ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Adresářové služby – základní pojmy
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Adresářová služba Active directory
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
PHP – Základy programování
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Protokoly a adresy na internetu
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy informatiky část 6
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Selektivní šifrování dat v databázích
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Internet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Pohled uživatele.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
DNS a Windows 200x Služba DNS je vyžadována pro vytvoření Active Directory Problémy 1.Dle RFC 1123 lze v DNS použít znaky: ‘A’-’Z’, ‘a’-’z’, ‘0’-’9’, and.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Skupinové politiky.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Překlad jmen, instalace AD
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Bezpečnostní popisovače ACL. Popisovač zabezpečení  Popisovač zabezpečení – sada informací o řízení přístupu - zabezpečení, spojené se zabezpečeným objektem.
Bezpečnostní technologie I IPSec Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
SOFTWARE Operační systémy.
Bezpečnostní technologie I
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Přednáška pro předmět Operační systémy II ÚI PEF MENDELU
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Identity management v UIS
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
TÉMA: Počítačové systémy
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Zabezpečení www stránek
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Správa disků
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

ZMVŠ

Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla s mnoha podmínkami možnost automatického značkování (classification) NTFS souborů za pomoci File Server Resource Manager (FSRM). Manager se musí nainstalovat. Dá se značkovat i ručně. claims rozšíření Kerberos, NTLM i Schannel ověřování o hodnoty atributů uživatelského objektu v Active Directory (AD). Kerberos je síťový autentizační protokol umožňující komukoli komunikujícímu v nezabezpečené síti prokázat bezpečně svoji identitu někomu dalšímu. Kerberos zabraňuje odposlechnutí nebo zopakování takovéto komunikace a zaručuje integritu dat compound id rozšíření Kerberos ověřování a propojení uživatelské identity s identitou počítače, ze kterého uživatel pracuje centrální úložiště klíčových slov souborových značek (classification properties) v Active Directory definice centrálních NTFS ACL pravidel (central policy) v Active Directory

Rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla s mnoha podmínkami Díky novému rozšíření NTFS pravidel (ACL - access control list) o složité podmínky, je možno povolit přístup jen pokud: zařízení, ze kterého uživatel přistupuje je z určitého místa (London) a je to současně zařízení patřící do určitého oddělení současně uživatel, který to zkouší, je ze stejného města a ze stejného oddělení uživatel musí současně být buď zaměstnanec, nebo Dodavatel a navíc prostředek, na který se přistupuje má bezpečnostní úroveň SL4, nebo SL5

Automatického značkování (classification) NTFS souborů za pomoci File Server Resource Manager (FSRM). Manager se musí nainstalovat. Dá se značkovat i ručně. Automaticky značkuje: složka, ve které jsou soubory umístěny jméno, nebo přípona souboru podle hvězdičkové konvence slova, která se vyskytují uvnitř souboru - buď porovnává na konstantní řetězec (může ignorovat velikosti písmen), nebo umí vyhledat i regulární výraz (regex). Ke čtení obsahu souboru používá standardní iFiltertechnologii (stejně jako Windows Search), takže je schopen klasifikovat například i dokumenty Office, PDF, nebo TIFF apod. nebo se může nechat rozhodnout u každého souboru dokonce vlastním PowerShell skriptem. Windows PowerShell (dříve známý jako Microsoft Shell, MSH či pod kódovým označením Monad) je rozšiřitelný shell (interpret pro vytvoření rozhraní pro uživatele) se skriptovacím jazykem od společnosti Microsoft Manager se musí nainstalovat. Dá se pak značkovat i ručně - to by bylo dost pracné

Kerberos - ověřování o hodnoty atributů uživatelského objektu v Active Directory (AD Kerberos je síťový autentizační protokol umožňující komukoli komunikujícímu v nezabezpečené síti prokázat bezpečně svoji identitu někomu dalšímu. Kerberos zabraňuje odposlechnutí nebo zopakování takovéto komunikace a zaručuje integritu dat. Je založen na důvěryhodnosti třetí strany na základě Session key Active Directory je implementace adresářových služeb LDAP firmou Microsoft pro použití v prostředí systému Microsoft Windows. Active Directory umožňuje administrátorům nastavovat politiku, instalovat programy na mnoho počítačů nebo aplikovat kritické aktualizace v celé organizační struktuře. Active Directory ukládá své informace a nastavení v centrální organizované databázi. LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) je definovaný protokol pro ukládání a přístup k datům na adresářovém serveru