BBC a případ Kelly Přednáška předmětu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Historická událost přeci nejsou jen fakta a čísla…
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Přijímací řízení.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Practice with Numbers Answer the following questions in Czech. Remember to use the correct case of nouns after numbers. Vzor: Kolik minut má hodina?
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Ukončení 1.etapy výuky cizího jazyka
Cesta k vyhlášení architektonické soutěže prosinec 2004: NK předložila MK ČR investiční záměr na novou budovu 20. prosince 2004: NK a Rada hl.m. Prahy.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Válka v Perském zálivu.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Technické, obchodní a právní řešení v oblasti ID karet a PKI1 Standardizace ID karet v akademickém prostředí Josef Milota Jihočeská univerzita.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Úvod.
NATO.
Válka ve Vietnamu.
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Proč je důležité studovat Principy
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ČINNOST AD-HOC PRACOVNÍ SKUPINY EVROPSKÉ RADY PRO REACH Karel Bláha Odbor environmentálních rizik Ministerstvo životního prostředí.

Nejmenší společný násobek
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Vypracoval: Štěpán Bill
Slovníček pojmů - novověk Otestuj své znalosti!. 1. Atentát  zastřelení protivníka  politická vražda  politická sebevražda  politická vražda.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Vypracovala: Petra Netopilová 4.B
Válka v Zálivu X.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
20. století „Vítězný únor“.
Terorismus.
Vypovězení smluv ABM a START-2 Proliferace zbraní hromadného ničení BSS 158 Lukáš Visingr.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
TEST 17. POLITOLOGIE
Soutěž Obec zdravotně postiženým Konference ISSS 2003 Jaromír Jech předseda Komise pro zdravotně postižené občany Předsednictva Svazu měst a obcí ČR
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Spor o Falklandy (1982) Falklandy (Malvíny), souostroví necelých 500 km od Ohňové země objeveny britskými mořeplavci koncem 16. století. Později zde Britové.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 21. zasedání P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Válka v Perském zálivu
Studená válka.
Válka v Perském zálivu (1990 – 1991) „Válka v přímém přenosu“
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Transkript prezentace:

