VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Československo po válce
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Československo I
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Poválečný vývoj v Československu
Vznik ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Československá republika mezi válkami
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Vývoj ČSR ve 20. letech I. Petr Machala.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
Vznik Československa II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vznik Československé republiky. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Vznik.
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_23_Opakování – ČSR po první světové válce
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
První republika Československá‏
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Transkript prezentace:

VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

Čechoslováci v českých zemích[1] 6,7 mil. 50 % Němci 3,1 mil. 23 % Velký znak Znak 1961-1989 Střední znak Malý znak Znak ČSFR od 1990 celkem 13,5 mil. Čechoslováci v českých zemích[1] 6,7 mil. 50 % Němci 3,1 mil. 23 % Čechoslováci na Slovensku 2,0 mil. 15 % Maďaři 0,8 mil. 5,5 % Karpatorusíni 0,5 mil. 3,5 % ostatní 4 % Národnosti ČSR

Zrození státu Na konci října 1918 byl již rozpad Rakousko-Uherska nezvratitelný Ke slovu se přihlásil československý zahraniční odboj vedený Tomášem Garriguem Masarykem Jménem Československé vlády v zahraničí Masaryk 18.října 1918 ve Washingtonské deklaraci veřejně prohlásil nezávislé Československo jako demokratickou republiku

Vyhlášení samostatnosti Proč je 28. října státní svátek ??? „Lide československý! Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešním dnem v řadu samostatných kulturních států světa. Národní výbor, nadaný důvěrou veškerého lidu československého, přejal jako oprávněný a zodpovědný činitel do svých rukou správu Tvého státu.“ Pět československých politiků dne 28.října 1918 v Praze jménem Národního výboru vyhlásilo samostatný Čs.stát a vydali první zákon o jeho zřízení.

Tomáš Garrigue Masaryk 7.března 1850 v Hodoníně – 14.září 1937 Lány V roce 1918 se stal prvním československým prezidentem Byl český pedagog, politik a filozof Masaryk byl označen za „presidenta Osvoboditele“ a ještě za jeho života byl přijat zákon „Masaryk se zasloužil o stát“, známý též jako Lex Masaryk. Masarykova osoba bývá spojována pouze s obdobím první republiky, ačkoli značnou část svého díla vykonal již před ní.

Stát Čechů a Slováků Martinská deklarace Vydána v Turčanském Svatém Martině 30.října 1918 Přijali ji i přední osobnosti slov. politického a veřejného života 14.listopadu 1918 se Národní výbor prohlásil za Revoluční národní shromáždění 1.prezident T.G.Masaryk Ministerský předseda Karel Kramář

Podkarpatská Rus V první polovině roku 1919 obsadily Československé vojenské jednotky Podkarpatskou Rus… Připojení Podkarpatské Rusi k ČSR definitivně potvrdila mírová smlouva s Maďarskem. (10.10.1919) O konečnou úpravu hranic musela ČSR dále zápasit i jednat.

Německá menšina Němečtí poslanci, zvolení v českých zemích v roce 1911 do vídeňského parlamentu, vyhlásili tzv. samostatný zemský stát složený ze 4 provincií Političtí představitelé „českých“ a „moravských“ Němců usilovali o připojení k Rakouské republice nebo k Německu

Armáda a nastolení české suverenity 1. Nová Česká armáda se formovala rychle tvořili ji dobrovolnické jednotky nebo bývalý vojáci 2. Bitva v Mostě (listopad 1918) většina měst s převahou německých obyvatel se ČSR postupně vzdala 3. Obsazení Liberce (prosinec 1918) ! Od konce roku 1918 byla československá vláda pánem nad celým územím českých zemí 4. Vyřešily se problémy se sousední Rakouskou republikou 5. V létě 1919 Československé jednotky zajistily suverenitu Československému státu nad celým Slovenskem

Hospodářská a sociální situace vznik ČSR provázelo všeobecné nadšení a národní opojení válka zanechala neblahé dědictví katastrofální hospodářské situace hospodářská a sociální situace byla i na počátku roku 1919 dost napjatá kritický stav zboží nezaměstnanost dosahovala asi jedné pětiny průmysl. dělnictva

Protidrahotní bouře Na konci května 1919 vyvrcholili protidrahotní bouře a stávky Demonstrace přerostla až v drancování obchodů Vláda proto uskutečnila řadu sociálních reforem a sociální zákonodárství Zákony: zákon o státní podpoře osmihodinový prac. den zákon o ochraně nájemníků zákon o drahotní výpomoci a další…..

Pozemková reforma V dubnu 1919 byl přijat zákon o pozemkové reformě. Celkově se v ČSR začal vytvářet nový model sociálního systému. Zapamatujte si: 28.10.1918- samostatné Československo 30.10.1918- Martinská deklarace duben 1919- zákon o pozemkové reformě září 1919- potvrzení o připojení Podkarpatské Rusi