Dusík, fosfor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Advertisements

Další nekovy – síra a fosfor
Halové prvky Halogeny.
Halogenidy.
V.A (15.) skupina.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
Fosfor a jeho sloučeniny
Alkalické kovy.
CH_104_Prvky_Křemík, Dusík, Fosfor
Dusík, N.
Síra.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Dusík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Chemie dusíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Chemická reakce, chem. rovnice
Amoniak.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_69.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Částicové složení látek
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
Halové prvky /halogeny/
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Zástupci prvků skupin RZ
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Fosfor Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_68.
Uhlík, síra, fosfor.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Mgr. Blanka Nezdařilová
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dusík N, Nitrogenium Kuchař Petr, 2.A.
VODÍK.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Střední zdravotnická škola, Karviná, příspěvková organizace Borovského 2315/1, Karviná - Mizerov Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Zástupci prvků skupin RZ
Chemie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dusík.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Fosfor Vytváří molekuly P4.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Dusík, fosfor

Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti dusíku: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+,no,e-: Počet val.elektronů: Elektronegativita: Vznik iontu N-III: Kontrola: Nitrogenium N V. A 2 7, 7, 7 5 3,1 N0 + 3e- → N-III

Výskyt dusíku A/ Volný ve vzduchu (78%) B/ Vázaný anorganické sloučeniny (ledek chilský) organické sloučeniny (bílkoviny, chlorofyl) Ledek chilský, dusičnan sodný

Příprava dusíku tepelným rozkladem dichromanu amonného Dichroman amonný Příprava dusíku - „Sopka na stole“ Rovnice reakce: (NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + N2 + 4H2O

Důkaz dusíku Rozkladem dichromanu amonného vzniká oxid chromitý (obr. vlevo) a dusík, který snadno dokážeme (video vpravo).

Úkol 2: Podle snímku 5 doplň vlastnosti dusíku: Kontrola: plynné bezbarvý bez chuti bez zápachu nereaktivní lehčí než vzduch Nehoří, ani hoření nepodporuje Skupenství: Barva: Chuť: Zápach: Reaktivnost: Hmotnost (porovnej se vzduchem): Hořlavost:

Úkol 3: Teplota varu dusíku Pomocí MFCH tabulek zjisti, za jaké teploty je dusík kapalný: a/ -1710C b/ -1990C c/ -2140C Kontrola: -1990C 1

Užití dusíku Plynný dusík nalézá využití jako inertní (ochranná) atmosféra např. v prostředí, kde hrozí nebezpečí výbuchu (přeprava a skladování pohonných hmot) nebo při balení potravin (káva, arašídy). Kapalný dusík se využívá v řadě procesů, při nichž je třeba udržet prostředí na značně nízké teplotě. Příkladem je např. uchovávání tkání nebo spermií a vajíček v lázni z kapalného dusíku.

Úkol 4: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti fosforu: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+,no,e-: Počet val.elektronů: Elektronegativita: Vznik iontu P-III: Kontrola: Phosphorus P V. A 3 15, 16, 15 5 2,15 Po + 3e- → P-III

Výskyt fosforu 2 Protože je velmi reaktivní, vyskytuje se v přírodě pouze vázaný, nejčastěji v minerálu apatitu.

Modifikace (formy) fosforu 3 2. Červený fosfor 3. Černý fosfor 1. Bílý fosfor

Pozorně přečti text Vlastnosti fosforu: Fosfor se vyskytuje ve 3 modifikacích – bílý, červený a černý. Bílý fosfor je tvořen z molekul P4, které jsou příčinou jeho vysoké reaktivity. Je to měkká látka nažloutlé barvy, kterou lze krájet nožem; je značně jedovatý, na vzduchu samozápalný, a proto se uchovává pod vodou. Ve tmě jeho páry světélkují. Červený fosfor je na vzduchu stálý, není jedovatý a s většinou prvků se slučuje až při vyšších teplotách. Černý fosfor je velmi stálý a svými fyzikálními vlastnostmi připomíná spíše kovy.

Úkol 5: Doplň podle snímku 12 vlastnosti fosforu: Bílý fosfor je značně …….. . Jeho molekuly .. jsou příčinou vysoké ………… . Na vzduchu je ………., proto se uchovává pod ….. . Červený fosfor není …….. a na vzduchu je ….. . Kontrola: Bílý fosfor je značně jedovatý. Jeho molekuly P4 jsou příčinou vysoké reaktivnosti. Na vzduchu je samozápalný, proto se uchovává pod vodou. Červený fosfor není jedovatý a na vzduchu je stálý.

Úkol 6: Doplň, k čemu se používá fosfor: 4 5 Bílý fosfor se užívá k výrobě …….. bomb, červený k výrobě ……. . Kontrola: Bílý fosfor se užívá k výrobě zápalných bomb (NAPALM), červený k výrobě zápalek.

Seznam použitých obrázků: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Liquid_ nitrogen_dsc04496.jpg/120px-Liquid_nitrogen_dsc04496.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Apatite_crystals.jpg/250px-Apatite_crystals.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Wei%C3%9Fer_Phosphor.JPG/120px-Wei%C3%9Fer_Phosphor.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Phosphorus_explosion.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Streichholz.JPG/180px-Streichholz.JPG Ostatní použité obrázky a videa jsou z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor prezentace