Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.
Historie Windows.
Obecně o operačních systémech
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Tabulkové kalkulátory
Architektura systému Windows
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
T1: Základy práce s počítačem
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Inf Operační systém MS Windows. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
SW počítače - operační systém
Přepínání mezi programy
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

Přehled operačních systémů počítačů OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-036

OS Windows 3.x 16bitový OS s grafickým rozhraním. Windows používají vlastní systémové soubory, namísto standardních souborů MS DOSu a mají vlastní správu zdrojů a procesů, Lze je považovat za samostatný O.S. (Ač jsou spouštěny jako program z DOSu). Je to systém s kooperativním multitaskingem. Každá aplikace běží ve svém okně, z nichž jen jedno je v dané chvíli aktivní. Mezi těmito okny se lze pohybovat pomocí kláves Alt+Tab.

OS Windows 3.x Aplikace musí být speciálně napsané pro prostředí Windows, aby byly využity systémem poskytované služby. Používá systém tzv. sdílených dynamických knihoven využívaných více procesy. Tyto knihovny se zavádí do paměti ze souborů s příponou DLL a podle potřeby zase paměť uvolňují  šetří systémové prostředky Pro spolupráci různých programů byla vyvinuta technologie OLE (Object Linking and Embedding) – umožňuje výměnu objektů různého typu mezi programy.

OS Windows 3.x Po spuštění se systém nakonfiguruje dle údajů umístěných v tzv. inicializačních souborech, např. win.ini, system.ini . Je zajištěna zpětná kompatibilita se systémem MS DOS pro bezpečný běh dosovských aplikací pod WINDOWS. Dosovské programy mohou běžet buď v okně nebo v celoobrazovkovém režimu. Přepínání – AltGr+Enter. Systém Windows 3.11 for Workgroups obsahuje již podporu pro práci v jednoduché síti LAN typu peer-to-peer, s možností sdílení prostředků, avšak bez zajištění potřebné bezpečnosti sdílených dat.

OS Windows 3.x Okno a jeho obsluha Okno je základní komunikační jednotkou systému. Současně může být otevřen větší počet oken. Jedno z nich je vždy aktivní. Na pracovní ploše okna mohou být umístěny tzv. IKONY – obrázky umožňující přejít do některého seskupení programů nebo umožňující spustit aplikaci.

OS Windows 3.x Správa prostředí: Správce programů (Program manager) – okno, které se otevře vždy hned po nastartování systému. Umožňuje otvírání dalších oken a spouštění aplikací pomocí ikon na pracovní ploše.

OS Windows 95 První zcela samostatný 32-bitový OS s grafickým rozhraním od f. Microsoft. Podporuje práci v sítích LAN a to buď pomocí vestavěné sítě Microsoft nebo připojením k síti jiného typu (např. Novell pomocí příslušného komunikačního protokolu (IPX)). Operační systém využívá chráněný mód práce procesoru.

OS Windows 95 Zavádění systému Provádí se po ukončení úvodních testů počítače. Zavede se jádro OS – tzv. kernel. Konfigurační soubory .ini byly z větší části nahrazeny poměrně rozsáhlou konfigurační databází zvanou Registr. Vlastní konfigurace systému se provádí na základě informací uložených v Registru. Kromě normálního zavedení je možné v případě různých problémů využít alternativního zavádění systému

OS Windows 95 zmáčknutím F8 se objeví nabídka: normální zavední s výpisem protokolu o zavedení do souboru \bootlog.txt (výpis případných chyb) ve stavu nouze = v minimální konfiguraci s potvrzováním jednotlivých kroků při zavádění spustí se pouze OS MSDOS 7.0, provedou se konfigurační soubory autoexec.bat a config.sys spustit MSDOS bez konfiguračních souborů

OS Windows 95 Některé nově zavedené konvence Adresáře se nazývají SLOŽKY (FOLDERS) Zavádí se pojem tzv. ZÁSTUPCE (SHORTCUT) – odkaz na aplikaci, pomocí kterého je možné aplikaci spustit. WIN95 používají pro organizaci dat na disku systém VFAT a soubory i adresáře mohou mít tudíž tzv. dlouhá jména, tj. názvy dlouhé až 255 znaků, s uložením malých a velkých písmen, s možností psát více teček, používat diakritiku, mezery apod. Každé dlouhé jméno má z důvodů zachování kompatibility evidováno i jméno v DOSovské 8 znakové konvenci (vytváří se automaticky z prvních 8 znaků jména, nepovolené znaky jsou nahrazeny povolenými)

OS Windows 95 Pracovní plocha, okno a jeho ovládací prvky Po spuštění systému se objeví pracovní plocha (desktop). Dole je úkolová lišta (taskbar) s tlačítkem Start. Tímto tlačítkem se lze dostat do další nabídky. Její konkrétní podoba se může lišit podle dané konfigurace a nainstalovaného software

Windows 98 a vyšší OS Windows 98 a Windows NT se vyznačují následujícími vlastnostmi vylepšená správa protokolu TCP/IP podpora DVD, a sběrnice USB souborový systém FAT32 nové nástroje pro správu disků možnost použití stejných ovladačů ve WIN 98 a WIN NT automatické obnovení poškozených systémových souborů (Systém File Checker)

Windows 98 a vyšší Registry Checker - správa a zálohování Registru vyšší stabilita systému integrace internetových funkcí (Explorer, OutlookExpress, Front Page Express, Active Desktop) podpora protokolů DLC (pro mainframe od IBM), IPX/SPX, NetBEUI, PPTP (pro bezpečný přístup do podnikových sítí). OS Windows 2000 a XP využívají jako základní operační systém jádro OS UNIX, grafické prostředí je podobné svým předchůdcům

Windows Vista Nový operační systém pro počítače třídy PC od firmy Microsoft. Nahrazuje stárnoucí OS Windows XP. Microsoft jako tzv. „pilíře Visty“ označuje: Základní technologie V základní struktuře operačního systému byly provedeny zásadní úpravy, kam patří mimo jiné využití technologie .NET Framework, nový grafický a zvukový subsystém, výraznější podpora pro digital rights management (DRM, ochrana proti neoprávněnému kopírování), lepší podporu pro instalaci programů (technologie ClickOnce a nová verze služby Windows Installer).

Windows Vista Windows Presentation Foundation (WPF), dříve známé pod krycím názvem Avalon: nový systém grafického uživatelského rozhraní a API založených na technologiích XML, .NET a vektorové grafice, který bude využívat schopností moderních grafických adaptérů a technologie DirectX. Windows Communication Foundation (WCF), dříve známé pod krycím názvem Indigo: systém přenosu zpráv mezi programy pro podporu lokální i vzdálené spolupráce, podobně jako u web services.

Windows Vista Windows Workflow Foundation (WF), podpora pro bussines scénáře a programování složitých workflow procesů. Windows CardSpace, nový model ověřování identity uživatelů na webu pomocí technologie InfoCards postavené nad standardem Itentity Metasystem. Technologie WPF, WCF i WF nejsou určeny výhradně pro Windows Vista, ale plánuje se jejich nasazení i do Windows XP a Windows Server 2003.

Windows 7 Je to nejnovější operační systém pro počítače řady PC od firmy Microsoft. Vyznačuje se víceuživatelskou podporou a podporou multitáskingu. Jádro operačního systému používá Kernel z UNIXu a vyniká tak velkou stabilitou systému. Bylo použito nové grafické uživatelské rozhraní podobné rozhraní v UNIXu.

Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

Literatura http://wikipedia.org http://svethardware.cz http://svetsiti.cz