Mgr.Kateřina Ratislavová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Etická hlediska péče o staré občany
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
„Rodina na prahu 21.století“ Rodina na cestě změn a růstu Taťjana Horká – soukromá psychiatrička a psychoterapeutka pro děti, dorost a dospělé. Pracoviště.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
OSOBNOST.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Rozdíly mezi osobnostmi
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Rizikového chování v dospívání
Humanistické a existenciální teorie v SP
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Zpracovala: Simona Hyková
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
(Presenium) Jiří Vítovec
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Aktivní rodičovství otců Jihlava, Lukáš Talpa
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
MOTIVACE.
Pedie Co mají společné?.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Mgr.Kateřina Ratislavová Otec v těhotenství Mgr.Kateřina Ratislavová

Těhotenství jako krizové období Změny v oblasti biologické, psychické, sociální Změna základních životních rolí, kromě partnerství se vyvíjí nová role rodičovská Rodičovství je nezrušitelný vztah Na zvládnutí krize se podílí: osobnostní dispozice, vlastní vývoje k mužství, vztah s otcem, zralost osobnosti, věk, postojem k těhotenství, připravenost na roli otce, sociální a ekonomické zázemí.

Biologické, psychologické a sociokulturní aspekty otcovství Prožívání těhotenství mužem a příprava na otcovství Těhotenství tatínků Práce porodní asistentky s celým párem

Muž jako partner těhotné ženy Doba přechodu k rodičovství je kritickou životní fází ženy i muže. Tlak přizpůsobit se změnám, vyvíjet strategie pro zvládání nových situací (jiné pro ženy, jiné pro muže). Na muže působí nejvíce jeho nejbližší okolí (jeho těhotná partnerka, jeho výchozí rodina), ale také společenské normy, společenské a kulturní stereotypy, trendy…

Sociokulturní aspekty otcovství Společnost vytváří určitý tlak na jedince, který je formován pro svoji budoucí rodičovskou roli. Dává dnešní společnost dostatečně jasné informace? Vzniká rozpor mezi tradiční mužskou rolí a zkušeností chlapce s otcovským vzorem Trendem ve společnosti je odkládání otcovství na pozdější věk.

Tradiční role muže v partnerství Role silného muže (chlapi nepláčou, nebuď slaboch, buď odvážný…) Role ochránce (ochránit ženu i dítě před nebezpečím) Role soběstačného muže (umět si poradit v jakékoliv situaci, nezabývat se příliš svými pocity a konat) Role zajistitele (ekonomické a hmotné zajištění rodiny)

Postoj těhotné partnerky Změny v partnerství – na muže doléhá tlak tradičních otcovských rolí (ochránce, zajistitel, opora..) ale i rolí vnitřně konfliktních (něžný, vnímavý, jemný, citlivý…vlastně ženštější) Na těhotnou ženu je zaměřená pozornost okolí, získává podporu Těhotná vyžaduje více pozornosti, zájmu ze strany partnera, snadno nabývá pocitu ublížení a strachu

Pocity v průběhu těhotenství 1.trimestr Radost, ale i pochybnosti a zmatenost Ambivalence Nejistota, někdy i popření, agrese Únik , deprese (nechci být tátou, chci si ještě užít) Strach ze závazku, ze selhání, strach o ekonomické zabezpečení rodiny

„Ze začátku to byl mírnej šok „Ze začátku to byl mírnej šok. Člověk to nečekal, i když jsme dítě chtěli, no a pak jsem se s tím nějak sžíval a teď se dá říct, že se na dítě vyloženě těším.“

2.trimestr Postupné přijetí nové identity Do vztahu začíná vstupovat ve větší míře okolí – někdy pocity zbytečnosti, vyloučení z důležité oblasti života, základ pocitů závisti vůči ženě nebo žárlivosti vůči dítěti Příprava na roli ochránce, živitele rodiny – silný strach z nedostatku financí Změny v sexuální oblasti

„Samozřejmě vidíš proměnu ženy „Samozřejmě vidíš proměnu ženy. Přijde mi to tak, že moje žena je vevnitř a na ní je něco navlečeného.“

3.trimestr Žena vyžaduje dostatek pozornosti, zájmu a péče Konfrontace s rolí otce- návštěvy prenatálních kurzů, rozhodnutí o přítomnosti u porodu, plánování poporodního období „stavění hnízda“ - financování

„Člověk se připravuje na něco, co končí „Člověk se připravuje na něco, co končí. To není ani tak o partnerce, o těhotenství, ale nějaký mojí životní etapě. Vím, že pro mě končí jedna etapa, že je to logický, ale na druhou stranu z toho mám strach, protože nevím, co přijde.“

R. G. Rodriguez (What‘s Your Pregnant Man Thinking R.G.Rodriguez (What‘s Your Pregnant Man Thinking?) americký klinický psycholog uvádí, že při oddělených rozhovorech: Ženy mají pocit, že jim je muž oporou, vede si skvěle, zajímá se o těhotenství, je jako skála. Muži jsou plní pochybností, nejistoty, bojí se cokoliv ženě o vztahu říci, aby jí nepřidělávali starosti.

Psychologické aspekty otcovství Fáze šoku a odmítání Obrana- agrese, vztek, popření, izolace Deprese (bilancování o co přijdu, zvládnu to ekonomicky) někdy rizikovější chování (více času s kamarády, v práci, jízda na motorce…) Přijetí nové identity otce (rituál- oslava narození dítěte s přáteli)

Biologické aspekty otcovství Pokles hladiny testosteronu (od druhého trimestru těhotenství do 3 měsíců po narození dítěte) Vzestup hladiny prolaktinu a estradiolu (několik týdnů před porodem) Rozdíly hladin hormonů u otců zkušených a „novopečených“

Couvade syndrom Těhotenství tatínků (11-35%) Somatické potíže: bolesti zubů, váhový přírůstek, gastrointestinální problémy (průjem, zácpa, nauzea) Výskyt okolo 3. a 4.m.g. a ke konci těhotenství (častěji u starších muž, u mužů s těsnou vazbou na matku a manželů úzkostných žen) Příčiny? Teorie psychodynamické, atropologické, biologické.

Doporučení Podporovat otevřenou komunikaci v páru o radostných, ale i ambivalentních pocitech a obavách Prožívání těhotenství společně- USG, kurzy, stavění „hnízda“, výběr porodnice Doporučit literaturu pro těhotné i jejich partnery. Muži častěji komunikují na věcné rovině- chtějí sdělit a vyslechnout fakta, potlačují vztahové a emoční aspekty (předporodní kurzy) Pro budoucí tatínky- možnost sdílení mužských pocitů v předporodním kurzu; pokud to jde, zeptat se vlastního otce, jaké to bylo, když se mu narodilo dítě; rozhovor s kamarády, kteří již mají dítě.

Partnera ženy nelze vyloučit z dějů, které jsou sice ryze ženské, ale týkají se celého páru, rodiny Otec je biologicky připraven (využít toho v posledním trimestru těhotenství a po porodu) Otec prochází krizovým obdobím, porodní asistentka by měla vést pár ke vzájemnému porozumění. Krize není jen ztráta, ale také začátek něčeho nového, má pozitivní potenciál. Rozdíly ve vrozené výbavě je lepší využívat než potlačovat!

Děkuji za pozornost.