Kovy Fe, Al, Cu, Zn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Další průmyslové kovy – měď, hliník
Timotej Naglák Zdroje:
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
Výroba železa a oceli.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Přechodné prvky, d prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Technicky významné kovy
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Železo Richard Horký.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

Kovy Fe, Al, Cu, Zn

Charakteristické vlastnosti Elektrická vodivost Jsou to pevné (mimo Hg), tavitelné a neprůhledné látky Vytváří kovovou vazbu (spojení atomů pomocí volně pohyblivých e-) Jsou kujné, tažné a mají dobrou tepelnou vodivost Většina z nich snadno tvoří sloučeniny, ve kterých jsou ve formě kationtů Ag, Au a Pt – vzácné kovy – v přírodě se nachází jako ryzí

Železo - Fe Nejvýznamnější kov Stříbrolesklý, na vzduchu rezaví – znehodnocuje se Zdroj – železné rudy (magnetovec, krevel) Je součástí krevního barviva - hemoglobinu

Výroba Fe Výroba – vysoké pece (ruda, koks, vápenec, žel. šrot, další přísady) Surové železo se upravuje – litina a různé oceli (obsahují příměsi, které ovlivňují jejich vlastnosti)

Využití Fe Využití litiny – velké součásti strojů, radiátory, nádobí, umělecká litina (ploty, kašny, sochy – TM Brno) Využití oceli – téměř ve všech odvětvích lidské činnosti

Hliník - Al Stříbrolesklý lehký a pevný kov Na vzduchu se pokrývá tenkou vrstvou sloučenin, které ho chrání Zdroj – ruda bauxit (sloučenina O a Al) Výroba – z bauxitu pomocí elektrolýzy (využití stejnosměrného el. proudu)

Využití Al Výroba lehkých a pevných slitin – dural Obalová technika – plechovky, alobal Střešní krytiny Starší, ale nevhodné využití – nádobí, příbory, elektroinstalace

Měď - Cu Červenohnědý, pevný a kujný kov Dobře vede el. proud a teplo Na vzduchu se pokrývá nazelenalou vrstvou – měděnkou, která ho chrání (ve městech má měděnka černou barvu vlivem znečištěného ovzduší) Zdroj – měděné rudy, ale vzácně se vyskytuje jako čistý kov

Využití - Cu Elektrické vodiče Varné kotle v pivovarnictví a cukrovarnictví Střešní krytiny, okapy Ve formě sloučeniny CuSO4 (modrá skalice) jako součást postřiků na rostliny a dezinfekce bazénů

Slitiny Cu Bronz – Cu + Sn (známý od 2. tisíciletí př. n.l.) Zvonovina – Cu + Sn, ale v jiném poměru obou kovů Mosaz – Cu + Zn (výroba vodovodních armatur, ozdobných kování, …)

Zinek - Zn Stříbrolesklý našedlý kov Na vzduchu se pokrývá bílou vrstvičkou sloučenin s O Zdroj – sfalerit Využití výroba monočlánků Výroba pozinkovaných plechů a pletiva Výroba slitin – mosaz Důležitý jako stopový prvek v lidském těle

železo rez

Hematit - krevel Magnetovec

hliník bauxit

měď měděnka

ryzí měď chalkopyrit - ruda

zinek sfalerit - ruda

Zdroje http://www.ped.muni.cz/ http://www.seilnacht.com/Lexikon/psframe.htm http://www.wikipedia.cz http://www.blansko.cz www.art-antiques.cz/getimg.php?id=913&size=7 http://www.drakkaria.cz/images_items/legionarska-prilba---mosaz_2.jpg http://www.volny.cz/hvezda.roman/pic/2.jpg http://dragonadam.wz.cz/obrazky/suchy_clanek.gif