Mekka a medina Hudba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Katedrála v Chartres.
ISLÁM Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Islám.
Islám Arabové.
Baroko Život v barokní době.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Djidda - Jeddah je důležité město v Saúdské Arábii na pobřeží Rudého moře. Po Rijádu je to druhé největší město v zemi. Má 3,4 mil. obyvatel. Je považováno.
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Pouť do Mekky Název školy
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ISLAM_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán
ISLÁM.
ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Mekka a medina Hudba Prcek

Mekka - celé jméno Makkat ul-Mukarramah. Známá také jako Makka. Svaté město islámu. Leží na západě Saúdské Arábie a je hlavním městem provincie Al-Hejaz. Je to třetí největší město v zemi.

Mekka je náboženským centrem islámu a muslimů Mekka je náboženským centrem islámu a muslimů. Podle stoupenců islámu se zde narodil v roce 571 Muhammad. Od roku 1517 patřila pod Osmanskou říši, přesto si zachovala nezávislost. Součástí Saúdské Arábie je od roku 1924. Na snímku vjezd z dálnice do Mekky.

Pout´ do Mekky je pátým pilířem islámu Pout´ do Mekky je pátým pilířem islámu. Každý muslim musí vykonat pout´ (hadždž) do Mekky jedenkrát za život, pokud mu to umožní jeho zdraví. Pokud ne, může za sebe poslat svého zástupce. Počet poutníků z jednotlivých zemí je regulován. Do Mekky je velice těžké se dostat. Směrové ukazatele ukazují trasu pro muslimy a nemuslimy. Na cestě do Mekky jsou kontrolní stanoviště, kde se kontrolují všichni cestující, kteří se blíží ke svatému místu.

Mešita Al-Haram, Mekka

Brána Abdul Aziz

Davy poutníků před mešitou Al-Haram v průběhu poutě

Interiér mešity Al-Haram

Poutníci modlící se v mešitě Al-Haram

Kaaba (v arabštině cube, kostka) – chrám a svatyně v Mekce – nejsvatější místo islámu

Kaaba je otevřena pouze dvakrát ročně, během obřadu očisty

Kaaba je hlavní svatyní islámu a cílem rituální poutě Kaaba je hlavní svatyní islámu a cílem rituální poutě. Chrám je 14 m vysoký, dlouhý 12 m a široký 10 m. Rohy míří do jednotlivých světových stran. Ve východním rohu je 1,5 m vysoký posvátný kámen Hajar. Po většinu roku je chrám zakryt černým plátnem (kiswa), které je utkáno ze směsi bavlny a hedvábného brokátu. V plátně jsou zlatem vyšité verše z koránu. Kiswa se mění jedenkrát za rok, před poutí do Mekky. V jedné ze stěn Kaaby ve výšce 2 m jsou dveře, vedoucí do prázdné místnosti. Její stěny jsou zdobeny mnoha nápisy, které jsou osvětleny zlatými a stříbrnými světly. Během modlitby obejdou poutníci Kaabu

Podlaha Kaaby je z mramorové dlažby

Hajar (černý kámen) – je zazděn ve východním rohu Kaaby ve výšce 1,5 m Hajar (černý kámen) – je zazděn ve východním rohu Kaaby ve výšce 1,5 m. Lesklý černý kámen s načervenalým nádechem podle pověsti přinesl archanděl Gabriel. Původně bíly kámen změnil barvu na černou absorpcí hříchů při polibcích věřících poutníků.

Zamzam je pramen, který se nachází na nádvoří mešity Al-Haram v Mekce, asi dvacet metrů východně od Kabby. Podle islámské tradice Zamzam objevila Hadžár, matka Ismaíla, když ji Ibrahim zapudil do pouště. Když dostal po nějakém čase Ismaíl žízeň, Hadžár začala hledat vodu. Sedmkrát oběhla pahorky Safá a Marwá, než se nad ní Bůh smiloval a seslal anděla Džibríla, který vyhloubil díru v zemi a dal vytrysknout prameni.

Zamzam, wejście

Medina (Madinat an-Nabi, Město prorokovo) na západě Saúdské Arábie v provincii Al-Hejaz. Je druhým nejdůležitějším náboženským centrem islámského světa. Je zde pohřben prorok Muhammad a vznikly zde poslední súry svaté knihy koránu. Roku 622 přišel prorok Muhammad do Mediny a tím začal muslimský letopočet.

Al Nabawi (Prorokova mešita), Medina

Al Nabawi (Prorokova mešita) při západu slunce

Prcek