ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Struktura dat v počítači
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
VY_32_INOVACE_E3-13 KRESLÍME RASTROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY RASTOVOU.
VY_32_INOVACE_F3-18 OBRÁZEK VE WORDU AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: PRÁCE S OBRÁZKEM V PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Opakování učiva pro 8. ročník
Anotace Žák v aplikací MS Word dokáže nastavit sloupce Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word využít funkce sloupce.
Práce s operačním systémem
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
TABULKA VE WORDU VY_32_INOVACE_F3-17 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_A3-11 TABULKOVÝ PROCESOR - EXCEL AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: LISTOPAD 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU ÚVOD DO PRÁCE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Textový Editor.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Soubor, adresář, stromová struktura
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI VY_32_INOVACE_F3-04 ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI, SOUBORY A SLOŽKY Časová náročnost: 30-45 minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI V dnešních počítačích je uloženo ohromné množství dat. Pro jejich použití se v nich musíme snadno vyznat.

U počítačů se můžeme setkat se dvěma pojmy, které se používají v souvislosti s ukládáním a organizací dat. Jsou to : SOUBOR A SLOŽKA (pro složku se rovněž používá výrazu adresář).

Příklady označení souborů Soubor (file) ZÁPIS je logicky vytvořená skupina dat (informací) forma uložení informací a dat na disku (uložišti) jde o nejmenší jednotkou záznamu informací, se kterou může uživatel pracovat je označen názvem a příponou Nesmí se používat znaky \ ~ ? * < > : „“ přípona obvykle určuje typ (formát) souboru Příklady označení souborů ikona.jpg text.docx jméno přípona jméno přípona

ZÁPIS Soubory dělíme na: programy a spustitelné soubory – zpracovávají datové soubory nebo obsahují příkazy pro počítač, které se mají provést. Patří sem například programy Word, Skype, Internet Explorer, “Přehrávače videa“ datové soubory (data) – patří sem textové soubory, obrázky, zvukové soubory (audio), video soubory (filmy).

Přípony souborů ZÁPIS Textové soubory - .doc, .txt, … Spustitelné soubory - .exe, .bat, … Hudební soubory – .mp3, .wav, … Grafické soubory - .jpg, .png, … Multimediální soubory - .avi, .mpeg, … Archivní soubory - .zip, .rar, … Další formáty - .xls, .ppt, …

SLOŽKA (folder) ZÁPIS Dříve se používal název ADRESÁŘ. slouží jako prostor pro uspořádání souborů na disku složka může obsahovat libovolné množství podsložek KOŘENOVÁ SLOŽKA – nachází se na každém disku a je nadřazena všem složkám a podsložkám, označuje se - \C:

KOŘENOVÁ SLOŽKA 1. PODSLOŽKY 2. PODSLOŽKY 3. PODSLOŽKY ŠKOLU SI LZE Z HLEDISKA USPOŘÁDÁNÍ PŘEDSTAVIT STEJNĚ JAKO SLOŽKY A PODSLOŽKY V POČÍTAČI. KOŘENOVÁ SLOŽKA škola 1.stupeň 1.ročník 1.A 1.B 1.C 2.ročník 2.A 2.B 2.C 3.ročník 3.A 3.B 3.C 4.ročník 4.A 4.B 4.C 5.ročník 5.A 5.B 5.C 2.stupeň 6.ročník 6.A 6.B 6.C 7.ročník 7.A 7.B 7.C 8.ročník 8.A 8.B 9.ročník 9.A 9.B 1. PODSLOŽKY 2. PODSLOŽKY 3. PODSLOŽKY

Složky by měly být tvořeny vždy přehledně s logickou strukturou! Uvnitř složky nesmějí být na stejné úrovni dva soubory se stejným názvem i příponou, ani dvě složky se stejným názvem. Složky by měly být tvořeny vždy přehledně s logickou strukturou! Přehlednost soborů a složek zrychluje nejen orientaci a samotnou práci na počítači, ale může se vyplatit i při vážných poruchách systému a následné záchraně uložených dat. Pamatujme, že uspořádání “vnitřku“ počítače je určitým odrazem “vnitřku“ majitelovi hlavy.

Cesta ZÁPIS Každý soubor je jednoznačně určen označením kořenové složky, posloupností podložek vedoucích do složky, kde je soubor uložen (tzv. cesta), a vlastním názvem souboru.

Příklad cesty \6.ročník \6.A \Jirka.zak \\škola \2.stupeň Jako příklad si napíšeme umístění žáka Jirky v 6.A, školy z našeho příkladu. \6.ročník \6.A \Jirka.zak \\škola \2.stupeň

CVIČENÍ Na svých počítačích si vytvoříme složku DOKUMENTY. Vytvoříme v ní složku ŠKOLA. Otevřeme ji a vytvoříme v ní podložky 1.STUPEŇ a 2.STUPEŇ . Otevřeme složku 1.STUPEŇ nebo 2.STUPEŇ, podle toho, do které třídy chodíme. Vytvoříme v ní podsložky 5.A, 5.B, 5.C nebo 6.A, 6.B, 6.C, podle toho, do kterého ročníku chodíme.

ZDROJE: VLASTNÍ TVORBA AUTORA