Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Zákon zachování energie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 17.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Fyzika atomového obalu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 05.
VY_32_INOVACE_B3 – 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 04.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
Měříme elektrické napětí
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 07.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL A NAPĚTÍ
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 10.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 02.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 11.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickou prací a energií. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak vypočítat elektrickou.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Vedení elektrického proudu v kapalině
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02

Elektrické napětí © Petr Špína, 2012 VY_32_INOVACE_D2 – 02 Alessandro Volta sestrojil první použitelný zdroj napětí.

Elektrické napětí -vyjadřuje práci, kterou vykonají elektrické síly při průchodu náboje o velikosti 1 C mezi dvěma místy ve vodiči. Všimněte si: Napětí je vždy mezi dvěma místy.

energie +++ ANODA + KATODA – animace vykonaná práce + nižší energie Energetická bilance:

Vodní model: Voda teče potrubím. Trpasličí model: Trpaslíci (nosiče náboje) běží chodbou za trpaslicemi.

Jak vypočítat napětí: Tekoucí voda vykoná větší práci, jestliže při průtoku mezi dvěma místy potrubí vykoná větší práci každý Mezi dvěma místy vodiče je vyšší napětí, při průchodu mezi nimi vykoná vyšší práci náboj velikosti...co chybí? litr. 1 coulomb.

Litr vody protéká potrubím a ztrácí potenciální energii v závislosti na výškovém rozdílu. animace 1 kg h E p1 E p2 < E p1

Vzorec: Práce odvedená na vodiči nábojem 1 coulomb spočítáme tak, že Jak na to? práci vydělíme velikostí náboje Vzorec U = WQWQ W U ⋅ Q

Jednotka napětí: [ U ] = 1 Vvolt Na vodiči naměříme napětí 1 voltu, když náboj 1 C vykoná při průchodu mezi konci vodiče práci 1 J. 1 V = 1 J/C(joule na coulomb) Napětí měříme voltmetrem.

Model s trpaslíky: Trpaslíci (nosiče náboje) běží za trpaslicemi. Napětí = práce, kterou je 1 trpaslík ochoten vykonat při průchodu chodbou.

1.Svorkami autobaterie prošel náboj 20 coulombů, přitom byla vykonána práce 240 joulů. Jak velké je napětí mezi svorkami baterie? 2.Jak velkou práci získáme, když odebereme náboj 30 coulombů z ploché baterie s napětím 4,5 voltu? 3.Žárovka odebrala ze zdroje o napětí 6 V energii 1500 joulů. Jak velký náboj prošel obvodem?

1. Q = 20 C, W = 240 J, U = 12 V 2. Q = 30 C, U = 4,5 V, W = 135 J 3. U = 6 V, W = 1500 J, Q = 250 J

Zdroje: [cit ] pod licencí Creative Commons na www: Bt%C3%AD