Vedení elektrického proudu v látkách I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Vedení elektrického proudu v látkách II
Elektrostatika III Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v látkách I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013

Polovodiče Látky, které za určitých podmínek vedou dobře elektrický proud Osvětlení – fotorezistor Teplota – termistor Mohou být vlastní nebo nevlastní (N, P) Jejich měrný elektrický odpor se pohybuje v rozsahu od 10-6 do 108

Vlastní vodivost Krystal křemíku, Má 4 valenční elektrony – kovalentní vazba, Dodáním energie (v eV) dochází ke vzniku páru elektron-díra, zánik páru = rekombinace, Elektrický proud = Iděrový + Ielektronový. Závislost odporu polovodiče na teplotě: R/Ω t/ ⁰C

Příměsové polovodiče a) polovodič typu A (negativní) Vznikne přidáním prvku z páté skupiny MT (P, As, Sb) do krystalu křemíku. Z pěti valenčních elektronů např. fosforu se čtyři uplatní v kovalentní vazbě s atomy křemíku. Páté elektrony jsou vázány jen slabě a už při nízkých teplotách se volně pohybují krystalem. Z příměsí se stávají nepohyblivé kationty – donory (dárce). V krystalu převažují volné elektrony – většinové nosiče (majoritní), díry – menšinové (minoritní).

b) polovodič typu P (pozitivní) Do krystalu křemíku přidáme prvky z třetí skupiny MT (B, Al, In). Tři valenční elektrony se uplatní v kovalentní vazbě. Vznikne díra s kladným nábojem, do které snadno přeskočí elektron sousedního atomu. Příměsi – nepohyblivé anionty – akceptory (příjemce). Díry jsou v tomto typu polovodiče většinoví nosiči, volné elektrony menšinoví. … příměsová vodivost polovodičů.

Úkol: Najděte na internetu využití polovodičových součástek Vysvětlení pojmů: dioda, fotočlánek, tranzistor, relé, integrovaný obvod

Polovodičová dioda Elektrotechnická součástka s jedním přechodem PN se dvěma vývody. Anoda je polovodič typu P, katoda typu N. Vodivost závisí na směru napětí. Diodový jev: Zapojení diody: a) v propustném směru b) v závěrném směru. anoda katoda

– obvodem prochází proud, žárovka svítí. V závěrném směru: + + V propustném směru: – obvodem prochází proud, žárovka svítí. V závěrném směru: – obvodem prochází nepatrný proud, který nelze ani změřit, žárovka nesvítí.

PN přechod P hradlová vrstva (1m) donor N +d + - -e akceptor Volné elektrony a díry konají neuspořádaný pohyb a v oblasti hradlové vrstvy rekombinací zanikají. V hradlové vrstvě vznikne vlivem akceptorů a donorů elektrické pole s intenzitou, která směřuje z oblasti N do P. Zapojením diody v propustném směru je hradlová vrstva potlačena vzniklým elektrickým polem ve vodiči. V závěrném směru se hradlová vrstva zvětší.

Voltampérová charakteristika diody IFM – maximální hodnota proudu, kterou udává výrobce, při překročení dojde poškození diody. UBR – průrazné napětí, při jeho překročení může dojít k prudkému růstu proudu a ke zničení diody. IFM propustný směr UBR U V závěrný směr

Využití diody: Usměrňovač střídavého proudu. Ke stabilizaci obvodu. LED diody (luminiscenční) – vznik viditelného nebo infračerveného záření. Fotodiody – zdroj elektrického napětí, sluneční články.

Tranzistor Polovodičová součástka se dvěma přechody PN a třemi vývody. Může být typu PNP nebo NPN (NPN šipka ven). kolektor C báze B emitor E C B PNP E

Tranzistorový jev Při zapojení dochází v kolektorovém obvodu k zesílení proudu – zesilovač. Využití tranzistoru: Zesilovač Přepínač, nahrazuje relé Rozvoj polovodičových součástek vedl k vývoji integrovaných obvodů (rozvoj mikroelektroniky): – křemíková destička s celým funkčním obvodem, plnící matematické operace, logické funkce a převod signálů. Nejdokonalejší integrovaný obvod – mikroprocesor.

Odkazy: Videopokusy... Milionář z fyziky... Applety na celou fyziku... (lze zvolit češtinu) Videa z elektřiny a magnetismu...

Otázky k opakování: Co je to termistor? Jak závisí odpor polovodiče na teplotě? Jak vznikne akceptor? Jak vznikne polovodič typu P Co popisuje diodový jev? Kde vznikne hradlová vrstva? Jaký jev využívá fotodioda k vytvoření elektrického proudu? Kdy dioda nevede elektrický proud? Kdy vznikne tepavý proud? Co je to rekombinace? K čemu se využívá dioda? Jak se dá změnit vodivost, nevodivost diody? Co jeto ledka? Jak se nazývá součástka se dvěma PN přechody? Co je to tranzistorový jev?

Použitá literatura LEPIL, O., ŠEDIVÝ, P. Fyzika pro gymnázia – Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2000. ISBN 80-7196-202-3. LEPIL, O., BEDNAŘÍK, M., HÝBLOVÁ, R. Fyzika pro střední školy 2. Praha: Prometheus, 1992. ISBN 80-85849-05-4.