Vitaminy
Esenciální složky potravy Látky, vyskytující se v potravě v malých množstvích a jsou nezbytné pro organismus Patří ke zcela rozdílným skupinám sloučenin Mohou mít katalytickou funkci v řadě reakcí látkové přeměny buď samy nebo jako součásti sloučenin, některé tvoří redox systémy, zachycují volné radikály nebo kontrolují metabolismus některých látek Nepodílejí se na krytí energetických nároků organismů ani nejsou stavebními nebo strukturními jednotkami Jsou většinou složkou kofaktorů enzymů Živočichové přijímají vitaminy v potravě buď v hotové formě nebo jako provitaminy
Avitaminosy Dlouhotrvající nedostatek vitaminů způsobující charakteristické poruchy Vzniká celkové onemocnění organismu Na nedostatek různých vitaminů reaguje zvlášť citlivě kůže
Hypovitaminosy Přechodné stavy nedostatku Nevedou ke klasickým projevům nemoci
Hypervitaminosy Jsou známy jen u vitaminů rozpustných v tucích (A, D) Jsou následkem nesprávného dávkování
Rozdělení vitaminů Rozpustné v tucích A, D, E, K Rozpustné ve vodě B, C
Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin A Retinol Chemicky náleží k isoprenoidním lipidům Karoten=provitamin (organismus dovede z karotenu vyrábět vitamin A) Nedostatek způsobuje šeroslepost, později může dojít ke zrohovatění očních epitelů, zastavení růstu, degenarace reprodukčních orgánů Zdroj:některé druhy zeleniny a ovoce (mrkev, špenát, petržel, rajčata apod.), rybí tuk, máslo, vaječný žloutek a játra
Vitamin A (retinol)
Vitamin D Kalciferol D2 – ergokalciferol, D3 - cholekalciferol Regulují metabolismus vápníku (svými účinky připomínají hormony) Vzniká z nenasycených sterolů (provitaminů) ozařováním UV paprsky Podporuje resorpci vápenatých iontů v zažívacím traktu, ovlivňuje metabolismus kostí Nedostatek způsobuje rachitis (křivici) Zdroj: jaterní rybí tuky, máslo a mléko
Vitamin D2 (kalciferol)
Vitamin E Tokoferoly – vitaminy skupiny D Chemicky blízké chinonům s isoprenoidním postranním řetězcem působí jako antioxidanty – zabraňuje spontánní oxidaci vysoce nenasycených látek Onemocnění z nedostatku není známo (?svalová dystrofie) Zdroj:rostliny (olej obilných klíčků, rostlinné oleje, zelenina, luštěniny), máslo, vejce
Vitamin E (alfa-tokoferol)
Vitamin K Skupina vitaminů K – filochinon, farnochinon, menadion Naftochinony s postranním isoprenoidním řetězcem Nedostatek se projevuje sklonem ke krvácení a poruchami srážení krve U člověka jsou projevy nedostatku vzácné, protože velké množství vitaminů K produkuje střevní mikroflóra Zdroj: zelené rostlinné tkáně (zelí, květák, špenát), luštěniny a játra
Vitamin K1
Ubichinon – koenzym Q Vitaminová povaha je dosud sporná Isoprenoidní chinon Redoxní systém dýchacího řetězce
„Vitamin F“ Označení pro esenciální mastné kyseliny Většinou se nepočítají k vitaminům
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamin B1 Thiamin Nemocí z nedostatku je beri-beri, která se vyskytuje při výlučné výživě loupanou rýží a vyznačuje se poruchami nervové soustavy a poruchami srdeční funkce Zdroj: celozrnná mouka, luštěniny, droždí, vaječný žloutek, vnitřnosti, hovězí maso
Vitamin B2 Riboflavin (dříve laktoflavin) Nedostatek se projevuje zánětlivými změnami sliznic a kůže, popř. nervovými poruchami a poruchami vzrůstu Zdroj: listová zelenina, rajčata, obilní slupky, mléko, vaječný žloutek, vnitřnosti
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B3 Niacin Nedostatek způsobuje pelagru (zvláštní druh dermatitidy) Lidské tělo je schopno vyrobit si niacin z aminokyseliny tryptofanu, která se vyskytuje v mléčných výrobcích a vejcích. Zdroj: játra, libové a drůbeží maso a luštěniny
Vitamin B3 (niacin)
Vitamin B5 Kyselina pantotenová Chemicky – dipeptid Nedostatek je vzácný, projevuje se apatií, depresí a svalovou slabostí Zdroj: arašídy, pšeničné klíčky, různá zrna, kvasnice, plísně či baktérie. V menších množstvích ji můžeme zaznamenat v mnoha dalších přirozených, rostlinných potravinách (s výjimkou bílé mouky a bílého cukru, odkud byla rafinací odstraněna). Vůbec nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička
Vitamin B5 (pantothenát)
Vitamin B6 Pyridoxin Substituovaný pyridin Důležitý koenzym pro metabolismus aminokyselin Nedostatekje vzácný a způsobuje zejména nervové poruchy Zdroj: maso, játra, droždí, listová zelenina a celozrnná mouka
Vitamin B6 (pyridoxin)
Vitamin B12 Kobalamin Vzorec podobný porfirinům Nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností Na tvorbě vitamínu B12 se podílejí střevní bakterie. Zdroj: v živočišné produkty, jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ve velkém množství je obsažen v játrech, ledvinách a srdci, v zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách.
Vitamin C Derivát sacharidů- γ-lakton 2-oxo-L-gulonové kyseliny Patří k biochemickým redoxním systémům, může reversibilně přecházet na dehydroaskorbát Nedostatek vyvolává vysychání kůže, hubnutí, únava, podkožní krvácení, krvácení z dásní, vypadávání zubů Zdroj: čerstvé ovoce a zelenina ale i v čerstvém mase. Hlavní zdroje: šípky, černý rybíz, zelená paprika, citrony a pomeranče
Vitamin H Biotin Vlidském těle se tvoří činností střevních baktérií Je součástí enzymů katalyzujících přenos CO2 Přítomen ve všech buňkách, nejbohatším zdrojem jsou játra a žloutek Nedostatek se projeví šedivěním a šupinovatěním kůže, úbytkem tukových rezerv a spavostí