Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří z Poděbrad Petr Procházka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří z Poděbrad Petr Procházka"— Transkript prezentace:

1 Jiří z Poděbrad Petr Procházka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802– Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 český král (od r. 1452 zemský správce)
Jiří z Poděbrad (1458–1471): český král (od r zemský správce) poslední Čech na českém královském trůně původem šlechtic (nepocházel z královského rodu) po smrti Ladislava Pohrobka zvolen českou šlechtou Úkol: Jaké panovnické rody u nás vládly před Jiřím z Poděbrad a jaké po něm?

3 Kdo je označován jako Pohrobek?
Obr. 1 Ladislav Pohrobek, český král (1453–1457), syn Albrechta Habsburského a vnuk Zikmunda Lucemburského. Zemřel v pouhých 17 letech na leukémii (podíl Jiřího z Poděbrad na smrti mladého krále se nepotvrdil) a nezanechal po sobě žádného dědice (portrét neznámého malíře z 15. století). Úkol: Kdo je označován jako Pohrobek?

4 Obr. 2 Zvolení Jiříka z Poděbrad za krále českého
(obraz Václava Brožíka).

5 Obr. 4 Jiří z Poděbrad na portrétu od Jana Vilímka.
Z obou vyobrazení je patrná králova podoba – trpěl nadváhou, která mu působila mnohé zdravotní obtíže. Obr. 3 Jiří z Poděbrad na portrétu od neznámého malíře z počátku 17. století.

6 Jak se nazývá nauka o erbech?
Obr. 5 Erb pánů z Kunštátu a Poděbrad, rodu, z něhož pocházel i král Jiří. Typickým znakem erbu byly tmavé pruhy v horní části štítu, zde i na péřové ozdobě. Původně moravští šlechtici rozšířili ve středověku své pantví i do Čech (středověká iluminace na pergamenu). Úkol: Jak se nazývá nauka o erbech?

7 Obr. 6 Mapa ČR s vyznačením Středočeského kraje a našich řek.
Úkol: Poděbrady leží na soutoku Labe a Cidliny. Ukaž toto místo na mapě. Obr. 6 Mapa ČR s vyznačením Středočeského kraje a našich řek.

8 Obr. 7 Husitská korouhev s kalichem.
domácí politika: král „dvojího lidu“ (tj. katolíků i kališníků) vyznáním umírněný husita (kališník) Úkoly: Proč se husitům říká kališníci? Co byla tzv. basilejská kompaktáta? Obr. 7 Husitská korouhev s kalichem.

9 posílení královské moci na úkor šlechty
snaha o zajištění klidu a bezpečí v zemi hospodářský vzestup, rozvoj obchodu, dopravy Obr. 8 Trakař, jedna z novinek v zemědělství 15. století, přetrval jako dopravní prostředek na kratší vzdálenosti až do století dvacátého.

10 jednota zelenohorská: opozice české katolické šlechty vůči králi
podpora volby uherského krále Matyáše Korvína za krále českého (Olomouc 1469) Úkol: Co znamenají pojmy koalice a opozice? Obr. 9 Zdeněk Konopišťský ze Šternberka, vůdce katolické opozice proti králi (portrét z konce 16. století).

11 církev vycházející z učení Petra Chelčického
jednota bratrská: církev vycházející z učení Petra Chelčického odmítala násilí a společenskou nerovnost Jiřím z Poděbrad pronásledována jako sekta od 16. století významný podíl na rozvoji vzdělanosti Obr. 10 Jan Amos Komenský (1592–1670), učitel národů, biskup jednoty bratrské.

12 Kdy a kým byl vynalezen knihtisk?
Obr. 11 Stránka z Kroniky trojánské, první tištěné české knihy z konce 60. let 15. století. Doba Jiřího z Poděbrad příliš nepřála rozkvětu umění, poklesl také význam pražské univerzity. Země se jen pozvolna vzpamatovávala z bouřlivého období husitských válek, vynález knihtisku byl ovšem příslibem lepších časů. Úkol: Kdy a kým byl vynalezen knihtisk?

13 b) zahraniční politika:
katolickou Evropou Jiří vnímán jako kacíř Papež Pius II. ruší basilejská kompaktáta Obr. 12 Papež Pius II., vlastním jménem Eneáš Sylvius Piccolomini, významný humanista a diplomat své doby (portrét z počátku 16. stol.).

14 úsilí Jiřího o mírové spojenectví evropských panovníků
projekt připomínající pozdější OSN nebo EU původně plán společné obrany proti Turkům ve své době nebyl uskutečněn Úkol: Čí moc by nejspíš byla omezena diplomatickou jednotou evropských zemí? Obr. 13 Ludvík XI. (1461–1483), fancouzský král, favorit Jiřího z Poděbrad na „předsednictví“ ve sjednocené Evropě. Nabídku však odmítl.

15 křížová výprava proti Jiřímu z Poděbrad
v čele uherský král Matyáš Korvín (1452–1490) tříleté boje končí smrtí Jiřího (1471) Jiří prosadil nástupnictví polských Jagellonců Obr. 14 Vítězství Jiřího z Poděbrad nad uherským vojskem u Uherského Brodu (obraz Věnceslava Černého).

16 Obr. 15 Setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem
(obraz od Mikoláše Alše). Po obklíčení u Vilémova na Vysočině nezbylo Matyášovi než přistoupit na mírové podmínky svého protivníka. Své sliby však uherský král nedodržel.

17 Obr. 16 Jezdecká socha krále Jiřího na náměstí v Poděbradech.

18 Doplň tvrzení náležitými fakty:
Jiří z Poděbrad vládl jako český král v ____ polovině _____ století. Nepocházel z královského rodu, ale byl ______________ původu. Po smrti ___________________ byl Jiří zvolen za krále českou šlechtou. Pro svou podporu katolíků a i kališníků je nazýván králem „________________“ Za vlády Jiřího z Poděbrad zaznamenaly české země hospodářský __________. Katolická šlechta utvořila proti králi opozici zvanou _______________ jednota. Jakožto husita byl Jiří v katolické Evropě považován za ____________. Proto proti němu papež vyhlásil křížovou výpravu v čele s _________________. Úsilí krále o mírovou jednotu Evropy skončilo _________________. Po smrti Jiřího z Poděbrad nastoupil na český trůn rod _________________.

19 správné odpovědi: 2. / 15. šlechtického Ladislava Pohrobka dvojího lidu vzestup zelenohorská kacíře Matyášem Korvínem neúspěchem Jagellonců

20 Citace obrazových materiálů:
Obr. 1. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 2. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 4. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 5. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 6. Caroig. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 7. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 8. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 9. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 10. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:

21 Citace obrazových materiálů:
Obr. 11. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 12. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 13. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 14. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 15. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr. 16. Prazak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

22 Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN X. ČORNEJ, Petr a kol. Dějiny zemí Koruny české I. 1. vyd. Praha: PASEKA, ISBN HORA, Petr. Toulky českou minulostí vyd. Praha: Práce, ISBN ČAPKA, František. Dějiny zemí Koruny české v datech. 3. vyd. Praha: Libri, ISBN


Stáhnout ppt "Jiří z Poděbrad Petr Procházka"

Podobné prezentace


Reklamy Google