Organizace Internetu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace v malé neziskové organizaci AIESEC ČZU Praha Ondřej Fišer, Markéta Klucová.
Advertisements

KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Úvod do internetu a jeho služeb
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Informatika Internet.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Web Design Informační systémy ve státní správě Ing. Pavel Šimek.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet.
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Technologické platformy a dopravní výzkum
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
Role vlád ve správě internetu Digitální výzvy 2013 Annelies Vrbová, odbor elektronických komunikací.
Co je VPN? Virtuální privátní síť
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
IP telefonie v síti CESNET2 Sven Ubik Brno,
QoS Josef Horálek,. Definice kvalitativních hledisek  Spolehlivost služby (service availability)  zpoždění (delay/latency)  rozptyl zpoždění (delay.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Seminář 2 Metoda CSMA/CD
Tak nám došly … aneb vybrané hrůzostrašné scénáře ve světě bez IP adres
Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.
1 Počítačové sítě Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské.
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 9. Politika systému Administrace OS Windows 1Miroslav Prágl.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování ALG082
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Internet.
Vývoj RDA Jarmila Přibylová NK ČR. Page  2 RDA  : práce na AACR3  : práce na RDA 2007 – nová struktura pravidel (přizpůsobení modelům.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
1 Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace 1.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Právní aspekty doménových jmen BI201K Úvod do práva ICT I (jaro 2010)
Počítačové sítě Architektura TCP/IP - úvod
1 Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Seminář – Sítě LAN Náplň cvičení
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Seminář 2 Metoda CSMA/CD
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
IP adresy Ing. Jiří Šilhán.
Etické komise v Evropské Unii
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Organizace Internetu

Základní struktura organizací

ISOC – Internet Society Vznikla v roce 1992 Je vrcholová autorita Internetu Nevýdělečná organizace Dohlíží na organizace jako jsou IAB, IETF, IESG, IRTF, IRSG a IANA. Vztahy mezi organizacemi jsou zakotveny v RFC http://www.isoc.org/

IAB – Internet Architecture Board Dohlíží nad architekturou internetu a nad normalizací Jmenuje předsedy IETF, IRTF a další členy IESG Může stimulovat vznik výzkumných skupin Je odpovědná za publikování RFC, sama je však neschvaluje (IETF/IESG) http://www.iab.org/

IETF (pracovní skupina) Internet Engineering Task Force Sdružuje zájemce o vývoj architektury internetu Je odpovědná za specifikaci pro TCP/IP RFC vytvořené IETF postupuje ke schválení IESG Řeší technické a provozní problémy internetu http://www.ietf.org/

Tvorba RFC

Stádia tvorby RFC Myšlenka Návrh Návrh normy Nová ověřená norma

IESG (řídící skupina) Internet Ingeneering Steering Group Přímo odpovědná za přijetí RFC Je součást ISOC a řídí se jejími pravidly Normy – de facto normy Členové IESG jsou předseda IETF a předsedové jednotlivých oblastí práce IETF http://www.ietf.org/iesg/

IRTF (výzkumná pracovní skupina) Internet Research Task Force Podpora výzkumu v oblasti protokolů Skládá se z malých či větších výzkumných skupin Je podřízena IAB Není přímo zapojena do normalizace http://www.irtf.org/

IRSG Internet Research Task Force Dohlíží na organizaci a program IRTF http://www.irtf.org/groups

IANA Internet Assigned Numbers Authority Organizace podporovaná vládními i jinými dotacemi Přiděluje IP, čísla portů, národní domény, vše jednoznačně ARIN, RIPE NCC, APNIC – regionální zeměpisné Internet Registry http://www.iana.org/

ICANN Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Nezisková organizace Původně měla nahradit organizaci IANA Odpovědná za .com .net a .org http://www.icann.org/