Martin Král POSTA - V. Workshop - 29. 5. 2014 - Univerzita Pardubice Národní Technologická platforma interoperabilita železniční infrastruktury.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt POSTA PODPORA STÁŽÍ A ODBORNÝCH AKTIVIT PŘI INOVACI OBLASTI TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DFJP A FEI UNIVERZITY.
(DE)REGULACE EVROPSKÝCH ŽELEZNIC A AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OSOBNÍ A NÁKLADNÍ DOPRAVĚ Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D. Mgr. Filip Chvátal Studijní materiál.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava nové dopravní politiky ČR
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Integrovaný dopravní systém
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
European Urban Knowledge Network
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Robert H. Waterman Vypracovali: Tereza Hubalová, Kateřina Křížová, Kamila Ogurčáková, obor L (kruh 83)
Ing. Jaroslav Vašátko Aktivity VUZ v projektu POSTA Přenos znalostí a zkušeností z aktivit projektu POSTA Pardubice,
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Průhonice, 7.dubna Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu „Vozidla pro udržitelnou mobilitu (stručná informace o současném stavu.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Průběžné výsledky přípravy VRT
Příprava, výstavba a provozování vysokorychlostních tratí (VRT)
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Martin Král POSTA - V. Workshop Univerzita Pardubice Národní Technologická platforma interoperabilita železniční infrastruktury

2 Úvod Jednání mezi Českou technologickou platformou (CZTP) a Španělskou železniční technologickou platformou (PTFE) se uskutečnilo v Madridu ve dnech 14. a v historickém sídle Španělské železniční nadace (FFE) v umělecké čtvrti Madridu nedaleko nádraží Atocha, ve Španělsku existuje celkem 40 technologických platforem, zatímco v ČR je jich jen 14, aktuální počet členů PTFE je 378!, financování výzkumu probíhá ve Španělsku průběžně každoročně z národního rozpočtu.

3 Jednání CZTP s PTFE v sídle FFE

4 Průběh jednání Ředitel CZTP Ing. Bohuslav Dohnal představil českou platformu - sdružení Interoperabilita železniční infrastruktury (SIŽI), její záměry, strukturu i řešené projekty, ředitelka oddělení Výzkum a vývoj PTFE Ángeles Táuler popsala hlavní poslání FFE a PTFE, v rámci FFE je klíčovým oddělením právě Výzkum a vývoj, neboť nadace FFE poskytuje v této oblasti servis pro PTFE.

5 Hlavní poslání FFE servis v oblasti Výzkum a vývoj pro španělskou TP, podpora vědy, výzkumu a inovací, rozvoj znalostí o železnici, odborná příprava a vzdělávání, udržování železničního dědictví, provozování knihovny a historických archivů, provozování železničních muzeí, pořádání tematických výstav v historickém sídle (Palác Fernán Núňez) vydávání časopisu Via libre (letos padesáté výročí).

6 Hlavní poslání PTFE koordinace strategií, agend a výzkumných oblastí, s cílem podpory vědecko-výzkumných oblastí za účelem dosažení vědeckého a technologického pokroku, s cílem zajištění konkurenceschopnosti, udržitelnosti a růstu španělských železnic, železniční průmysl ve Španělsku zahrnuje 100 tisíc zaměstnanců a jeho obrat činí 350 mil. eur.

7 Výsledky práce FFE FFE pro PTFE vypracovává klíčové dokumenty, strategie plánují v dlouhodobém horizontu (2030, 2050), za uplynulých 8 let FFE pracovalo na 50 projektech ve 4 oblastech: energie a emise, ekonomika a exploatace, zeměpis a železniční doprava, dopravní sociologie, v mezinárodní oblasti hledá nové příležitosti i mimo EU (např. v arabských zemích, Rusku, Číně, Indii, Brazílii, Jižní Africe), precizně zpracovaný Katalog kapacit V&V španělského železničního sektoru.

8 Další program jednání Prezentace RENFE, ADIF a Ministerstva hospodářství a konkurenceschopnosti, Juan Vera, ředitel inovací španělského národní dopravce RENFE (nejvyšší průměrná rychlost vlaků v Evropě = 221 km/h, přesnost jízdní doby vlaků = 95 %), Španělský manažer infrastruktury ADIF = španělský investor číslo 1, spravuje km vysokorychlostních a 737 km konvenčních tratí a stanic a zastávek, Prezentace českých zástupců Ing. Bohuslav Dohnal (SIŽI), Ing. Jaroslav Vašátko (VUZ) a Martin Král (SŽDC).

9 Exkurze v areálu žst. Atocha Centrum řízení provozu ADIF - provoz všech vysokorychlostních vlaků v zemi je již řízen z tohoto sálu v Madridu, Centrum správy sítě ADIF - v názvu zkratka „24H“ pro zdůraznění nepřetržitého dohledu nad železniční sítí, síť je Španělsku monitorována 40 tisíci kamerami, zasedací místnost krizového štábu - vč. tiskového centra s kamerou pro živé vstupy do TV vysílání (Santiago de Compostela), Centrum řízení provozu RENFE - informační systém Copernicus - nástroj pro řízení provozu vlaků RENFE.

10 Centrum řízení provozu ADIF

11 Centrum správy sítě ADIF „24H“

12 Závěr jednání Diskuse o konkrétních možnostech spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, programové období HORIZON 2020, iniciativa Shift2Rail a projekt 7. rámcového programu Foster Rail, předjednáno uzavření rámcové dohody o spolupráci mezi oběma platformami, diskuse o dalších připravovaných akcích (mezinárodní vědecké diskuse, workshopy, bilaterální jednání).

Martin Král SŽDC, odbor strategie Národní Technologická platforma interoperabilita železniční infrastruktury