Vitaminy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přehled enzymů GIT. Trávení, vstřebávání
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitaminy

Esenciální složky potravy Látky, vyskytující se v potravě v malých množstvích a jsou nezbytné pro organismus Patří ke zcela rozdílným skupinám sloučenin Mohou mít katalytickou funkci v řadě reakcí látkové přeměny buď samy nebo jako součásti sloučenin, některé tvoří redox systémy, zachycují volné radikály nebo kontrolují metabolismus některých látek Nepodílejí se na krytí energetických nároků organismů ani nejsou stavebními nebo strukturními jednotkami Jsou většinou složkou kofaktorů enzymů Živočichové přijímají vitaminy v potravě buď v hotové formě nebo jako provitaminy

Avitaminosy Dlouhotrvající nedostatek vitaminů způsobující charakteristické poruchy Vzniká celkové onemocnění organismu Na nedostatek různých vitaminů reaguje zvlášť citlivě kůže

Hypovitaminosy Přechodné stavy nedostatku Nevedou ke klasickým projevům nemoci

Hypervitaminosy Jsou známy jen u vitaminů rozpustných v tucích (A, D) Jsou následkem nesprávného dávkování

Rozdělení vitaminů Rozpustné v tucích A, D, E, K Rozpustné ve vodě B, C

Vitaminy rozpustné v tucích

Vitamin A Retinol Chemicky náleží k isoprenoidním lipidům Karoten=provitamin (organismus dovede z karotenu vyrábět vitamin A) Nedostatek způsobuje šeroslepost, později může dojít ke zrohovatění očních epitelů, zastavení růstu, degenarace reprodukčních orgánů Zdroj:některé druhy zeleniny a ovoce (mrkev, špenát, petržel, rajčata apod.), rybí tuk, máslo, vaječný žloutek a játra

Vitamin A (retinol)

Vitamin D Kalciferol D2 – ergokalciferol, D3 - cholekalciferol Regulují metabolismus vápníku (svými účinky připomínají hormony) Vzniká z nenasycených sterolů (provitaminů) ozařováním UV paprsky Podporuje resorpci vápenatých iontů v zažívacím traktu, ovlivňuje metabolismus kostí Nedostatek způsobuje rachitis (křivici) Zdroj: jaterní rybí tuky, máslo a mléko

Vitamin D2 (kalciferol)

Vitamin E Tokoferoly – vitaminy skupiny D Chemicky blízké chinonům s isoprenoidním postranním řetězcem působí jako antioxidanty – zabraňuje spontánní oxidaci vysoce nenasycených látek Onemocnění z nedostatku není známo (?svalová dystrofie) Zdroj:rostliny (olej obilných klíčků, rostlinné oleje, zelenina, luštěniny), máslo, vejce

Vitamin E (alfa-tokoferol)

Vitamin K Skupina vitaminů K – filochinon, farnochinon, menadion Naftochinony s postranním isoprenoidním řetězcem Nedostatek se projevuje sklonem ke krvácení a poruchami srážení krve U člověka jsou projevy nedostatku vzácné, protože velké množství vitaminů K produkuje střevní mikroflóra Zdroj: zelené rostlinné tkáně (zelí, květák, špenát), luštěniny a játra

Vitamin K1

Ubichinon – koenzym Q Vitaminová povaha je dosud sporná Isoprenoidní chinon Redoxní systém dýchacího řetězce

„Vitamin F“ Označení pro esenciální mastné kyseliny Většinou se nepočítají k vitaminům

Vitaminy rozpustné ve vodě

Vitamin B1 Thiamin Nemocí z nedostatku je beri-beri, která se vyskytuje při výlučné výživě loupanou rýží a vyznačuje se poruchami nervové soustavy a poruchami srdeční funkce Zdroj: celozrnná mouka, luštěniny, droždí, vaječný žloutek, vnitřnosti, hovězí maso

Vitamin B2 Riboflavin (dříve laktoflavin) Nedostatek se projevuje zánětlivými změnami sliznic a kůže, popř. nervovými poruchami a poruchami vzrůstu Zdroj: listová zelenina, rajčata, obilní slupky, mléko, vaječný žloutek, vnitřnosti

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B3 Niacin Nedostatek způsobuje pelagru (zvláštní druh dermatitidy) Lidské tělo je schopno vyrobit si niacin z aminokyseliny tryptofanu, která se vyskytuje v mléčných výrobcích a vejcích. Zdroj: játra, libové a drůbeží maso a luštěniny

Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B5 Kyselina pantotenová Chemicky – dipeptid Nedostatek je vzácný, projevuje se apatií, depresí a svalovou slabostí Zdroj: arašídy, pšeničné klíčky, různá zrna, kvasnice, plísně či baktérie. V menších množstvích ji můžeme zaznamenat v mnoha dalších přirozených, rostlinných potravinách (s výjimkou bílé mouky a bílého cukru, odkud byla rafinací odstraněna). Vůbec nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička

Vitamin B5 (pantothenát)

Vitamin B6 Pyridoxin Substituovaný pyridin Důležitý koenzym pro metabolismus aminokyselin Nedostatekje vzácný a způsobuje zejména nervové poruchy Zdroj: maso, játra, droždí, listová zelenina a celozrnná mouka

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin B12 Kobalamin Vzorec podobný porfirinům Nejznámější je jeho účast na tvorbě červených krvinek, nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Nedostatek může vzniknout při poruše vstřebávání ze žaludku a střev, nedostatečném přísunu z potravy (přísní vegetariáni) a při poruchách metabolismu. Vede ke snížení tvorby a deformaci tvaru červených krvinek s následnou chudokrevností Na tvorbě vitamínu B12 se podílejí střevní bakterie. Zdroj: v živočišné produkty, jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Ve velkém množství je obsažen v játrech, ledvinách a srdci, v zakvašovaných potravin, také se v malém množství nachází v některých mořských řasách.

Vitamin C Derivát sacharidů- γ-lakton 2-oxo-L-gulonové kyseliny Patří k biochemickým redoxním systémům, může reversibilně přecházet na dehydroaskorbát Nedostatek vyvolává vysychání kůže, hubnutí, únava, podkožní krvácení, krvácení z dásní, vypadávání zubů Zdroj: čerstvé ovoce a zelenina ale i v čerstvém mase. Hlavní zdroje: šípky, černý rybíz, zelená paprika, citrony a pomeranče

                                              

Vitamin H Biotin Vlidském těle se tvoří činností střevních baktérií Je součástí enzymů katalyzujících přenos CO2 Přítomen ve všech buňkách, nejbohatším zdrojem jsou játra a žloutek Nedostatek se projeví šedivěním a šupinovatěním kůže, úbytkem tukových rezerv a spavostí