella.JPG> 31. Venušin pohár [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:91_ANM_Glass_sponge_1.jpg> 32. NOAA. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus_Flower_Basket.jpg> 33. [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meyers_b14_s0680a.jpg> 34.