BBC a případ Kelly Přednáška předmětu JB146 Žurnalistické kauzy 20. století FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly BBC a případ Kelly - 2002-2004 základní fakta o invazi do Iráku: 11.9.2001 - útok na WTC - New York říjen 2001-2002 - vojenské operace v Afghánistánu, Talibán poražen 2002 - snaha odstranit zbraně hromadného ničení z Iráku, zapojena OSN - rezoluce RB, Husajn ji odmítá, později přijímá, ale jen formálně 20.3.2003 - americká a britská vojska vstoupila do Iráku (po ultimátu, aby Saddam Husajn a jeho synové do 48 hodin opustili Irák) 9.4.2003 - padl Bagdád 1.5.2003 - president Bush ohlásil konec válečných operací 14.12.2003 - dopaden Saddam Husajn hlavním spojencem USA při vojenské akci byla Velká Británie FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 24.9.2002 - britská vláda připravila dokument o zbraních hromadného ničení v Iráku - zprávu předkládá parlamentu premiér Tony Blair, který v oficiálním prohlášení říká, že Saddam Husajn pokračuje ve výrobě zbraní hromadného ničení (biologické, chemické), které mohou být aktivovány v průběhu 45 minut. zima 2002-3 - cílené bombardování Iráku, kterého se účastní i Británie, snaha přimět Saddama Husajna k přijetí podmínek RB OSN leden/únor 2003 - britská vláda zveřejňuje další zprávu o Iráku, která je později kritizována jako kompilát ze zdrojů, z nichž některé byly zastaralé, a byla mezi nimi i data z jedné disertační práce kalifornského studenta na internetu. 20. březen 2003 - zahájení operace „Irácká svoboda“ - USA společně s Británií FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 29.5.2003 - v rozhlasovém pořadu Today na BBC Radio 4 Andrew Gilligan citoval nejmenovaný zdroj, podle něhož Blairův kabinet „sexed up“ (vylepšil, zatraktivnil) dokumenty o Iráku „It was transformed in the week before it was published to make it sexier. The classic example was the claim that weapons of mass destruction were ready for use within 45 minutes. That information was not in the original draft.“ 1.6. - Gilligan opakuje svá tvrzení v názorovém sloupku v Daily Mail on Sunday, obviňuje konkrétně premiéra Blaira a Alastaira Campbella 2.6. - V BBC Newsnight Susan Wattsová se odvolává na stejný zdroj a stejnou informaci FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 6.6. - Tiskový mluvčí vlády využívá denní briefing k tomu, aby poukázal na nepřesnosti v Gilligamově tvrzení 8.6. - Gilligan v Daily Mail útočí na vládního mluvčího: „hurikán Alastair a tropická bouře Tony vtrhly do mého života“ 13.6. - Gilligan vypovídal před sněmovním výborem pro zahraniční politiku, který vyšetřoval vstup Británie do války 25.6. - Komunikační šéf vlády Alastair Cambell obvinil Gilligana ze lži na tomtéž sněmovním výboru - BBC odpověděla, že se nemá za co omlouvat, postavila se za Gilligana, a jeho zdroj FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 26.6. - Alastair Campbell žádá od BBC odpověď na dvanáct otázek, šéf zpravodajství Richard Sambrook se postavil za Gilligana a zmiňuje se o „bezprecedentním nátlaku na BBC z Downing Street“, na dopis odpoví, ale nikoli v termínech, které určuje Campbell 6.7. - Rada guvernérů BBC se sešla a postavila se na obranu Gilligana 8.7. - Ředitel BBC Greg Dyke vyzval Campbella, aby zakopal válečnou sekeru, BBC se omlouvat nebude FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 8.7. Ministerstvo obrany poskytlo informaci o svém zaměstnanci, který mohl být zdrojem BBC, tento muž odmítl, že by jmenoval Campbella 9.7. - Ministr obrany Geoff Hoon jmenoval Davida Kellyho, mikrobiologa a zbraňového poradce MO a žádal dopisem BBC, aby potvrdila nebo odmítla, zda Kelly byl zdrojem - BBC požadavek odmítla - jméno Kellyho se „prosáklo“ do novinářských kruhů, ve 23:40 Press Association ho oznamuje 15.7. - David Kelly vypovídá před sněmovním výborem, popřel, že byl hlavním zdrojem Gilliganova tvrzení o „zatraktivnění“ dokumentů FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 16.7. - opozice obviňuje vládu z podvádění veřejnosti, Tony Blair vyzval BBC, aby odhalila zdroj Gilligamovy reportáže 17.7. - Dr. Kelly se jde projít, nevrací se, druhý den ráno je nalezen mrtev 20.7. Po konzultacích s Kellyho rodinou BBC oznámila Kellyho jako zdroj jak pro Gilligana, tak pro Susan Wattsovou - tisková mluvčí MO Pam Tearová přiznala, že jméno Kellyho prozradila novinářům ona FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 21.7.2003 - Soudním vyšetřováním událostí, které vedly ke smrti dr. Kellyho pověřen lord Hutton - šetření proběhlo: srpen- září 2003, 28 ledna 2004 - zveřejněna závěrečná zpráva Zpráva očistila Alastaira Campbella z obvinění, že upravoval zprávu, Gilligan obviněn z „nepodloženého obviňování“ vlády FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 28.1.2005 - Po zveřejnění Huttonovy zprávy mimořádné zasedání Rady guvernérů BBC Gavyn Davies, předseda Rady guvernérů BBC zde rezignuje 29.1.2005 - ředitel BBC Greg Dyke nabízí Radě guvernérů BBC svoji demisi, očekává, že ji guvernéři odmítnou, ale oni ji přijmou Dyke krátce nato vydává knihu Inside Story FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 Profily hlavních účastníků krize Časový harmonogram průběhu událostí podle Huttonovy zprávy FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století

FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století BBC a případ Kelly - 2002-2004 Některé závěry aféry: Aféra Kelly poškodila důvěryhodnost BBC tím, že se její vedení bezvýhradně postavilo za svého novináře, aniž si ponechalo „zadní vrátka“ pro případ Gilliganova pochybení. Gilligan i nadále tvrdí, že interpretoval Kellyho správně, ovšem chybějí mu důkazy, neboť Kelly se od Gilligana později distancoval. Následné memoáry Grega Dykea poodhalují zákulisí neformálních vztahů a komunikace mezi vládou a vedením BBC, Dyke svůj odchod vysvětluje politickým tlakem Downing Street na Radu guvernérů BBC. Očekával, že demise předsedy Rady guvernérů BBC bude stačit, neočekával, že guvernéři jeho formálně nabídnutou demisi přijmou. FSV UK - JB146 - Žurnalistické kauzy 20.století