TULIPANY, TULIPANY....

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Vytvořili nej borci z devítky…
Holandsko a jeho symboly.
Amarylkovité (nadpis podtrhni správnou barvou pro jednoděložné r.)
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Jednoděložné rostliny
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Rostlinné orgány - list
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Dřišťálovité-Berberidaceae
Kosatcovité Dominika Sattková.
AMARYLKOVITÉ Amaryllidaceae.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Čeleď: Břízovité Mají řapíkaté listy, s pilovitým okrajem čepele
Krytosemenné rostliny
Amarylkovité Rostliny
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Krytosemenné rostliny.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Čeleď Liliovité (+ příbuzné skupiny) Eliška Soukupová Anna Jurková Anastázie Lomakina Magdaléna Nahodilová QA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny S - T Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Krytosemenné rostliny
Liliovité a amarylkovité rostliny
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Název prezentace (DUMu):
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
Šáchorovité (Cyperaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Liliovité (Liliaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

TULIPANY, TULIPANY...

Tulipán (Tulipa) je rozsáhlý rod jednoděložných rostlin z čeledi liliovitých 

Tulipa gesneriana – Tulipán zahradní

Tulipa clusiana chrysantha

Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny Tulipány jsou vytrvalé cibulovité rostliny. Listy jsou jednoduché, střídavé, horní listy se postupně zmenšují oproti spodním, s listovými pochvami. Čepele listů jsou čárkovité, kopinaté až podlouhlé, někdy trochu ztlustlé, se souběžnou žilnatinou. Květy jsou poměrně velké, většinou jednotlivé na vrcholu stonku. Okvětí se skládá ze 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech. Tyčinek je 6 ve 2 přeslenech, jsou volné. Gyneceum se skládá ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní.Plodem je tobolka. Tulipány se množí cibulkami, které se oddělují od matečné rostliny (napodzim).

Rozlišujeme rané, středně rané a pozdní odrůdy tulipánů Rozlišujeme rané, středně rané a pozdní odrůdy tulipánů. Darwinovy hybridy mají pevné stonky, proto jsou vhodné k řezu. Liliokvěté tulipány dorůstají výšky 50 až 70 centimetrů a vyznačují se prohnutými okvětními lístky. Rembrandtovy tulipány okouzlují pestře pruhovanými nebo skvrnitýmikvěty, což je způsobeno úmyslnou, neškodnou virovou infekcí. Tulipány Viridiflora mají bílé , žluté nebo červené květy se zelenými proužky. Neobvyklé papouškovité tulipány jsou hustě plnokvěté a mají kadeřavé okvětní lístky. Třepenité tulipány, které bývají většinou červené, se vyznačují jemně roztřepenými okraji okvětních lístků. Je známo přibližně 100 až 150 druhů tulipánů. Původní oblastí výskytu tulipánů je pravděpodobně Čína, konkrétně jižní svahy Pamíru. Odtud se květina rozšířila (pravděpodobně obchodními karavanami) doTurecka, severní Afriky, Anatolie, Íránu a Japonska na východě. Většina druhů pochází z pohoří Pamír aHindúkuš a kazašských stepí.

Tulipány byly v oblibě u sultánů Mohameda II Tulipány byly v oblibě u sultánů Mohameda II. (1451 – 1481) a Sulejmana Velikého (1520 – 1566). Čeští zahradníci jsou pyšní, že na dvoře císaře Rudolfa II. v Královské zahradě u letohrádku královny Anny vysadil hradní zahradník první tulipány v Evropě. V Botanických zahradách v Evropě se první tulipány objevily v císařské botanické zahradě ve Vídni. První cibule obdržel správce a botanik této zahrady Charles de l’Ecluse od velvyslance rakouského císaře v Turecku. Nizozemský zahradník si tehdy přivezl několik cibulek domů a věnoval je univerzitě v Leidenu. Tam se začaly tulipány pěstovat a staly se velmi populární. Charles de l'Écluse (1526-1609)

Bohatí měšťané byli ochotni za cibulku zvláštní odrůdy tulipánu platit i zlatem. Cena tulipánů v Nizozemsku prudce rostla. Tulipánové šílenství vyvrcholilo v únoru 1637, kdy nastal krach na komoditní burze. Hodně milovníků tulipánů tehdy zkrachovalo. Turci dodnes říkají tulipánům „lalei“. Jméno tulipán, které se používá na západě, vzniklo omylem. V 16. století napsal rakouský vyslanec na dvoře tureckého sultána dopis svému císaři, ve kterém mu referoval o tom, jak si tuto rostlinu Turci oblíbili. Jejich květ popsal jako vzhůru nohama obrácený turecký čepec – tedy turban neboli tuliban. Vznikla tak zkomolenina slova a změna názvu na tulipán. [editovat]

. Tulipan Semper Augustus,rycina

Pieter Breughel (1635)

Tulipány se rozdělují na: rané odrůdy – jednoduché rané tulipány, plné rané tulipány středně rané – Triumph tulipány pozdní – Darwinovy tulipány, liliokvěté t., jednoduché pozdní t., Rembrandtovy t., papouškovité t., plné pozdní (pivoňkovité) t., Tulipa kaufmanniana, T. fosteniana, T. Greigii původní druhy – Tulipa tarda, T. prestans, T. Pulchella Používají se na skalky, venkovní záhony, trávník i k řezu.

„Spring Green“ „Louvre“ „Foxtrott“

„Day dream“ „Greenland“

Roku 1673 se v Haarlemu vypěstoval „černý tulipán“, se sytým indigo-fialovým odstínem

„Grand Perfection“ „World Perfection“ „SaharaRally “

V roce 1895 Grullemans vypěstoval Queen of Night,

Black Parrot

Black Parrot

Blue Parrot White Parrot

„Siam “ tulipány z Tajska „Estella-Rynveld “ „Golden-Artist“

„Blushing Apeldoorn“ „Holland Queen“ „Crystal Star“ “West Point“ „Aladdin“

„Giuseppe Verdi“

„Jurij Gagarin“

„Lady Diana“ „Lady Hamilton“ „Shakespeare“ „AlexanderPuschkin“

„Mt-Tacoma“ „Maureen“

„Ronaldo“

varieta „Chopin“

Claude Ciari_Le Premier Pas