„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Nákazy z poživatin Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_9 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
POTRAVINY A VÝŽIVA NÁKAZY Z POŽIVATIN
onemocnění způsobují mikroorganismy nákazy a intoxikace vznikají a případně se šíří požitím kontaminované potravy, onemocnění způsobují mikroorganismy (bakterie, viry), maso nemocných zvířat nebo se infekce přenáší parazity, zdrojem nákazy může být člověk (nemocný, bacilonosič), ale i vnější prostředí. Poživatinami přenášené nakažlivé nemoci se nazývají alimentární infekce.
Nákazy z poživatin Potravinové nákazy mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity. Nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě: primární (přímá nákaza)- pochází-li potravina z nemocného zvířete (např. tuberkulóza, slintavka, stafylokoková toxikóza (zdrojem je kravské mléko),
sekundární nákazy (druhotné nákazy) - do nezávadné potraviny se při styku s vnějším prostředím dostanou choroboplodné zárodky - při skladování, zpracování (např. z rukou, z nádob, z vody apod.), přepravě, prodeji.K těmto infekcím patří salmonelóza, paratyf, břišní tyf, úplavice, infekční zánět jater,botulismus (konzervované potraviny). Mnoho virových a bakteriálních onemocnění se může přenášet potravinami při nedodržení hygienických podmínek a špatné veterinární kontrole.
Opakování Jak mohou vzniknout nákazy z potravin? Kdo může být zdrojem nákazy? Vysvětlete pojem primární nákaza. Vysvětlete pojem sekundární nákaza.
Správné odpovědi Pomocí kontaminované potravy. Zdrojem nákazy může být člověk (bacilonosič), nemocné zvíře a vnější prostředí (voda, špatná hygiena, špatné skladování..). Primární nákaza pochází přímo s potravin vyrobených z nemocného zvířete. Sekundární nákaza je způsobena špatným skladováním, nevhodným zpracováním potravin, nedodržování hygieny.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Úvaly, 1996. ISBN: 80-238-1585-7