Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Cukr Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_19 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
cukr
CHARAKTERISTIKA cukr je sladidlo rostlinného původu je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii pomocí cukru je možné konzervovat potraviny častá konzumace poškozuje zubní sklovinu zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B1, způsobuje obezitu
Rozdělení cukrů Monosacharidy – jednoduché glukóza (hroznový cukr) fruktóza (ovocný cukr) Disacharidy – složené sacharóza (řepný, třtinový cukr) laktóza (mléčný cukr) maltóza (sladový cukr)
Výroba cukru Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy. Řepa se nakrájí, na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou. S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují. Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu. Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.
Bulvy cukrové řepy
Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se: krystalový kostkový krupicový moučkový Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek. Cukry obohacené: vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků
Druhy cukrů Cukr rafinovaný Cukr přírodní nerafinovaný moučka krupice krystal Cukr přírodní nerafinovaný
Cukry rafinované - lisované
Cukr třtinový
skladování skladovací prostory musí být suché, čisté a dobře větratelné cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje chráníme před změnami teploty, slunečním zářením, látkami s výrazným pachem a živočišnými škůdci (mravenci) kostkový cukr se vlivem mrazu rozpadá cukr je značně hořlavý, proto ho skladujme dále od topných těles jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok.
Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_%C5%99epa#mediaviewer/Soubor:SugarBeet.j pg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_%C5%99epa#mediaviewer/Soubor:Zuckerr%C 3%BCbe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_t%C5%99tina#mediaviewer/Soubor:Cut_sugar cane.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_t%C5%99tina#mediaviewer/Soubor:Sugarcane _drink.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/Saccharum_officinarum#mediaviewer/File:Saccharum_ officinarum_yellow_canes.JPG