Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Přebohaté hodinky vévody z Berry
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
„EU peníze středním školám“
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
CUKRY = SACHARIDY.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa – Med
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Transkript prezentace:

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Cukr Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_19 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

cukr

CHARAKTERISTIKA cukr je sladidlo rostlinného původu je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v organismu rychle vstřebává i zužitkovává cukry jsou lehce stravitelné a rychle dodávají organismu energii pomocí cukru je možné konzervovat potraviny častá konzumace poškozuje zubní sklovinu zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B1, způsobuje obezitu

Rozdělení cukrů Monosacharidy – jednoduché glukóza (hroznový cukr) fruktóza (ovocný cukr)   Disacharidy – složené sacharóza (řepný, třtinový cukr) laktóza (mléčný cukr) maltóza (sladový cukr)

Výroba cukru Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy. Řepa se nakrájí, na 1 cm silné hranoly, které se nechávají vyluhovat horkou parou a vodou. S cukrem přecházejí do roztoku také jiné látky, které se chemicky a mechanicky odstraňují. Z vyčištěného roztoku se pak vykrystalizuje cukr. Ten má žlutohnědou barvu. Surový cukr se dále rafinuje tj. čistí.

Bulvy cukrové řepy

Rafinovaný cukr je stříbřitě bílý a vyrábí se: krystalový kostkový krupicový moučkový Nerafinovaný cukr (hnědý) – má vyšší obsah biologicky hodnotných látek. Cukry obohacené: vanilkové a skořicové: používáme k dochucování moučníků želírovací: používá se k domácí výrobě marmelád, zavařenin a rosolů barevné: ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků

Druhy cukrů Cukr rafinovaný Cukr přírodní nerafinovaný moučka krupice krystal Cukr přírodní nerafinovaný

Cukry rafinované - lisované

Cukr třtinový

skladování skladovací prostory musí být suché, čisté a dobře větratelné cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje chráníme před změnami teploty, slunečním zářením, látkami s výrazným pachem a živočišnými škůdci (mravenci) kostkový cukr se vlivem mrazu rozpadá cukr je značně hořlavý, proto ho skladujme dále od topných těles jeho trvanlivost při dobrém uchování je nejméně rok.

Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_%C5%99epa#mediaviewer/Soubor:SugarBeet.j pg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_%C5%99epa#mediaviewer/Soubor:Zuckerr%C 3%BCbe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_t%C5%99tina#mediaviewer/Soubor:Cut_sugar cane.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_t%C5%99tina#mediaviewer/Soubor:Sugarcane _drink.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/Saccharum_officinarum#mediaviewer/File:Saccharum_ officinarum_yellow_canes.JPG