DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětEkonomika Tematický okruhLidské zdroje TémaZáklady plánování počtu zaměstnanců podle kategorií Označení DUMU VY_32_INOVACE_205 Jméno autoraIng. Vladimíra Veselá Datum vytvoření AnotaceSeznamuje s významem plánování zaměstnanců pro podnik, v závislosti na kategorii zaměstnanců
Každý podnik potřebuje znát, kolik a jakých pracovníků potřebuje k zajištění své činnosti Důvody: s ohledem na počet zaměstnanců plánujeme objem výroby mzdové prostředky dovolené odstávky výroby z titulu oprav, údržby náklady na péči o zaměstnance U každého pracovníka se při plánování posuzuje jeho kvalifikace: odborné znalosti praktické dovednosti morální vlastnosti, které pracovník má. Získává je vzděláním, výchovou a praxí
ÚKOL: Pokuste se určit požadavky na kvalifikaci: Zedníka Bankovního úředníka Lékaře Pěstitele ovoce Vědeckého pracovníka v oblasti výzkumu nových léků Soudce Truhláře Návrháře nábytku Ochránce přírody v národním parku Dělníka obsluhujícího stroj řízený počítačem Prodavačky potravin Prodavače prodávajícího kotle na vytápění rodinných domů
Co plánujeme potřebu zaměstnanců – jejich počet a kvalifikaci péči o zaměstnance včetně odměňování úroveň plánování závisí na: velikosti podniku schopnostech a záměrech managementu PLÁNOVÁNÍ POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ Podklady potřebné pro plánování znalost dosavadní struktury zaměstnanců plánovaná velikost produkce (vychází z odhadů poptávky na základě průzkumu trhu) technickohospodářské normy spotřeby práce
Odlišnosti plánování potřeby zaměstnanců podle kategorií duševní pracovníci obtížné, jejich práci nelze normovat ani určit jejich rozsah musí být schopni pracovat pružně, přizpůsobovat se současné situaci ve firmě odhad, zkušenost z minulých let provozní a obsluhující pracovníci vychází se ze struktury podniku jejich počet lze odhadnout podle vnitřních částí podniku a jejich vzájemných vztahů dělníci lze nejpřesněji plánovat na základě technickohospodářských norem spotřeby
Způsoby plánování počtu zaměstnanců 1. odhadem je operativní bere v úvahu změny v poptávce, situaci v regionu používají: malé podniky pro všechny kategorie zaměstnanců větší podniky u duševním pracovníků používají se odhady založené na vědeckých metodách (např. personální audit, ekonomické propočty…) založené na dokonalé znalosti výrobních postupů statistické údaje o vývoji počtu zaměstnanců, změnách produktivity práce 2. využitím norem spotřeby práce tradiční metoda zejména pro dělnické profese a některé provozní pracovníky