Vláda Jiřího z Poděbrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
Jiří z Poděbrad.
JIŘÍ Z PODĚBRAD A JAGELLONSKÁ DYNASTIE (1437 – 1526)
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
„slepý král“ „král cizinec“
České země po husitských válkách
Husitská revoluce konec.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Doba poděbradská a Jagellonci
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jagellonci na českém trůně
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Jagellonci.
Jagellonci 7. ročník.
Nástup Habsburků na český trůn
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
České středověké dějiny – hra Riskuj
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Opakování Doba husitská
Dějepis 7. ročník Doba Jiřího z Poděbrad.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Doba poděbradská.
Druh učebního materiálu
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
VY_32_INOVACE_Lul_I_20 Jiří z Poděbrad
Jiří z Poděbrad Petr Procházka
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
Život po husitských válkách
Středověk – Jagellonci
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jan Hus, husitství.
zpracovaný v rámci projektu
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Vláda Jiřího z Poděbrad Autor: Karel Tomeš, Martin Vondráček

1část Na poč. r. 1458 se české království už poněkolikáté ocitlo na prahu panovnické krize. Česká šlechta musela hledat někoho ze svého středu. Volba padla na Jiříka z Poděbrad – vzdělaný, měl rozhled, rozuměl věcem veřejným. 2.3.1458 je po shodě mezi šlechtici zvolen českým králem a ujímá se vlády nad českými zeměmi a správy jejich oblastí. Zpočátku byl příznivě přijímán nejen v zahraničí, ale i papežem a nejvyšší papežskou kurií. Tento poměr se změnil, když papež prohlédl Jiříkovu nejvlastnější politiku – hl. domácí. Usiloval o náboženské porozumění v zemi a chtěl dále rozvíjet v umírněné podobě husitskou tradici, proto byl nazýván „husitský král“. Jiřík z Poděbrad se dostává pod palbu kritiky, je zásadním způsobem odmítnut papežem a k tomu v r. 1462 papež Pius II. (vlastním jménem Eleáš Silvius Picolominy) zruší basilejská kompaktáta a bohužel naši zemi za kralování Jiříka uvrhne do opětných a dlouho trvajících náboženských válek. Dochází k ničení kostelů, klášterů.

2část Do r. 1561 je neobsazeno pražské arcibiskupství a arcibiskupství litomyšlské natrvalo zaniká. Země je ničena zbytečnými válkami.

3část Pozitivní je, že se rozvíjejí některá města – Plzeň, České Budějovice a jihočeský Krumlov (stává se z něj "perla jižních Čech"). Na pražskou univerzitu se vracejí katoličtí studenti i mistři, přední místo zaujímá Hilvarius Litoměřický. Podstatné je, že od r. 1462 musí studenti přísahat na kalich.

4část Pro Jiříka tato situace v zemi vyvolá složité postavení. Věci doma se mu nedaří, proto se pokusí neúspěch vyrovnat aktivitami a úspěchy zahraničními.

5část Přichází s návrhem mírové unie evropských států, která by fungovala jako nástroj mírového života a spolupráce mezi národy. Tento návrh je nejprve předložen polskému a uherskému králi. Je uzavřena smlouva mezi Jiříkem z Poděbrad a francouzským králem Ludvíkem XI. České království tak o více než 500 let předešlo současné evropské trendy – byl to předobraz integrace k níž se dnes evropské národy propracovávají. Tento projekt nebyl realizován – stál proti němu papež, který si uvědomil, že pozice papežství v Evropě by byla oslabena. Papež začíná organizovat domácí katolické pány = jednota zelenohorská (podle Zelené hory u Nepomuka) – rozhodně hájí katolické pozice navazujíce na strakonickou jednotu, která zde vystupovala už v době Jiříkova správcování. Od dubna 1467 s nimi Jiřík vede boj, zatlačuje vojska pánů jednoty zelenohorské a zdálo se, že lehce opoziční situaci zvládne.

6část Na popud papeže od jara 1468 do boje vstoupí uherský král Matyáš Korvín. Začne dobývat Jiříkovu pozici, poráží jeho vojska a k uherskému katolicismu se přidává Plzeň a některá moravská města. Jiřík začne r. 1468 ustupovat. Na poč. r. 1469 Matyáš Korvín prohrává u Vilémova, je zatčen, musí složit zbraně – je to pouze dočasné. V květnu 1469 se nechá v Olomouci korunovat českým králem. V důsledku toho vznikají nové války a válečné úspěchy se střídají na straně Jiříkově a jeho nepřátel. Tento stav trvá do 22.3.1471, kdy Jiřík z Poděbrad umírá. České země se opět objeví před problémem nástupnictví.

Konec