Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Novinky v onkologii ASCO 2009
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
MUDr.František Schneiberg
Darja Hrabánková Navrátilová
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Koncepce úrazové chirurgie z pohledu FN u sv. Anny v Brně
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Kolorektální karcinom včera, dnes a zítra co měnit a dělat „už zítra“
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Ambulance léčby bolesti
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Kolorektální karcinom
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Využití radiotechnologie v onkologii
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Kvalita v radiační onkologii David Feltl. Co chceme a co nechceme? Chceme správnou léčbu správnému pacientovi Nechceme stavět způsoby onkologické léčby.
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Případ jedné plicní embolie diferenciální diagnóza dušnosti – kazuistika Eva Kociánová, Martin Hutyra, Jan Přeček, Miloš Táborský I. interní klinika -
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Roboticky asistovaná operativa v urologii M. Babjuk Česká urologická společnost.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Projektem Tulipánový měsíc chceme „přinést s jarem i naději“ všem, kdo se osobně či v blízkém okolí setkávají s onkologickým onemocněním.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Jiří Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP Hodnocení kvality onkologické péče z pohledu ČOS ČLS JEP.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
MUDr. František Schneiberg
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Onkologie Jitka Pokorná.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Reforma psychiatrické péče
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
CT jater – proč všem dělat CT?
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Obor zdravotních služeb MZ
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Transkript prezentace:

Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii Votruba, Petruželka,Stříteský, Dundr

Současný stav Pneumoonkologickým centrem je pracoviště, na kterém pracuje pneumolog s atestací z klinické onkologie, pracoviště má specializovaná pneumologická lůžka, okamžitou dostupnost intenzivní pneumologické péče, pracoviště intervenční bronchologie se zázemím hrudní chirurgie, dostatečné diagnostické zázemí k přesnému stanovení diagnózy včetně molekulární diagnostiky, je schopno sledovat, hodnotit a předkládat výsledky nákladné léčby. Nádory plic a průdušek Skřičková 2011 Všeobecná FN Praha FN Motol, Praha FN Na Bulovce, Praha Fakultní Thomayerova nemocnice FN Plzeň FN Hradec Králové FN Olomouc FN Ostrava-Poruba FN Brno MOÚ Brno Funkční jednotky s prokázanou efektivitou v léčbě bronchogenního karcinomu i ostatních nádorových chorob postihující hrudní oblast

Mezioborová spolupráce v léčbě pacientů s plicní rakovinou Zvyšující se náročnost a individualizace léčby Složitější diagnostika (lokalizační i tkáňová) Nároky na efektivitu managementu Pacienti často přijímaní v akutních stavech Zvyšování nároků na hrudní chirurgii

Centralizace pneumoonkologické péče- moderní koncept Celoevropský koncept vycházející ze středoevropské iniciativy vedené prof. Pirkerem - Vídeň Potvrzuje význam pneumoonkologie v konceptu komplexních center, které jsou páteřní strukturou onkologické péče v ČR

Nutné součásti komplexního pneumoonkologického centra Klinika (oddělení) ftizeologie a pneumologie s ambulantní a lůžkovou částí a akutním příjmem pro pacienty centra Klinika (oddělení) klinické onkologie a radioterapie s ambulantní a lůžkovou částí včetně stacionáře pro aplikaci chemoterapie a cílené biologické léčby a lůžkovou částí s akutním příjmem pro pacienty centra. Radioterapie jako součást centra musí zajištovat příslušné megavoltážní techniky pro radikální ozařování nitrohrudních nádorů. Klinika ARO s akutním příjmem pro pacienta centra Klinika (oddělení) oddělení hrudní chirurgie s ambulantní a lůžkovou částí a akutním příjmem pro pacienty centra Klinika (oddělení) zobrazovacích metod s PET/CT a CT vyhrazeném pro pacienty centra Ústav (oddělení) patologie s akreditovanou laboratoří molekulární biologie zajišťujícím kompletní portfolio vyšetření pro nitrohrudní nádory Oddělení /ambulanci pro odvykání kouření Oddělení /ambulanci preventivní onkologie (zahrnuje genetické poradenství) Oddělení klinické farmacie Oddělení pro organizaci klinických studií Portové centrum Oddělení /ambulanci pro léčbu bolesti

Ostatní kritéria Pneumoonkologické centrum by mělo mít k dispozici: Organizační diagram řešení akutních komplikací s definovanou povinnou akutní péčí pneumologické kliniky (oddělení), onkologické kliniky (oddělení), kliniky (oddělení) ARO a kliniky (oddělení) hrudní chirurgie Pracovní postupy povinných stagingových vyšetření včetně časových limitů pro jejich provedení Pracovní postupy následného sledování (follow up) po ukončení primární léčby Protokoly evidence a sledování komplikací léčby Pracovní postupy chemoterapie a cílené biologické léčbě aktualizované každých 6 měsíců Pracovní postupy radioterapie a radiochemoterapie aktualizované každých 6 měsíců Koncept časné integrace paliativní péče Pracovní postup pro provádění geriatrického vyšetření Definice multidisciplinárních týmů s jmenovitým uvedením odborníků včetně časového rozvrhu a zajištěné dokumentaristiky: Chirurgicko-pneumologicko-onkologický strategický indikační tým pro primární léčbu, léčbu recidiv a metastáz nádorů mimohrudní primární lokalizace Pneumo-onkologický tým pro indikaci farmakoterapie Paliativní tým

Vědecko - výzkumná činnost Centrum se musí prokazatelně podílet na pregraduálním a postgraduálním vzdělávání včetně řešení vědecko-výzkumných projektů Centrum musí doložit zajištění provádění klinických studií fáze II-III, žádoucí je doklad o plánovaném rozšíření na klinické studie fáze I

Indikátory kvality poskytované zdravotní péče a výkonnosti centra 1. Počet pacientů zahajující léčbu v hodnoceném období – celkem a dle klinického stádia 2. Celkový počet radikálně odoperovaných pacientů dle diagnóz 3. Průměrná doba hospitalizace dle diagnóz a stádií onemocnění 4. Průměrná doba prvního diagnostického úkonu v centru do stanovení histologické diagnózy 5. Počet správně a uceleně nahlášených záznamů do NOR ČR: zhoubné nádory se zahájenou primární léčbou na centru v hodnoceném období s nahlášeným klinickým stádiem a histologickou /cytologickou verifikací 6. Poměř pacientů s cytologickou/histologickou verifikací tumoru 7. Pacienti zahajující primární léčbu nádoru v hodnoceném období : doba do zahájení protinádorové léčby od prvního kontaktu s centrem z důvodu zhoubného nádoru 8. 5- leté přežití dle diagnóz a stádií onemocnění