VY_32_INOVACE_49_Internet_ I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Advertisements

Sociální sítě.
VY_32_INOVACE_50_Internet_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Prohlížeče Internetové adresy
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Internetové prohlížeče
Internet.
Internet.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
11. SLUŽBY INTERNETU.
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Internet.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Internetový prohlížeč Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Používání internetových.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
VY_12_INOVACE_19_WEBOVÉ STRÁNKY_ INFORMAČNÍ GRAMOSTNOST _HORKÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
Orientace a vyhledávání na internetu
Internetové prohlížeče
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_49_Internet_ I

Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace v ovládání Internetu Způsob použití ve výuce: výuková prezentace (pro aktivní ukázky spouštějte v režimu pro čtení).

Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat), ale i bezpečí vlastní osoby a počítače.bezproblémová komunikace bezpečí vlastní osoby a počítače. Grafické znázornění části Internetu

Mezi základní služby Internetu patří : 1. Vyhledávání a prohlížení WWW stránek : a) WWW – systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče WWWwebového prohlížeče b) Specializované služby s WWW -internetový vyhledávač - internetový katalog - nákup zboží po internetu 2. Komunikace po Internetu : a) elektronická pošta internetový vyhledávačinternetový katalognákup zboží po internetu b) online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli ( Instant messaging) využívá nejrůznější protokoly aplikace se někdy jmenují stejně, jako protokol (ICQ, Jabber, …) c) sociální sítě - služba na Internetu, která registrovaným členům umožňuje si vytvářet osobní (či firemní) veřejný či částečně veřejný profil, komunikovat spolu, sdílet informace, fotografie, videa, provozovat chat a další aktivity. d) telefonování pomocí Internetu VoIP – Skype e) Další služby a protokoly (online hry).

World Wide Web ( WWW, také pouze zkráceně web), v překladu "světová rozsáhlá síť neboli celosvětová síť) je označení pro aplikace internetového protokolu HTTP. Je tím myšlena soustava propojených hypertextových dokumentů. V češtině se slovo web často používá nejen pro označení celosvětové sítě dokumentů, ale také pro označení jednotlivé soustavy dokumentů dostupných na tomtéž webovém serveru nebo na téže internetové doméně nejnižšího stupně (internetové stránce). Grafické znázornění webu kolem vyhledávače Google

Webový prohlížeč (též browser [brauzr]) je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu (WWW). Nejpoužívanější prohlížeče v jednotlivých zemích: Internet Explorer Google Chrome Mozilla Firefox Opera

Mozilla Firefox je svobodný multiplatformní webový prohlížeč, který vyvíjí ve spolupráci se stovkami dobrovolníků Mozilla Corporation. Opera je webový prohlížeč, obsahující mimo jiné ového klienta a další funkce. Vyvíjí ho norská firma Opera Software. Speciální verze Opery má rozsáhlý podíl mezi prohlížeči používanými na přenosných zařízeních (PDA, mobilní telefony).

Google Chrome je webový prohlížeč společnosti Google

Aplikace Internet Explorer s lištou vyhledávače Google prázdná stránka prohlížeče bez zadání domovské stránky Řádek pro zadání adresy web. stránky Řádek pro zadání klíčových slov vyhledávání Ikona pro vlastní nastavení prohlížeče Ikona okna s použitými adresami web. stránek pro dokončení adres Aktualizace Ikona zastavení hledání adresy Záložka pro otevřené web. stránky Ikona okna pro otevření oblíbených adres a historie prohlížení Ikona pro návrat na domovskou stránku

Internetová doména (doménové jméno) je jednoznačné jméno (identifikátor) počítače nebo počítačové sítě, které jsou připojené do internetu. Příkladem doménového jména je nebo cs.wikipedia.org. Doménové jméno Doménové jméno je tvořeno posloupností několika částí oddělených tečkami. Části jsou seřazeny podle obecnosti: první část (např. www)je nejkonkrétnější, může popisovat jeden konkrétní počítač, poslední část (např. org, cz) je nejobecnější, popisuje celou velkou skupinu počítačů a sítí a nazývá se doména nejvyššího řádu - popisuje rozdělení na země a obecné skupiny organizací. V doménových jménech lze používat pouze znaky anglické abecedy, číslice a pomlčku (každá část jména však nesmí končit ani začínat pomlčkou). Jména nejsou citlivá na velikost písmen ( popisuje stejný počítač jako Nelze používat českou diakritiku- háčky a čárky !! Samotná komunikace mezi počítači probíhá s využitím tzv. protokolu IP, ve kterém se počítače označují číselnými adresami (IP adresy. např ).

Pro USA cz ČR.de Německo.fr Francie.it Itálie.uk Velká Británie.at Rakousko.au Austrálie.ca Kanada.jp Japonsko.ch Švýcarsko.es Španělsko.sk Slovensko.com (commercial) doména určená všem firmám a komerčním subjektům a to nejen americkým.edu (education) Je určena pro vzdělávací instituce a univerzity.org (non-profit organisation) Pro neziskové organizace a nadace.net (networking) Pro firmy poskytující připojení a síťové služby.gov (government) Pro vládní organizace.mil (millitary) Pro vojenský aparát Koncovka nejvyššího řádu určuje zkratku názvu státu nebo oboru Na začátku obecného tvaru adresy je výraz www. Je to zkratka z anglického World Wide Web. Není však podmínkou, aby adresy začínaly právě tímto výrazem Konkrétní název počítače nebo serveru poskytují službu Tečky oddělující jednotlivé části adresy

Internetový katalog je na Internetu seznam odkazů na webové stránky, které jsou setříděny do stromu kategorií a podkategorií. Nejznámější světové katalogy Nejznámější české katalogy – –odkazy.seznam.cznajisto.centrum.cz

Internetový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované informace. Uživatel zadává do rozhraní vyhledávače klíčová slova, která charakterizují hledanou informaci.klíčová slova Nejznámější světové vyhledávače: Google Bing Jyxo Řádek pro vložení klíčových slov

Použití klíčového slova při vyhledávání: Příklad: Informatika pro základní školy Odkliknu nabízená slova

V nabídce vyberu podle potřeby : učebnice metodické materiály výukové materiály

Bezpečnost na internetu je relativně široký pojem a zároveň důležitý problém jak pro běžné uživatele, tak administrátory velkých sítí. Jak se chránit : Používat aktuální antivir, antispyware, firewall. Pravidelně aktualizovat používaný operační systém a užívané programy (zejména prohlížeče). Používat bezpečné heslo, nezapisovat, neukládat a nesdělovat ho. Kontrolovat u podezřelých stránek jejich skutečnou adresu v řádku prohlížeče. Neotvírat neznámé či podezřelé soubory, programy nebo přílohy poštovních zpráv. K citlivým službám se připojovat pouze z vlastního počítače a nikdy přes neznámou wifi nebo z internetové kavárny. Nenavštěvovat pornografické stránky nebo stránky. Často je na těchto stránkách záměrně obsažen malware. Pravidelně zálohovat důležitá data. V sociálních sítích využívat co nejméně aplikacích třetích stran (her, kvízů atp.) Uvažovat, které informace o sobě na internetu poskytujete !!

Bing je internetový vyhledávač provozovaný společností Microsoft a přináší možnost možnost sdílet výsledky hledání prostřednictvím stránek Facebook a Windows Live.

Konec Ostatní snímky veřejné zdroje