A jiné celulární automaty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Advertisements

Primární krycí pletiva
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
Život na Zemi.
Abiotické podmínky života
ING. DAVID VOJTEK, PH.D. VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
Plošná interpolace (aproximace)
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Opakování.
Obecná biologie.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Absolventská práce Základy elektroniky Autor: Jan Fučík Třída: 9.B Školní rok: 2010/2011 ZSZNCK©2011.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Složené výroky Autor:Mgr. Petr Vanický kód.
TEORIE SYSTÉMŮ A ZÁKLADNÍ POJMY
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Cellular Automata (CA) Kateřina Růžičková
 Diskrétní  Abstraktní  Sekvenční  Deterministický  Dynamický.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Voda Co o ní víme?.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Registrační číslo projektu:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Rostliny.
Modelování a simulace MAS_02
Složky krajiny a životní prostředí
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Von Neumannovo schéma.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Názory na vznik a původ života
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
Institut geoinformatiky VYUŽITÍ CELULÁRNÍCH AUTOMATŮ PRO MODELOVÁNÍ SILNIČNÍ SÍTĚ V MULTIAGENTOVÉM SYSTÉMU Vypracoval: Bc. Martin Hlaváček Vedoucí: Ing.
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
1.Obecné zákonitosti živých soustav
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Hopfieldovy sítě Asociativní paměti rekonstrukce původních nezkreslených vzorů předkládají se neúplné nebo.
Co jsme již poznali.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Rozmnožování buněk
Rostliny.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
Získávání energie pro život
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metoda molekulární dynamiky
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Induktivní postupy ve výuce matematiky
4. Buňky.
Transkript prezentace:

A jiné celulární automaty Game of Life A jiné celulární automaty

Game of Life Celulární automat Evoluce stabilních struktur prostřednictvím diskrétních kroků podle stanovených pravidel: B3/S23: Živá buňka s méně než dvěma živými sousedy umírá (Příliš malá hustota populace) Živá buňka s 2-3 živými sousedy přežívá do další generace Živá buňka s více než třemi živými sousedy umírá (příliš velká hustota populace) Mrtvá buňka s přesně třemi sousedy ožívá (reprodukce)

Evoluce struktur Still Life Oscilators Starships Puffers Guns

Metuzalémové

Historie vzniku Ve 40. letech se John von Neumann pokouší navrhovat stroje, které by replikovaly samy sebe V 70. letech John Horton Conway zjednodušuje Neumannovy myšlenky a navrhuje systém s velmi jednoduchými pravidly vývoje Původně vzory zkoumány bez počítače např. na hrací ploše hry Go, objeveny vzory, které se nestabilizují během malého počtu generací (R-pentomino) Conway se původně domníval, že žádný vzor nemůže donekonečna růst – přidávat další živé buňky -> odměna $50 pro prvního člověka, kdo dokáže jeho domněnku potvrdit nebo vyvrátit -> objevena Gosper Glider gun

http://www.ibiblio.org/lifepatterns/

Life-like celulární automaty Základní pravidla: 2D pole buněk Každá buňka má dva stavy (živá/mrtvá) Každá buňka má osm sousedů Stav každé buňky v následujícím kroku je funkcí stavu dané buňky a jejích sousedů v předcházejícím kroku Applet

Life-like celulární automaty Replikátor (B1357/S1357): Každý vzor je nakonec nahrazen více kopiemi sebe-sama Seeds (B2/S): Každá živá buňka hned umírá a mnoho vzorů vede k explosivnímu růstu Life without Death (B3/S012345678) 34 Life (B34/S34): Původně považováno za stabilní alternativu Life, pak objeveny explodující vzory Diamoeba (B35678/S5678): Vytváří velké diamanty s fluktuujícími okraji 2x2 (B36/S125) HighLife (B36/S23) Day&Night (B3678/S34678) Morley (B368/S245)

Celulární automaty Dynamický systém tvořený pravidelnou strukturou buněk v N-rozměrném prostoru Buňky nabývají v průběhu času pouze diskrétních hodnot Model fyzikálních jevů a systémů využívaný v matematice i biologii 3 základní vlastnosti: Paralelismus: výpočet všech nových hodnot probíhá současně Lokalita: stav prvku závisí jen na jeho původním stavu a původních stavech prvků z jeho okolí Homogenita: pro všechny prvky platí stejná lokální přechodová funkce (pravidla, jimiž se řídí stav buněk)

Elementární celulární automaty Jednodimenzionální celulární automat se dvěma možnými stavy; pravidla určují stav buňky v následující generaci na základě jejího současného stavu a stavu jejích dvou bezprostředních sousedů

Rule 30 (Stephen Wolfram) Pravidla: 111 -> 0 100 -> 1 110 -> 0 011 -> 1 101 -> 0 010 -> 1 000 -> 0 001 -> 1

Rule 184 Model způsobu ukládání částic na nepravidelném povrchu

Využití CA při modelování struktury rostlinných listů Rostlina optimalizuje počet otvorů pro vstup CO2 tak, aby umožnila dostatečný přísun oxidu uhličitého pro fotosyntézu a zároveň zabránila přílišné ztrátě vody

3D Virtual Creature Evolution Web Žába Video s komentářem 3D organismy sestavené z obdélníkových bloků, které se vyvíjejí v daném prostředí; nejlépe uzpůsobení jedinci se rozmnoží

Evoluce virulence Pandemic Pandemic II